3 probiotice 100% naturale pe care le poți face în casă
Când intestinul se vindecă, tot organismul își recapătă sănătatea.
Această concluzie, la care au ajuns diverși experți în sănătate și cercetători, nu este deloc departe de afirmația lui Hipocrate, care spunea că toate bolile încep în intestin.
Un microbiom sănătos și divers înseamnă un sistem imunitar mai puternic și o protecție mai mare împotriva infecțiilor.
Citește și – Toate afecțiunile sunt ameliorate cu ajutorul probioticelor – dr. Mihaela Bilic
De o flora intestinală bună depind de asemenea sănătatea creierului, sistemul nervos și dispoziția.
Cuprins
Băuturi probiotice românești
O sursă excelentă de bacterii sunt băuturile fermentate. În tradiția poporului nostru există faimoasele murături – varza murată, zeama de varză murată, borșul acru de tărâțe, Rejuveleac sau socata.
Aceste preparate sunt mult mai complexe decât pastilele probiotice din farmacii. Sunt 100% naturale și ne aduce beneficii diverse. În plus, se obțin extrem de ușor în casă.
În acest articol vă prezentăm 3 băuturi probiotice simple pe care le puteți realiza în condiții casnice. Cu siguranță unele ingrediente deja le aveți la îndemână.
Citește și – Varza murată are 700 mg vitamina C și trilioane de probiotice
Acestea vă vor ajuta să vă îmbogățiți microbiomul cu bacterii bune naturale și să vă îmbunătățiți astfel starea generală de sănătate: digestia, imunitatea, metabolismul, pielea.
Probiotic din sfeclă și morcov – rețetă
Ingrediente
- 2 sfecle roșii
- 1 morcov
- 1 lingură de semințe de muștar
- 1 linguriță de semințe de susan
- ¼ linguriță de piper negru
- 1 praf de turmeric
- ½ linguriță de sare grunjoasă
- 1,5 litri de apă filtrată
Mod de preparare
Decojiți legumele și tăiați-le sub formă de bastoșane sau cubulețe.
Măcinați boabele de muștar și celelalte în râșnița electrică de cafea. Transferați pulberea obținută într-un bol.
Puneți legumele tăiate într-un borcan de sticlă cu gura largă. Presărați peste ele pulberea de condimente. Turnați apa deasupra. Lăsați un mic spațiu deasupra. Amestecați bine cu un bețișor sau cu o lingură de lemn.
Acoperiți gura borcanului cu un prosop de bucătărie subțire sa cu un tifon dublu și legați cu un elastic. Sau puteți folosi un capac (nu-l înfiletați complet).
Puneți borcanul în apropierea ferestrei sau într-un loc cald. Lăsați-l să stea la fermentat 5-6 zile. Strecurați lichidul și păstrați-l în sticle la frigider. Puteți începe un nou probiotic pentru a continua cura.
Nu aruncați legumele. Le puteți servi în loc de murături sau le puteți folosi la prepararea unei salate.
Probiotic din polen (hidromel) – rețetă
Ingrediente
- ½ linguriță de polen
- 6 linguri de miere
- 1 litru de apă filtrată
Mod de preparare
Turnați apa într-o sticlă sau într-un borcan de sticlă. Adăugați mierea și polenul. Puneți capacul și agitați bine sticla. Ideal ar fi să folosiți un recipient cu gura largă pentru a putea amesteca în el cu o lingură de lemn. Granulele de polen trebuie să se dizolve cât mai bine.
Acoperiți gura borcanului cu un tifon și legați-l cu elastic. Lăsați recipientul să stea într-un loc călduros timp de 2-3 zile. Amestecați în sticlă de 2-3 ori pe zi.
Când lichidul a devenit acidulat și are un gust acrișor, este gata. Transferați-l în frigider.
Pe lângă efectul probiotic, hidromelul este un preparat extrem de hrănitor. Polenul de albine poate înlocui o masă, întrucât conține aproape toți nutrienții necesari organismului.
Probiotic din zer și lămâie – rețetă
Ingrediente
- 80 ml de zer
- 250 ml de suc de lămâie
- 3 linguri de miere naturală
- 650 ml de apă filtrată
Mod de preparare
Aveți nevoie de circa 4-6 lămâi pentru a obține 250 ml de suc. Puneți sucul obținut într-o sticlă din sticlă, sterilizată.
Amestecați zerul cu mierea și turnați-le în sticlă. La final, adăugați apa și puneți capacul. Agitați bine sticla pentru omogenizarea ingredientelor.
Puneți recipientul într-un loc călduros. Lăsați conținutul să fermenteze timp de 2 zile. După aceea, mutați sticla în frigider.
În fiecare zi trebuie să desfiletați capacul (fără să deschideți complet sticla) pentru a permite gazelor să se elimine. Nu lăsați să intre aer în sticlă.
După 1-4 zile de stat la frigider, băutura se poate consuma. Este gata când a devenit acidulată. Se poate consuma câte ½ – 1 pahar pe zi.
Surse articol:
1. Une Jeur, Une Recette, Băutură probiotică de casă: intestine sănătoase: https://www.youtube.com/watch?v=jeTmGv7pUmo&ab_channel=UnjourUnerecette
2. FitFood Flavours, Beetroot Kanji, World’s Best Probiotic: https://www.youtube.com/watch?v=ITgl1HF8gu4&ab_channel=FitFoodFlavours
3. Cristela Georgescu, Băutura Zeilor: http://cristelageorgescu.ro/bautura-zeilor/11/2017/