Cuișoarele – leacul salvator în perioada epidemiilor de ciumă
Cuișoarele se numără printre remediile folosite în trecut în pandemiile de boli infecțioase și contagioase. Asemenea usturoiuluiși cimbrului, au proprietăți antibiotice naturale.
Cuișoarele sunt mugurii unui arbore veșnic verde care crește în insulele Molucce și Filipine.
Bobocii florali se culeg cu mâna, doar de la arborii care au mai mult de 6 ani. Se lasă apoi la uscat în bătaia soarelui. După uscare, cuișoarele capătă un miros și un gust foarte intens, aromat și chiar înțepător.
Cuprins
Cuișoarele în antichitate
În antichitate, dar și în Evul Mediu, condimentele și mirodeniile erau considerate de mare preț. Oamenii le foloseau stric în scop medicinal.
În secolele dinainte de Hristos, chinezii mestecau cuișoare pentru împrospătarea respirației. Grecii le foloseau ca remediu pentru gută și afecțiunile stomacului.
Mai târziu, în Evul Mediul, cuișoarele erau întrebuințate ca antidot la ciumă. Au început să fie uzitate ca și condiment abia prin secolul al 16-lea.
Ce conțin cuișoarele
În compoziția cuișoarelor intră numeroși compuși cu potențial farmacologic. Sunt foarte bogate în ulei esențial (până la 20%), taninuri, flavonoide, steroli și ulei gras.
Unul din cei mai valoroși compuși din cuișoare este eugenolul. Acesta constituie 90% din uleiul de cuișoare. Astfel se explică proprietățile impresionante ale cuișoarelor și uleiului de cuișoare.
Eugenolul acționează ca un agent antiseptic, antibiotic și anestezic. Are efecte antivirale, antibacteriene, antifungice și analgezice. Reduce durerea, inflamația, riscul de infecții patogene.
Cuișoarele sunt tonice și stomahice. Ajută la reducerea crampelor și gazelor intestinale. Combat ulcerul și viermii intestinali. Nu mai puțin reală este acțiunea lor anticancerigenă.
Cum să folosești cuișoarele în diferite afecțiuni
Oricine ar trebui să aibă cuișoare în casă, mai ales în sezonul rece. Dacă ai o durere de dinți sau de măsea și nu poți ajunge imediat la stomatolog, ia câteva cuișoare și ține-le în gură. Sau introdu un cuișor în cavitatea dintelui cariat. Durerea va amorți în scurt timp.
Un efect mai rapid îl are masarea gingiei și dintelui cu un tampon înmuiat în ulei de cuișoare (acesta se diluează cu ulei vegetal – 15 picături la 1 lingură de ulei vegetal).
Fitoterapeutul Constantin Milică recomandă acest remediu și pentru copiii care au dureri din cauza erupțiilor dentare. În cazul lor, gingiile se vor unge cu un tampon steril înmuiat într-un amestec din 10 picături de ulei de cuișoare și 100 ml de apă caldă.
Pe piață se găsesc paste de dinți, ape de gură și unguente cu ulei de cuișoare pentru durerile dentare, pentru gingivită sau alveolită.
Prof. dr. Constantin Milică recomandă cuișoarele și în afecțiunile gastrointestinale, precum:
– balonare
– flatulență
– gaze intestinale
– indigestie
– gastrită
– greață, vărsături
– inapetență
În aceste cazuri se va administra ceai de cuișoare. Acesta se prepară dintr-un cuișor zdrobit și 1 linguriță de ceai verde. Se lasă la infuzat 5 minute sub capac într-un pahar cu apă clocotită. Se consumă câte 1 cană înainte sau după masă.
Cuișoarele acționează benefic și în sfera ORL. Acestea pot fi consumate ca atare, cu miere sau fierte în vin ori în rachiu (țuică). Se administrează în caz de răceli, tuse și alte simptome de infecție respiratorie.
Are acțiune antibacteriană și antivirală. Produce un efect relaxant asupra mușchilor netezi din plămâni. Stimulează transpirația, eliminarea toxinelor și favorizează însănătoșirea.
Cuișoarele combat diferite infecții, din zona nasului, gâtului, urechilor și a regiunii genitale.
Cuișoarele pot fi folosite și extern, sub formă de ulei. Acesta respinge insectele și dezinfectează înțepăturile de insecte.
Uleiul de cuișoare este recomandat în răni, zgârieturi, negi, scabie, pentru efectul anti-infecțios.
Precauții și contraindicații
Cuișoarele nu trebuie consumate în mod excesiv. În doze mari poate să apară o deprimare a sistemului nervos central.
Nu consumați uleiul de cuișoare nediluat corespunzător, deoarece poate provoca leziuni sau iritații la nivelul mucoaselor.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre cuișoare, pe care vă recomand să le citiți:
Apa de cuișoare – imunostimulatoare, detoxifică ficatul, îmbunătățește memoria, somnul, inima, circulația
Cuișoarele – un antidot puternic al infecțiilor intestinale (cu bacterii, fungi sau paraziți)
Miere cu cuișoare – rețetă simplă pentru tuse, dureri în gât, balonare
Mestecați 1-2 cuișoare după masă! Previn gripa și virozele
Sursă articol: Constantin Milică, Cuișoarele, doctorul infecțiilor bacteriene, Ziarul Lumina: https://ziarullumina.ro/societate/sanatate/cuisoarele-doctorul-infectiilor-bacteriene-56075.html