GEM de CĂPȘUNI fără zahăr, cu efecte bune în combaterea GRĂSIMII abdominale și a DIABETULUI
Fructele, în mare lor majoritate, sunt înzestrate cu o dulceață naturală satisfăcătoare. Ar fi păcat să le alterăm aromele naturale și să le distrugem calitățile nutriționale adăugându-le zahăr rafinat.
Acest lucru este valabil mai ales în cazul dulcețurilor și gemurilor preparate cu o cantitate mare de zahăr.
Din fericire, în ultimii ani au apărut numeroase rețete ingenioase care ne oferă posibilitatea să preparăm mâncăruri tradiționale fără un adaos nociv de zahăr sau făină albă.
Un bun exemplu în acest sens este și această rețetă de gem de căpșuni cu semințe de chia. Zahărul este un ingredient important în prepararea dulcețurilor, deoarece ajută la legarea compoziției.
_________________________
Puțini dintre noi știu că există și alte ingrediente care pot funcționa foarte bine pe post de gelifiant natural în diverse rețete, precum semințele de chia.
Totalmente lipsite de calorii și grăsimi, aceste semințe minuscule ajută la legarea sau îngroșarea compozițiilor lichide în care sunt puse. Sunt folosite foarte mult în deserturile raw-vegan (fără preparare termică).
Dincolo de proprietatea de a lega compozițiile, semințele de chia sunt foarte bogate în fibre, vitamine, minerale, Omega-3 și antioxidanți. Consumul lor a fost asociat cu numeroase beneficii:
– susținerea sănătății inimii
– susținerea sistemului digestiv
– construirea de oase, dinți și mușchi puternici
– combaterea diabetului
– prevenirea îmbătrânirii premature a pielii
– combaterea inflamațiilor
– stimularea metabolismului
– pierderea în greutate
– reducerea țesutului adipos visceral (grăsimea abdominală)
– reducerea creșterii celulelor maligne în cancerul mamar și cel cervical
______________________________
Ingrediente
• 500 g de căpșuni
• 3 linguri de semințe de chia
• ½ lămâie
• îndulcitor natural, după gust
• opțional: 1 fir de mentă sau busuioc
Preparare
Curățați căpșunele de cozi, spălați-le ușor și puneți-le în blender. Adăugați peste ele zeama de la lămâie proaspăt stoarsă și mixați câteva secunde, până se fac pastă.
Transferați compoziția într-o crăticioară și așezați-o pe foc.
Puneți semințele de chia în râșnița de cafea și măcinați-le până se fac făină.
Când pasta de căpșuni a început să clocotească, adăugați semințele măcinate de chia. Amestecați cu paletă și lăsați totul să fiarbă circa 10 minute, sau până când vedeți că începe să se lege ca o dulceață.
Se ia vasul de pe foc și se adaugă crenguța de mentă sau busuioc. Se pune capacul și se lasă la infuzat până se răcește complet, apoi se adaugă mierea.
Se scoate planta aromată, iar gemul se toarnă într-un borcan de sticlă. Se păstrează la frigider, închis ermetic.
Se servește ca orice gem, pe felii de pâine, sau se folosește la clătite și alte deserturi.
______________________________
Surse:
1. Dr. Axe, 9 Chia Seeds Benefits + Side Effects: https://draxe.com/chia-seeds-benefits-side-effects/
2. Dried Fruits, Gem de fructe cu seminte chia: https://driedfruits.ro/index.php?route=blog/article&path=1&article_id=86