Cultivarea Căpșunilor Primăvara – 8 Pași Simpli
Căpșunile sunt primele fructe care răsar primăvara, iar gustul și calitățile lor nutritive sunt cu totul cuceritoare. Plantarea căpșunilor în propria grădină aduce satisfacții imense. Acestea se pot cultiva pe tot parcursul anului: primăvara devreme, vara sau toamna. Cresc ușor, și nu necesită îngrijiri speciale. Cele plantate primăvara au cel mai mare potențial de rodire.
Când se cultivă căpșunile?
Pentru cultivarea căpșunilor primăvara, cea mai prolifică perioadă este cuprinsă între 15 martie și 15 aprilie. Căpșunii răsădiți primăvara nu trebuie lăsați să producă fructe în anul plantării, pentru ca rădăcinile să vegeteze și să se dezvolte complet, și planta să rodească din plin anul următor și în ceilalți ani care vor urma.
Unul din secretele plantării căpșunilor primăvara este ca anul plantării să se mențină fără rod. În acest sens, se vor înlătura inflorescențele – bobocii sau mugurii floriferi – pe măsură ce acestea încep să apară pe plantă. Dacă solul nu este potrivit, căpșunile pot fi plantate în jardiniere mari, asigurându-le un pământ acid și fertil, bogat în cupru, fosfor și potasiu.
8 Pași
1. Pentru a planta căpșuni, avem nevoie de plante mame – răsaduri de căpșuni cu rădăcină, care se vor procura de la magazinele specializate, sau se vor lua de la o persoană care are deja o plantație de căpșuni, și care le rărește în fiecare primăvară. Rădăcinile trebuie să fie sănătoase. Se scurtează rădăcinile lungi, până ating 10-12 cm lungime. Până în ziua răsădirii, plantele se păstrează într-un recipient cu puțină apă pe fund, departe de razele soarelui.
2. Se va alege un loc ușor în pantă, cu o scurgere bună. Căpșunile au nevoie de mult soare, de aceea se vor planta într-un loc în care vor beneficia de căldura soarelui. Terenul pentru plantare trebuie să fie uscat, iar timpul cel mai favorabil este o o vreme înnourată.
3. Căpșunii se plantează pe rânduri, păstrând o distanță de 30 cm între plante, și respectiv de 70-90 cm între rânduri.
4. Se sapă pământul, se curăță de buruieni, se greblează și se incorporează gunoi de grajd sau compost și îngrășământ natural, pentru o mai bună fertilizare. Acesta se amestecă pur și simplu cu solul existent.
5. Se formează vaduri (puțin mai mici ca la roșii), și se face câte o gaură mică pentru fiecare plantă, pentru a fixa bine rădăcinile.
6. Căpșunii se plantează adânc, astfel încât mijlocul coroanei de frunze să fie la același nivel cu suprafața solului. Plantele se cultivă cu rădăcina dreaptă.
7. După răsădirea plăntuțelor, se nivelează pământul din jurul rădăcinilor și se udă din abundență.
8. Acoperiți răsadurile cu un strat protector de paie, pentru a menține umiditatea.
Îngrijirea căpșunilor
Căpșunile au nevoie de irigări regulate, de aceea trebuie asigurată în permanență umiditatea solului. Acest lucru se poate face cu frunze uscate, scoarță de arbori sau mucilire cu paie.
Trebuie evitat cu orice preț apariția fructelor în primul an. Dacă se lasă să rodească în primul an, producția de căpșuni din al doilea an va fi foarte mică.