Frăguțele de pădure – delicioase și vindecătoare!
√ Articol documentat
Fragii de pădure sunt rudele sălbatice ale căpșunilor. Fructele sunt comestibile, iar frunzele și rădăcinile sunt întrebuințate în medicina tradițională.

Fragutele de padure – in ce afectiuni ajuta: Vasile Cotovanu
Fragii de pădure – proprietăți și beneficii
Fragul (Fragaria vesca) crește în regiunile temperate din Europa și Asia. Proprietățile sale curative sunt cunoscute din antichitate.
În secolele 18-19 se știa deja că aceste fructe au o acțiune diuretică însemnată.
Chiar și astăzi sunt apreciate pentru acest efect. Fraga ajută la eliminarea excesului de acid uric.
Academicianul Ovidiu Bojor recomandă fragii în afecțiunile rinichilor, dar și în bolile articulare și reumatice.
Curele cu fragi dau rezultate foarte bune în gută.
Datorită acțiunii detoxifiante, ajută inclusiv la tratarea afecțiunilor pielii, precum eczeme.
Fragii acționează benefic și la nivelul tractului digestiv. Au un ușor efect laxativ. Previn apariția oxiurilor.
Stimulează digestia, ficatul și bila.
Sunt indicate atât în calculii renali, cât și în cei biliari.
Un alt beneficiu important al fragilor este că favorizează scăderea tensiunii arteriale crescute.
Datorită proprietăților hipotensive, diuretice și depurative, ajută la scăderea nivelului mare de colesterol din sânge.
De aceea au efect favorabil în ateroscleroză.
Fragii sunt bogați în vitamina C, potasiu, fosfor și calciu.
Mai conțin vitaminele A, B1 și B2, fier, sulf, siliciu, brom, pectină, acid salicilic și mucilagii.
Chiar și diabeticii pot consuma fragi
Atât fragii, cât și căpșunile pot fi consumate fără probleme și de persoanele cu diabet. Asta deoarece conțin levuloză, un tip de zahăr natural care nu crește foarte mult nivelurile de zahăr din sînge și glucoză salivară.
Diabeticii pot consuma până la 300 de grame de fragi sau căpșune în fiecare zi în sezonul lor.
Fiind o sursă foarte bună de vitamine și minerale, fragii pot intra în curele de întărire a organismului la persoanele anemice, tuberculoși și convalescenți.

Fragii de padure: Anna
Utilizări interne
Pentru a beneficia de efectele lor curative, fragii și căpșunile se pot consuma în cure de 1-2 săptămâni.
Se consumă 500 de grame până la 1-2 kg de fructe pe zi.
Medicul american Willian Bowricke recomandă fragii în cartea sa „Materia Medica” pentru îmbunătățirea digestiei, combaterea calculilor, prevenirea atacurilor de gută și înlăturarea tartrului de pe dinți.
Citește și – Cura cu fragi pentru colesterol, hipertensiune, răceală, diabet
Profesorul Ovidiu Bojor recomandă curele cu fragi sau căpșuni în următoarele afecțiuni:
- constipații cronice
- oxiuri
- pietre la bilă
- calculi urinari
- nefrite
- reumatism articular
- gută
- artrite
Fragii au efect răcoritor.
Utilizări externe
Fragii și căpșunile au efecte cosmetice remarcabile.
Tonifică și albesc pielea. Reduc aspectul pistruilor și ridurilor.
Calmează arsurile solare.
Fructele proaspete se zdrobesc și se aplică pe față. În cazul pielii uscate, se combină cu smântână. Contra pielii grase, se combină cu albuș.
Curăță foarte bine dinții și înlătură petele. Se freacă dantura cu fructe proaspete timp de 5 minute în fiecare dimineață și seară.
Unele persoane pot fi alergice la fragi și căpșuni.
Reacțiile alergice se manifestă prin mâncărimi sau urticarie.
Citește și – Ceaiul de fragi (frunze și fructe) ajută la scăderea tensiunii arteriale și glicemiei, eliminarea calculilor
Surse articol:
1. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Fragul și Căpșunul, Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 64-65
2. Natural Medicinal Herbs, Wild Strawberry: http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/f/fragaria-vesca=wild-strawberry.php
3. Willian Bowricke, Vesca, Materia Medica: https://www.materiamedica.info/en/materia-medica/william-boericke/fragaria-vesca
4. Priya Subramaniam, Girish Babu KL, Harsha Gona, Effect of Levulose Containing Sweets on Blood and Salivary Glucose Levels, Journal of Dietary Supplements, Volume 12, 2015 – Issue 2, 25 Aug 2014, Pages 146-152: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/19390211.2014.952856?journalCode=ijds20