Leacuri din frunze de căpșuni

Articol documentat

Căpșunile sunt fructe cu beneficii impresionante asupra organismului. Au efecte alcalinizante asupra sângelui. Întăresc imunitatea, scad acidul uric și măresc aportul de săruri minerale în corp.

Însă nu numai fructul în sine poate fi consumat și folosit în sprijinul sănătății, ci și codițele, și frunzele. Chiar și rădăcina plantei.

Frunze de capsuni proprietati si beneficii

Frunze de capsuni proprietati si beneficii

Frunzele de căpșun – proprietăți și beneficii

E păcat să pierdem din vedere utilitatea frunzelor de căpșuni. Acestea pot fi preparate și administrate sub formă de ceai.

La fel ca fructele, frunzele căpșunului sunt bogate în vitamina C, flavonoide și minerale. Sunt înzestrate cu numeroase proprietăți:

 • antiinfecțioase
 • dezinfectante
 • diuretice
 • antiinflamatoare
 • anti-reumatice
 • astringente
 • sedative

În ce boli ajută frunzele de căpșun

O recenzie din anul 2016 a arătat că frunzele fructelor de pădure (căpșuni, afine, coacăze) au valoare nutrițională și medicinală deopotrivă.

Sunt bogate în compuși antioxidanți și substanțe cu efecte antiinflamatoare. Ceaiul obținut din frunzele acestor fructe susțin buna funcționare a organismului.

În ceea ce privește frunzele de căpșun, un articol publicat în 2014 în „Journal of Agricultural and Food Chemistry” a arătat că acestea au efecte protectoare împotriva microbilor.

La fel ca frunzele de zmeur, frunzele de căpșuni pot fi utilizate cu succes în diaree, datorită conținutului bogat în taninuri și a proprietăților astringente.

Sunt recomandate de asemenea în inflamații hepatice, biliare și renale.

Infuzia de frunze de căpșun poate fi folosită în următoarele afecțiuni:

 • gută
 • reumatism
 • astenie
 • paraziți intestinali
 • bacterii intestinale
 • constipație, diaree
 • hemoroizi
 • hipertensiune arterială
 • herpes

Infuzia se prepară dintr-o lingură de frunze uscate și 1 cană cu apă fierbinte. Se lasă 5 minute la infuzat, apoi se filtrează. Se pot consuma câte 2 căni pe zi.

Citește și – Căpșunele curăţă sângele şi întârzie îmbătrânirea

Leacuri din frunze de căpșun

În caz de diaree sau infecții intestinale, se recomandă infuzia combinată, câte 2-4 căni pe zi. Este indicat ca administrarea infuziei să se facă imediat după apariția diareei.

Aceeași infuzie combinată este recomandată și în cistită și urinare cu sânge. Se consumă câte 500 ml sau până la 1 litru pe zi.

Pentru răceală și febră, se va lua câte ¼ linguriță de pulbere de frunze de căpșun, odată la 2 ore.

Frunzele căpșunului au efecte protectoare asupra articulațiilor. Pot fi utile și în reumatism. În acest caz, se va utiliza infuzia combinată.

Decoctul din rădăcini de căpșuni ajută în cistită și inflamația căilor urinare. Rădăcinile se fierb timp de 5 minute.

Decoctul din frunze poate fi util în afecțiunile ficatului și rinichilor. Se folosesc 20 de grame de frunze uscate la 1 litru de apă. Se fierb timp de 10 minute. Se poate consuma până la 1 litru de ceai de frunze de căpșun pe zi.

Gargara cu ceai de frunze de căpșun poate fi utilizată în caz de tuse, datorită acțiunii expectorante.

Frunzele și rădăcina de căpșun se pot administra și sub formă de pulbere, din planta uscată și măcinată prin râșnița electrică de cafea. Se recomandă câte 2-4 lingurițe pe zi, cu ½ pahar de apă.

Frunzele de căpșun se recoltează după apariția fructelor. Se usucă într-un loc aerisit, ferit de lumina soarelui. Se păstrează apoi în pungi de hârtie.

Citește și – Cultivarea căpșunilor în 8 pași simpli

Surse articol:

1. Marc Bosquet, Căpșună, 500 de rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 32
2. Alina Costache, De ce nu este bine să arunci codiţele de la căpşuni. Iată ce beneficii au acestea, România TV: https://www.romaniatv.net/de-ce-nu-este-bine-sa-arunci-coditele-de-la-capsuni-iata-ce-beneficii-au-acestea_352824.html
3. H. Bodian, Claudia Thompson, What Are the Health Benefits of Strawberry Leaves? Live Strong: https://www.livestrong.com/article/472453-what-are-the-health-benefits-of-strawberry-leaves/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.

Pasionată de nutriție, medicină naturală, alimentație și rețete sănătoase. Îmi place să mă documentez în aceste domenii și prin sfaturile pe care le ofer, să ajut oamenii să se vindece de boli, să preia controlul asupra sănătății lor și să ducă un stil de viață cât mai frumos și echilibrat.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.