Zaharul, un puternic agent de îmbătrânire – ruginește corpul la nivel celular

Zahărul alb este cel mai râvnit și totodată cel mai periculos ingredient din dieta noastră.

Nu ar fi o tragedie atât de mare dacă l-am consuma ocazional. Problema este că industria alimentară îl include în nenumărate produse.

Zahărul - unul din cei mai puternici agenți de îmbătrânire

Zahărul – unul din cei mai puternici agenți de îmbătrânire

Adaosul de zahăr din alimente

Nu îl găsim doar în dulciuri. El este ascuns și în alimentele de bază, precum pâine, lactate, conserve de pește, conserve de legume, pateuri, mezeluri sau chiar în medicamente.

Trebuie doar să citim eticheta.

Fructele la conservă au cel mai mare adaos de zahăr. Pe locul al doilea se află sucurile, iar pe locul trei bomboanele, gumele și toate celelalte dulciuri din această categorie.

Pe următoarele poziții sunt clasate băuturile cu cafea de la automate, fructele uscate, produsele de patiserie, iaurturile cu fructe, batoanele de cereale, dulcețurile, laptele și sosurile.

Tot zahăr sunt și acești aditivi: sirop de fructoză sau glucoză, dextroză, sucroză, sirop de porumb, maltodextrină, sirop de arțar, suc de trestie de zahăr, sfeclă de zahăr sau melasă.

Cât zahăr ar trebui să consumăm într-o zi?

Doza zilnică recomandată de zahăr este de 9-19 lingurițe pentru adulți 5-7 lingurițe pentru copiii de 3 până la 16 ani.

Cu siguranță aportul nostru depășește recomandările specialiștilor și ne duce într-o zonă de pericol.

O dietă bazată pe produse din magazine poate aduce în corp până la 40-50 de lingurițe de zahăr pe zi.

Citește și – Zahărul trebuie folosit doar ca un condiment, nu ca aliment! – dr. Mihaela Bilic

Efectele zahărului asupra organismului nu sunt deloc neglijabile.

Efectele zahărului asupra sănătății

Zahărul a fost corelat cu:

– creșterea riscului de cancere
– apariția bolilor cardiovasculare
– risc de diabet și obezitate, inclusiv la copii
– perturbarea funcțiilor corpului
– alterarea metabolismului
– modificarea compoziției sângelui
– risc de candidoze
– probleme la făt, pentru femeile gravide
– îmbătrânire prematură a pielii și a organismului pe interior

Un factor puternic de îmbătrânire

Mihaela Bilic, medic primar în boli metabolice, afirmă că zahărul este factorul cel mai puternic de îmbătrânire.

Nu doar că ne strică silueta, zahărul ne alterează și înfățișarea și sănătatea internă.

„Soarele, fumatul și zahărul sunt cei mai puternici agenți de îmbătrânire”.

Zahărul a fost de altfel catalogat la fel de nociv și adictiv precum tutunul.

Zahărul ne îndulcește pe moment, însă ne grăbește îmbătrânirea.

De ce? Pentru că este un factor oxidativ. Îmbătrânirea survine din reacțiile oxidative care se petrec la nivelul celulelor.

„O fi având el, zahărul, gust dulce, însă la nivel celular, ruginește, arde tot”.

Zahărul dă dependență

Esre greu să renunțăm la zahăr în condițiile în care alimentele îndulcite cresc și acest apetit continuu.

Dr. Bilic spune că adaosul de zahăr din alimente ne face să dorim tot mai mult zahăr. Este un cerc vicios în care ne ține captivi industria alimentară.

Producătorii folosesc zahărul atât ca agent de conservare, cât și ca potențator de gust.

Un produs care are zahăr este mult mai atractiv pentru papilele gustative.

Zahărul ne afectează apetitul, senzația de sațietate și relația cu mâncarea în general.

„Zahărul cere zahăr. Dincolo de riscul caloric, el ne stimulează apetitul, pofta de mâncare”.

Cu zahărul acest inamic al sănătății noastre nu putem fi indulgenți.

„Cu cât episoadele în care noi intrăm în contact cu zahărul sunt mai numeroase pe parcursul zilei, cu atât e mai păcătos”.

Trebuie să fim drastici, spune nutriționistul. Să il includem cât mai rar în alimenație.

Citește și – O lună fără zahăr ne poate ajuta să slăbim și să ne simțim mai bine – sfatul unui nutriționist

Cum renunțăm la zahăr 

Trebuie să înțelegem că zahărul este un răsfăț, o plăcere.

„Nu avem nevoie de el. El are doar calorii goale. Deci nu este un aliment, un nutrient fără de care corpul nostru nu poate trăi”.

De aceea desertul trebuie să fie desert, iar nu o mâncare obișnuită.

„A trece de la mai multe gustări dulci la una singură este un mare beneficiu pentru organism”.

Scopul este să nu păstrăm glicemia la o valoare constantă, fără creștere și scăderi bruște.

„Toate aceste valuri de zahăr nu fac decât să biciuiască organismul și să epuizeze secreția de insulină”.

O gustare dulce pe zi, de calitate

Și dacă ne hotărâm să avem doar o gustare dulce pe zi, ea trebuie să fie de calitate, spune nutriționistul.

O prăjitură foarte dulce arată că este de proastă calitate.

„Gustul dulce este o chestiune ieftină, care ascunde alte arome”.

Zahărul nu trebuie să aibă cel mai mare procent într-un dulce.

Prăjiturile din cofetării, precum și cele făcute acasă, sunt superioare dulciurilor ambalate.

Dacă pe etichetă zahărul apare ca primul ingredient, ne putem da seama că acel produs este un amestec de grăsime, făină și mult zahăr.

„Psihologii spun că atunci când dăm gustul dulce la o parte, abia atunci ne-am maturizat din punct de vedere gustativ”.

Gustul dulce este cel mai sărac, spune dr. Bilic. Gusturile amar, acru și sărat sunt mult mai complexe.

Câtă vreme râvnim după zahăr, suntem încă prunci din punct de vedere alimentar, consideră medicul.

Citește și – Cum să reduci consumul zilnic de zahăr

Surse articol:

1. Qbebe, Top 20 de alimente cu conținut uriaș de zahăr: https://www.qbebe.ro/copilul/alimentatia_copilului/atentie_top_20_alimente_cu_continut_ridicat_de_zahar
2. Clinica Smart Nutrition, Tinerețe fără bătrânețe – Dr. Mihaela Bilic, Despre zahăr, https://www.youtube.com/watch?v=hN7uODohjZA&ab_channel=ClinicaSmartNutrition

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.