Cum să păstrați căpșunile proaspete peste iarnă fără să le fierbeți

Fie că aveți o recoltă bogată de căpșuni anul acesta, fie că vă plac foarte mult aceste fructe sau le folosiți des la sucuri ori deserturi, vă propunem o metodă simplă de a le conserva.

Nu trebuie să le fierbeți, nici să le transformați în dulceață sau gem dacă nu doriți aceasta.

Cum sa pastrati capsunile proaspete tot anul

Cum sa pastrati capsunile proaspete tot anul

Procedura de păstrare folosește zahărul ca și conservant. Este, așadar, o metodă veche și sigură, testată și confirmată de-a lungul timpului.

Conservarea cu zahăr – veche de când lumea

Zahărul (zaharoza) și sarea (clorura de sodiu) sunt agenții principali utilizați în antichitate pentru conservarea alimentelor.

Nu doar fructele pot fi păstrate astfel, ci și carnea (ex. baconul, șunca).

Pe lângă faptul că mențin alimentele în stare proaspătă și nealterată, inhibă creșterea microbiană.

Cu alte cuvinte, previn creșterea patogenilor alimentari, precum Salmonella sau Clostridium botulinum.

Acest lucru are loc prin osmoza simplă sau deshidratare.

Zahărul (sau sarea) extrage conținutul de apă din alimentul cu care intră în contact. Aduce apa în exterior și inserează molecule de zahăr în interiorul lui.

Altfel spus, zahărul reduce activitatea apei și implicit sursa de hrană a microbilor.

Revenind la subiectul acestui articol, haideți să vedem cum puteți păstra căpșunile proaspete peste iarnă.

Căpșuni conservate în zahăr – rețetă

Ingrediente

2 kg de căpșuni
2 kg de zahăr

Metodă

Spălați bine căpșunile. Îndepărtați codițele și frunzulițele.

Citește și – Leacuri din frunze de căpșuni

Transferați fructele într-un vas încăpător (mai mult larg decât adânc). Manvrați-le cu grijă, pentru a nu le strivi.

Adăugați peste ele zahărul. La 1 kg de fructe se pune 1 kg de zahăr.

Distribuiți zahărul pe toată suprafața fructelor, acoperindu-le complet.

Lăsați căpșunile să stea sub stratul de zahăr câteva ore.

Sub influența zahărului, își vor elibera sucurile.

Trebuie să stea la macerat în jur de 3-5 ore. Depinde cât de coapte sau suculente sunt fructele.

Periodic, luați o paletă și întoarceți ușor căpșunile pentru a permite zahărului să se dizolve complet.

Când zahărul s-a topit de tot, căpșunile vor bălti practic într-o mare de zeamă.

Capsuni puse la borcan cu zahar

Capsuni puse la borcan cu zahar

Pregătiți câteva borcane din sticlă.

Alegeți dimensiunea borcanelor în funcție de necesități.

Borcanele trebuie să fie curate și sterilizate în prealabil și să aibă capace noi.

Cu un polonic, umpleți borcanele cu căpșuni pe trei sferturi.

Completați apoi cu sus până aproape de gura borcanului (nu chiar până sus).

Distribuiți cantitatea de fructe și zeamă în așa fel încât să obțineți acest raport.

Puneți acum în fiecare borcan câte 3 linguri de zahăr, deasupra.

Înfiletați strâns capacele să se închidă ermetic.

Citește și – Gem de căpșuni fără zahăr, cu efecte bune în combaterea grăsimii abdominale și diabetului

După ce ați transferat toată compoziția în borcane, duceți-le spre păstrare într-un loc răcorors și întunecos.

Rezistă în acest fel un an de zile.

Nu veți da greș cu această metodă. Veți avea căpșuni proaspete toată iarna!

O altă variantă de conservare a căpșunilor și altor fructe, care păstrează bine nutrienții, este congelarea.

Dacă puneți accent pe sănătate, optați pentru congelare, deoarece nu trebuie să folosiți deloc zahăr.

Dacă vă interesează să aveți căpșuni întregi și proaspete și în sezonul rece, alegeți coservarea cu zahăr.

Căpșunile conservate în zahăr pot fi consumate ca atare. Pot fi folosite la decorarea torturilor și deserturilor.

Pot fi puse în salate, iaurt sau alte rețete. 

Citește și – Înghețată de căpșuni și banane – fără lactate, fără foc

Surse articol:

1. Bucătăria mea Tanja, Mănâncă căpșuni proaspete tot anul: https://www.youtube.com/watch?v=slkFDyBIreI&t=8s&ab_channel=MojaKuhinjaTanja
2. Scientific American, How do salt and sugar prevent microbial spoilage? https://www.scientificamerican.com/article/how-do-salt-and-sugar-pre/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.