Sirop de CĂPȘUNI cu miere, fără fierbere
Profitați cât sunt căpșunile în sezon, aceste inimioare roșii, pline de dulceață, vitamine și antioxidanți, pentru a prepara din ele dulceață sau sirop. O altă metodă bună de conservare este prin congelare. Astfel le putem avea la îndemână pe tot parcursul anului pentru a prepara din ele suc, smoothie, budincă, tarte, torturi sau diferite deserturi.
Căpșunile spală corpul de toxine, combat bolile de inimă (colesterolul și tensiunea mare, atacul de cord, accidentul vascular cerebral) și previn cancerul.
Studiile au asociat de asemenea consumul de căpșuni cu combaterea depresiei, diabetului, constipației, alergiilor și astmului.
Sirop de căpșuni cu miere la rece – rețetă
Spre deosebire de siropul tradițional, preparat cu zahăr, prin fierbere, acesta are un termen de valabilitate mai scurt. Trebuie păstrat în frigider și consumat în cel mult o lună de zile.
Beneficiul major este însă că siropul preparat cu miere, la rece, păstrează vitaminele intacte din căpșuni, și toate principiile active curative și nutritive.
Ingrediente
• 1 kg de căpșune
• 1 kg de miere
• 1 lămâie
• 1 vârf de baton de vanilie
Preparare
Pentru a obține un sirop dulce și parfumat, căpșunile trebuie să fie coapte bine.
Alegeți căpșunile, îndepărtați codițele și decupați părțile stricate, dacă e cazul. Spălați-le bine și cântăriți-le. Puneți-le într-un borcan de sticlă. Tăiați lămâia și adăugați-le peste căpșuni. Puneți vanilia și turnați mierea de albine.
Închideți borcanul ermetic și lăsați-l să stea în bucătărie, la temperatura camerei. Agitați borcanul în fiecare zi. Siropul este gata când mierea s-a topit complet. Strecurați siropul și păstrați-l în sticle închise bine, la frigider.
După această rețetă se pot prepara diverse tipuri de siropuri, din diferite fructe: cireșe amare, zmeură, afine, coacăze etc.
Siropurile din fructe sunt foarte gustoase, iar cele preparate cu miere pot fi date și copiilor peste un an. Puneți 2-3 linguri de sirop într-un pahar și completați cu apă plată sau minerală.
Se poate bea de 2-3 ori pe zi.
eu pun în pungi speciale de congelator …. fructe mixate , càpsuni , afine , cirese , prune , ananas ,agude , piersici , zarzàri , làmîie ,rosii mere , pere struguri , agurida ( care o folosesc la salate si citronadà ) avocado cu làmîie fàcut pastà ….. +++ etc toate fructele si legumele zemoase adaug làmîie la fiecare …. le mixez si le pun în pungi si direct în congelator si iau cîte un pàtràtel si am tot anul suc de fructe proaspete …. si suc de rosii , si ketchup , seva de mesteacàn , seva de la vità de vie , fac si cubulete magic adica mixez legumele cu lama S în bucàtele mici morcov + telinà + sfeclà rosie + rosii +ardei gras …. etc si ajut toate condimentele cimbru ,+pàtrunjel + màrar , busuioc …. etc + ulei si se face o pastà lichidà si o pun în sac de congelator … si am tot anul si bineînteles am si toate zarzavaturile proaspete si rulate în foaie de ciolofan + frunzà de vie + frunze de hrean ( pentru sarmale ) + frunze de mesteacàn ( care le folosesc deasupra la borcan cà este antibacterian si învelesc carnea cu frunze de mesteacàn sau frunze de vità de vie care nu intrà mirosuriînainte de a pune la congelator în pungi simple si învelesc brînza cu frunze de mesteacàn sau frunze de vie …defapt toate sunt bune puse la congelator si am tot anul fructe si legume BIO proaspete ….. dar pentru asta tre. sà ai un congelator mare …. eu am fost obligatà si mi am cumpàrat un congelator verical cu 9 sertatre .. si este arhi plin … pe sertare si cu de toate fructe si legume din gràdina mea BIO