Cura cu pătlagină pentru infecții respiratorii și curățarea sângelui de impurități, toxine și viruși
Pătlagina este folosită din antichitate în scop terapeutic. Această buruiană crește pe toate drumurile și totuși trebuie cinstită ca o plantă medicinală.
Utilizată sub formă de ceai sau sirop, ajută tractul respirator și starea generală de sănătate datorită acțiunii sale depurative.
Cuprins
Pătlagina în afecțiunile respiratorii
Terapeuta austriacă Maria Treben recomandă pătlagina în infecțiile respiratorii. Face referire în mod special la specia de pătlagină cu frunza îngustă (Plantago lanceolata).
„Pătlagina se folosește în primul rând împotriva maladiilor aparatului respirator”.
Autoarea menționează eficacitatea ei în afecțiunile marcate o secreții abundente ale mucoaselor. Are proprietăți expectorante, antibacteriene și antitusive.
Pătlagina este un remediu bine-cunoscut pentru tuse, tusea convulsivă, astm bronșic și astm pulmoar. Dă rezultate și mai bune dacă este asociată cu cimbru. Un astfel de ceai ajută și în bolile de ficat sau ale vezicii.
Curăță sângele și stomacul
O altă acțiune importantă a acestei plante este cea de detoxifiere a corpului. Pătlagina este un bun depurativ, fiind indicată cu precădere persoanelor anemice, bolnăvicioase, cu un organism intoxicat sau slăbit, boli de rinichi, boli de ficat și boli de piele.
„Ea curăță stomacul ca nicio altă plantă”. Prin efectul purificator asupra sângelui contribuie la eliminarea impurităților, toxinelor și virușilor.
Odată cu primenirea sângelui, corpul se curăță și pe dinafară. Dispar erupțiile, eczemele și alte probleme ale pielii.
Maria Treben recomandă efectuarea în acest scop a unei cure cu sirop de pătlagină.
Autoarea oferă chiar și o rețetă de sirop de pătlagină în cartea ei „Sănătate din Farmacia Domnului”.
Sirop de pătlagină pentru tuse și curățarea sângelui – rețetă
Pentru prepararea acestuia aveți nevoie de planta proaspătă. Chiar dacă se găsește peste tot, chiar și pe trotuare, aceasta trebuie culeasă din zone ferite de trafic și de poluare.
Se adună patru mâini pline de frunze proaspete de pătlagină îngustă. Acestea se aduc acasă și se spală. Se dau apoi prin mașina de carne sau prin robot.
Terciul obținut se pune într-o cratiță. Se adaugă 300 g de zahăr și 250 g de miere și puțină apă. Se lasă să fiarbă la foc, până când rezultă un sirop gros. Trebuie să stați cu ochii pe sirop și să amestecați des în vas.
Siropul de pătlagină astfel preparat nu necesită strecurare. Se toarnă fierbinte în borcane sau sticle sterilizate. Se înfiletează strâns capacele și se păstrează în frigider.
Mod de administrare
Pentru curățarea sângelui și tratarea afecțiunilor respiratorii se ia câte 1 lingură de sirop pe zi, înaintea fiecărei mese.
Copiilor se poate da câte 1 linguriță de 3 ori pe zi.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre pătlagină:
Pătlagina – planta care te scapă de tusea uscată și tusea irtativă care persistă după o răceală
Pătlagina micșorează colesterolul și tensiunea arterială
Pătlagina, comoara de pe marginea drumului – tratamente recomandate de dr. C-tin Pârvu
Surse articol:
1. Maria Treben, ppPătlagina îngustă (Plantago lanceolata), Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hungalibri, Miercurea-Ciuc, 2007, 41-43
2. Natural Herbs.ro, Pătlagină: http://www.naturalherbs.ro/ro/project/patlagina-plantago-lanceolata/