Vinul nemuririi, sau băutura fermentată a dacilor care întinerește corpul
Hidromelul – pe care unii au numit-o „băutura zeilor” sau „vinul nemuririi” – are o istorie foarte lungă. Fratele Daniel de la Mănăstirea Slănic spune că rețeta este mai veche decât creștinismul.
Grecii îi spuneau „hidromel”, iar strămoșii noștri daci îi ziceau „mied”. Ambele denumiri vin de la cuvântul „miere”, fiind, de fapt, un vin din miere.
Cuprins
Hidromelul – vinul nemuririi
Hidromelul este o băutură fermentată – de unde și beneficiile sale atât de mult elogiate.
Acest vin de miere este mai vechi decât vinul de struguri. Civilizațiile vechi au descoperit mai întâi fermentația din miere și apoi din struguri. Se mai prepară chiar și astăzi, în unele case și gospodării, precum și în mănăstiri.
Rețeta este foarte simplă. Conține apă, miere și polen. Se pot pune și câteva stafide, pentru a ajuta procesul de fermentație.
Toți nutrienții din polen și miere pătrund în apă, iar în urma fermentării, rezultă și câteva tulpini de probiotice (bacterii bune). Acestea din urmă susțin sănătatea intestinului și implicit a sistemului imunitar.
Elixirul tinereții
Fratele Daniel spune că hidromelul este o licoare care întinerește organismul. Este dătător de vitalitate și prospețime. Are efecte tonice, revigorante, fortifiante și vitaminizante.
„Toate organele vor fi ajutate să-și revină. În antichitate, războinicii, anglo-saxonii consumau această băutură pentru a se reface când veneau de la război”.
Grecii antici îl considerau un elixir al tinereții, iar egiptenii erau convinși că acest vin aduce nemurirea.
Cum se prepară vinul de miere (hidromel) – rețetă
Ingrediente
- 5 linguri de polen
- 500 g de miere
- 1 lingură de stafide
- apă călduță (20-30 de grade)
Mod de preparare
Luați un borcan de 5 litri și puneți în el granulele de polen, stafidele și miere. Amestecați bine cu o lingură de lemn, cât să se macine puțin bobițele de polen. Umpleți apoi borcanul cu apă și amestecați din nou.
Puneți capacul și lăsați amestecul să fermenteze 2-3 zile. Depinde cât de cald este în încăperea în care amplasați recipientul. Iarna poate fi ținut lângă aragaz, calorifer sau sobă.
După 3 zile, hidromelul are în jur de 3% alcool, cam cât o bere. Se trage în sticle și se păstrează la frigider. Se consumă în 2-3 zile. Agitați-l înainte de consum. Când aproape se termină, puneți la preparat o altă cantitate, pornind de la zero.
Cine vrea să obțină un vin veritabil, îl poate lăsa la fermentat și mai mult. După 2 săptămâni, hidromelul devine super-alcoolizat, ajungând până la 12% alcool. Puteți păstra hidromelul într-o damigeană, într-un loc răcoros.
Hidromelul cu o alcoolemie scăzută (fermentat 2-3 zile) poate fi consumat inclusiv de către copiii mai mărișori.
Este cu mult mai sănătos și nutritiv decât sucurile sau băuturile răcoritoare din comerț.
Beneficiile hidromelului
Această băutură din miere și polen are efecte regenerante la nivel celular. Este tonic imunitar, vitaminizant și hrănitor.
„Acest vin este mult mai sănătos decât vinul de strugure, pentru că conține foarte puțin alcool. Nu dăunează la ficat. Poți bea câte 3 pahare liniștit”.
Este un suc excelent pentru digestie. Are efect laxativ și probiotic. Susține stomacul, ficatul și inima.
Polenul este o sursă completă de nutrienți pentru corp. Are efecte antibiotice, antitumorale, anticancerigene.
Datorită faptului că stimulează sistemul reproducător, susține fertilitatea la femei.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete similare:
3 probiotice 100% naturale pe care le poți face în casă
Bucătăria dacilor – ce mâncau strămoșii noștri daci
Energizant din cătină, miere, propolis și polen
Miere cu lămâie și polen – rețetă pentru imunitate și energie în sezonul rece
Sursă articol: TRINITAS TV, Vinul de miere: Antibioticul natural folosit în antichitate, Remedii mănăstirești: https://www.youtube.com/watch?v=bxRLpldoCZc&ab_channel=TRINITASTV