Zahărul este o toxină care ne otrăvește mitocondriile – dr. Robert Lustig

Multă vreme s-a vehiculat că grăsimile saturate sunt pericolul principal din alimentația noastră. În ultimii ani, cercetătorii au descoperit un inamic și mai mare: zahărul alb.

Zahărul este dușmanul nr. 1 al sănătății publice. Acest ingredient sintetic ne otrăvește practic organismul, spune medicul american Robert Lustig.

Zaharul este o toxina care ne otraveste mitocondriile

Zaharul este o toxina care ne otraveste mitocondriile: Dr. Rangan Chatterjee

Dr. Lustig este profesor de endocrinologie pediatrică la Universitatea din California, specializat în neuroendocrinologie și obezitate infantilă.

Zahărul este o toxină otrăvitoare

Zahărul este la fel de nociv pentru corpul uman precum cianura. Pe înțelesul tuturor, este o toxină.

„Industria alimentară spune că zahărul este energie. În realitate, zahărul otrăvește mitocondriile”.

Are 4 calorii per gram și dă energie pe moment. Însă zahărul produce un efect contrar pe termen lung: blochează producția de energie a corpului.

Mitocondriile sunt organe celulare care generează cea mai mare parte a energiei chimice necesare pentru pornirea reacțiilor biochimice ale celulelor corpului.

Citește și – 30% din bolile planetei sunt cauzate de zahărul rafinat – dr. Pavel Chirilă

Disfuncția mitocondrială poate provoca diverse boli și simptome la nivelul mușchilor, creierului și rinichilor.

Zahărul inhibă mitocondriile 

Dr. Lustig spune că zahărul inhibă 3 enzime necesare pentru buna funcționare a mitocondriilor:

• AMPK
• CPT1 (palmitolitransferaza carnitina 1)
• Alchil (Alkyl)

AMPK este un regulator central al homoestazei energiei care coordonează căile metabolice. Cercetătorii îl consideră „gardianul homeostazei mitocondriilor și metabolismului”. Această enzimă are un rol terapeutic în sindromul metabolic și cancer.

CTP1 este asociată cu membrana externă a mitocondriilor. Această enzimă regenerează carnitina.

Alchil este un grup de acizi cu lanț lung care duc acizii grași în mitocondrii pentru a crea energie.

Zahărul reduce producția de energie a corpului

Zahărul nu înseamnă energie pentru corp. Este opusul energiei, deoarece acesta reduce generarea de molecule ATP (energia chimică a corpului).

„Când consumi zahăr îți otrăvești mitocondriile. Practic, inhibi producția de energie a corpului”.

Un compus chimic similar, care inhibă mitocondriile și reduce ATP, este cianura.

Citește și – Zaharul, un puternic agent de îmbătrânire – ruginește corpul la nivel celular

Zahărul și cianura provoacă aceleași daune în corp. De la cianură se moare imediat, însă de la zahăr se moare lent.

Zahărul este în majoritatea alimentelor procesate din magazine

Zahărul este prezent astăzi în toate produsele alimentare ultra-procesate. 77% din produsele alimentare din America au zahăr adăugat. 56% din dieta britanicilor (și poate nu doar a lor) este bazată pe produse procesate.

„Întrebarea mea este: Pot fi considerate produsele ultra-procesate o sursă de hrană?”

Alimentele au ca scop și efect principal creșterea și „arderea” organismului. Or zahărul nu poate fi inclus în categoria alimentelor deoarece inhibă arderile.

Un studiu din 2019 a arătat că mâncarea procesată face corpul să ardă mai puțin și să ia în greutate.

Alte cercetări au arătat că alimentele ultraprocesate inhibă creșterea scheletică – capacitatea de creștere a oaselor. Mai rău decât atât, zahărul hrănește celulele canceroase.

Zahărul produce un țunami de boli

Este trist și îngrijorător să constatăm că alimentele procesate cu care ne hrănim familia sunt cauza principală a acestui țunami de boli și probleme de sănătate, spune dr. Rangan Chatterjee.

Acest tip de alimentație eronată a devenit o normalitate. Este servită peste tot, în familie, în școli, în restaurante, în magazine, la chioșcuri.

Ne-am îndepărtat foarte mult de ceea ce înseamnă o alimentație naturală și adevărată. 

Dacă pe la începutul anilor ’60 oamenii cumpărau o cutie mică de Coca-Cola odată pe săptămână, astăzi copiii beau sucuri aproape zilnic, în cantități mari.

Este îngrijorător să vedem la copii două boli anormale pentru vârsta lor: diabetul de tip 2 și steatoza hepatică non-alcoolică (boala ficatului gras). Acest lucru este fără precedent.

Înainte de 1970, aceste două boli erau provocate de alcool. Copiii însă nu beau alcool. Ce este ca alcoolul? Fructoza! Alcoolul și fructoza sunt metabolizate în mod identic. 

Revenirea la o alimentație adevărată

Industria alimentară, populația și guvernele nu țin cont de aceste avertizări. Cu toții ne dorim să anihilăm bolile cronice. Adevărul amar este că nu vom putea face asta atâta timp cât jumătate din dieta noastră conține zahăr.

Dacă reușești să îi aduci pe oameni la o dietă alimentară adevărată, poți atenua orice boală cronică, susține dr. Lustig.

Dacă oamenii și-ar schimba modul de a mânca, ar apărea „miracole” în această privință.

Oricât de multe medicamente ar lua, acestea nu ajută la nimic cât timp continuă cu o dietă care atentează la propria lor sănătate.

Puțin zahăr și doar ocazional este în regulă. Dacă întreci limita, nu te poți aștepta decât la probleme de sănătate.

Surse articol:

1. Rangan Chatterjee, The bitter truth about sugar & how it causes inflammation: https://www.youtube.com/watch?v=zXiQgTZZqPg&ab_channel=DrRanganChatterjee
2. Kim J, Yang G, Kim Y, Kim J, Ha J. AMPK activators: mechanisms of action and physiological activities. Exp Mol Med. 2016 Apr 1;48(4):e224. doi: 10.1038/emm.2016.16. PMID: 27034026; PMCID: PMC4855276.
3. Herzig, S., Shaw, R. AMPK: guardian of metabolism and mitochondrial homeostasis. Nat Rev Mol Cell Biol. 19, 121–135 (2018). https://doi.org/10.1038/nrm.2017.95
4. National Human Genome Research Institute, Mitochondria: https://www.genome.gov/genetics-glossary/Mitochondria

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.