Tinctura de cuișoare ajută la tratarea infecțiilor în gât (rețetă)

Articol documentat

Tinctura de cuișoare este un remediu foarte util în casă. Se prepară foarte ușor și merită încercat. Poate fi folosită în infecțiile gâtului, dar și în înțepături de insecte sau reumatism.

Cuișoarele (Eugenia caryophillata / Syzygium aromaticum) provin din Indonezia. Se numără printre cele mai prețioase condimente din lume, fiind utilizate atât în scop culinar, cât și terapeutic și cosmetic.

Tinctura de cuisoare pentru infectiile in gat

Tinctura de cuisoare pentru infectiile in gat

Potrivit cercetătorilor brazilieni, sunt una din cele mai valoroase surse de compuși fenolici.

Substanța principală din cuișoare este eugenolul, însă la fel de important este acidul galic. Au proprietăți antiinfecțioase extraordinare.

Potrivit studiilor recente, plantele aromatice sunt antibacteriene, antivirale, antifungice și anticancerigene.

Însă comparativ cu alte fructe, legume și mirodenii, cuișoarele au o activitate antimicrobiană și antioxidantă mult mai mare.

 

Cuișoarele combat numeroase bacterii

Cuișoarele s-au dovedit eficiente împotriva unui spectru larg de microorganisme dăunătoare, precum:

 • Escherichia coli
 • Stafilococul auriu
 • Bacillus cereus
 • Listeria monocitogenes
 • Stafilococul epidermic
 • Proteus vulgaris
 • Pseudomonas aeruginosa
 • Candidoza vaginală
 • Helicobacter pylori
 • Salmonella enterica
 • Herpes simplex 1

Au fost propuse inclusiv ca agent larvicid pentru febra dengue (o infecție virală provocată de țânțari) în Brazilia și alte țări tropicale.

Citește și – Cușoarele – remedii de casă pentru dueri dentare, infecții, afecțiuni bucale și digestive

Tinctură de cuișoare – rețetă

Ingrediente

 • 20-40 g de pulbere de cuișoare
 • 50 ml de alcool de 96°

Mod de preparare

Pentru a obține pulberea de cuișoare trebuie să măcinați cuișoarele prin râșnița electrică de cafea. Dacă nu aveți un astfel de aparat în casă, puteți cumpăra pudra direct din magazine, la plic.

Pulberile își pierd calitățile în timp, de aceea este indicat să o preparați în casă, în cantități mici, cât aveți nevoie o dată.

Puneți pudra de cuișoare într-un borcănel de sticlă. Turnați peste ea alcoolul și închideți recipientul ermetic. Agitați-l energic pentru ca ingredientele să se amestece bine.

Lăsați cuișoarele la macerat circa 1 săptămână, sau până la 10 zile.

După trecerea acestei perioade, strecurați alcoolul printr-un tifon des. Stoarceți la final tifonul pentru a extrage tot lichidul.

Păstrați tinctura de cuișoare obținută într-o sticlă de culoare închisă (eventual de la o altă tinctură, care s-a terminat).

Ideal ar fi ca dopul să fie prevăzut cu picurător, pentru a o putea utiliza mai ușor.

Indicații terapeutice

Puteți folosi această tinctură de cuișoare în următoarele afecțiuni:

 • infecții ale gâtului
 • pișcături de insecte
 • reumatism

În cazul infecțiilor în gât, se pun 2 lingurițe de tinctură de cuișoare într-un pahar cu 50 ml de apă. Se amestecă bine, iar soluția rezultată se folosește la gargară.

Cuișoarele poate fi administrate și intern împotriva virozelor respiratorii. De pildă, se poate lua câte 1 vârf de cuțit de pulbere, care se ține un sfert de oră sub limbă, apoi se înghite cu apă.

Citește și – Pastă de cuișoare și miere pentru tuse și dureri în gât

Contra înțepăturilor de insecte se tamponează locul afectat cu o bucată de vată sau tifon înmuiat în tinctură.

Această metodă poate fi utilizată și pentru prevenirea înțepăturilor de insecte, caz în care se freacă pur și simplu zonele predispuse.

Cei care suferă de reumatism, pot încerca masajul cu tinctură de cuișoare (40%). După masaj se aplică o cremă de gălbenele sau o cremă de tătăneasă.

Consumate cu regularitate, cuișoarele pot reduce durerile neuropatice.

Cuișoarele pot fi adăugate în diverse dulciuri și băuturi. Au atât rol de conservant, cât și efect digestiv.

Consumul lor stimulează digestia și în plus inhibă apetitul pentru dulciuri, contribuind la scăderea tendinței de îngrășare.

Citește și – Pastă de miere, semințe de in și cuișoare – desertul care taie pofta de dulce

Dacă le vom adăuga în salate, vor ajuta stomacul (colită de putrefacție) și bila.

Dr. Marc Bosquet recomandă ceaiul de cuișoare împotriva gripei și răcelilor. Se folosesc 5-6 cuișoare, 5-6 muguri de brad și 4-5 bractee de tei la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, iar după răcire se îndulcește cu miere. Se pot consuma câte 2-3 ceaiuri pe zi.

Autorul menționează proprietățile tonice uterine, vermifuge și antifebrile.

Surse articol:

1. Liviu Gherghe Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Cuișoarele, Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post, Vol. II, Editura Kamala, Brașov, 2000, p. 253
2. Diego Francisco Cortés-Rojas, Claudia Regina Fernandes de Souza, and Wanderley Pereira Oliveira, Clove (Syzygium aromaticum): a precious spice, Asian Pac J Trop Biomed. 2014 Feb; 4(2): 90–96: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3819475/
3. Nuñez and M. D’ Aquino, Microbicide activity of clove essential oil (Eugenia caryophyllata), Braz J Microbiol. 2012 Oct-Dec; 43(4): 1255–1260: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3769004/
4. Marc Bosquet, Cuișoare, 500 de Rețete Naturale Pentru Sănătate și Frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 42

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.