Nu lăsați frunzele de căpșuni să se irosească! Sunt benefice pentru digestie, ochi, dureri
Cei mai mulți cultivă căpșunile pentru fructele dulci și aromate!
Frunzele nu sunt cu nimic mai prejos la capitolul nutrienți. Nu le lăsați să se irosească!
Cuprins
Ce conțin frunzele de căpșuni
Analizele nutriționale au arătat că frunzele de căpșun sunt o sursă bogată de minerale, zaharuri digerabile, fibre alimentare, vitamine și compuși bioactivi.
Conțin antioxidanți – vitamina C, carotenoide și clorofilă. Frunzele au 3 ori mai mulți compuși fenolici decât fructele.
Se remarcă prin concentrația ridicată de mangan, magneziu, vitamina B5, iod, cupru, potasiu, acid folic și fibre.
Când și cum se recoltează
Frunzele pot fi recoltate pe toată durata sezonului de căpșuni. Unii spun că au un gust mai plăcut dacă le culegem în timpul înfloririi.
Este indicat să luați doar câte 1-2 frunze de la fiecare plantă, pentru a nu dăuna procesului de rodire. Alegeți doar frunzele sănătoase, fără pete sau imperfecțiuni.
Frunzele de căpșun pot fi folosite proaspete sau uscate. Dacă vreți să le păstrați pentru iarnă, uscați-le bine, până devin casante. Puneți-le în pungi de hârtie sau în borcane de sticlă. Le puteți utiliza la prepararea de ceaiuri.
Ce beneficii au și în ce boli ajută
Primul beneficiu este aportul suplimentar de nutrienți pe care îl aduc în dietă. Frunzele uscate se pot măcina prin râșnița electrică de cafea și transforma în pulbere. Acesta se poate adăuga în diverse preparate culinare, pentru un plus de nutrienți.
În al doilea rând, frunzele de căpșun pot preveni bolile oculare. Grație conținutului de antioxidanți, acestea pot preveni îmbătrânirea ochilor și slăbirea vederii, ajutând la reducerea riscului de degenerescența maculară, cataractă și glaucom.
În al treilea rând, frunzele de căpșun sunt utile în artrita reumatoidă și durerile articulare. Având proprietăți diuretice, reduc umezeala din lichidul din articulații care provoacă inflamații. Nutrienții lor hrănesc articulațiile și previn apariția durerilor și inflamațiilor.
Un alt domeniu în care frunzele de căpșuni sunt benefice este cel al sistemului digestiv. Ceaiul din frunze poate ajuta în tot felul de probleme digestive, de la greață, baonare și stomac derajnat, până la diaree și ulcere stomacale.
Au proprietăți antibacteriene și antifungice. De aceea pot fi folosite pentru afecțiunile pielii (mâncărimi, tăieturi, zgârieturi). Se aplică extern sub formă de cataplasme sau comprese înmuiate în ceai.
Dacă aveți probleme cu greutatea sau hipertensiune arterială, beți ceai de frunze de căpșuni.
Studiile au arătat că au proprietăți vasodilatatoare, facilitând circulația sangvină. Au o acțiune similară păducelului. Prin faptul că lărgește vasele de sânge și ajută sângele să circule mai ușor, reduc stresul și anxietatea.
Antioxidanții pe care îi conțin pot ajuta la prevenirea cancerului. Sunt bune pentru sănătatea ficatului și purificarea sângelui.
Ceaiul de frunze de căpșuni poate fi consumat de copii și de mamele care alăptează, datorită efectelor tonice și fortifiante.
Este de asemenea un remediu util în febră.
Cum se prepară ceaiul de căpșuni
Dacă folosiți frunze proaspete, acestea trebuie spălate bine înainte. Se scurg bine de apă.
Se pun 6 frunze într-o cană și se toarnă peste ele apă fierbinte. Se pot lăsa câteva ore la infuzat, pentru a extrage cât mai mulți nutrienți din ele.
Dacă aveți frunze uscate, se folosesc 1-2 lingurițe de frunze mărunțite la o cană cu apă clocotită.
Ceaiul din frunze de căpșuni poate fi servit la orice oră din zi, deoarece nu conține cofeină.
Articole similare
Vă recomandăm și alte articole de interes despre căpșuni:
Ceaiul de frunze de căpșun – util în infecțiile urinare, hemoragii uterine, tulburări digestive
Cum să păstrați căpșunile proaspete peste iarnă fără să le fierbeți
Leacuri din frunze de căpșuni
Căpșunile fac tenul tânăr, curat și luminos
Surse articol:
1. Šic Žlabur J, Bogdanović S, Voća S, Skendrović Babojelić M. Biological Potential of Fruit and Leaves of Strawberry Tree (Arbutus unedo) from Croatia. Molecules. 2020 Nov 3;25(21):5102. doi: 10.3390/molecules25215102. PMID: 33153090; PMCID: PMC7663455.
2. Mudnic I, Modun D, Brizic I, Vukovic J, Generalic I, Katalinic V, Bilusic T, Ljubenkov I, Boban M. Cardiovascular effects in vitro of aqueous extract of wild strawberry (Fragaria vesca, L.) leaves. Phytomedicine. 2009 May;16(5):462-9. doi: 10.1016/j.phymed.2008.11.004. Epub 2009 Jan 7. PMID: 19131227.
3. Rain Country, Strawberry leaves: https://www.youtube.com/watch?v=t90CIajdvPE&ab_channel=RainCountry
4. Grounded Haven Homestead, How to pick strawberry leaves for a healthy herbal tea: https://www.youtube.com/watch?v=ybvGQzcNLl0&ab_channel=GroundedHavenHomestead