Cum să faci Rejuveleac, băutura-minune de origine balcanică, înrudită cu borșul de tărâțe

Rejuveleac este o băutură bogată în probiotice naturale, obținută prin fermentare. Este făcută din cereale lăsate la încolțit/germinat în apă.

Are numeroase beneficii pentru sănătate, tocmai datorită procesului de fermentație care sporește conținutul de nutrienți din cereale și aduce un aport excepțional de bacterii bune.

Această băutură a devenit populară în jurul anului 1960, datorită fondatoarei Institutului de Sănătate Hippocrate și a curentului raw-vegan, dr. Ann Wigmore.

Aceasta susține că rețeta este de origine balcanică. Rejuveleacul este practic înrudită cu o altă băutură fermentată tradițională românească – borșul crud de tărâțe, folosit la acrirea ciorbelor.

Dr. Ann Wigmore a descoperit pentru prima dată proprietățile vindecătoare ale sucului de iarbă de grâu, pe care îl folosea alături de Rejuvelac pentru în practicile sale medicale.

Rejuvleac – rețetă tradițională

De regulă se obține din boabe de grâu. Dar se pot folosi și alte tipuri de cereale, precum orz, secară. Meiul și quinoa sunt alegeri bune pentru cei cu intoleranță la gluten.

Ingrediente

• 2 căni de boabe de grâu
• 2 litri de apă curată

Preparare

Folosiți grâu ecologic. Spălați boabele în mai multe ape.

Puneți-le într-un borcan de sticlă de 2 litri și turnați apă, cât aproape să umple borcanul. Acoperiți gura borcanului cu o bucată de tifon și legați-l cu un elastic. Lăsați boabele 8-12 ore la înmuiat.

După 12 ore, spălați boabele, scurgeți cât mai mult din apa lor, și lăsați-le la încolțit, timp de 2 zile.

În acest interval, trebuie să le spălați seara și dimineața, scurgând cât mai bine apa din ele, și să agitați borcanul de 2 ori pe zi.

Când apare primul colț la boabele de grâu, sunt gata de folosire la prepararea Rejuvelacului.

Turnați apă peste boabele germinate, până aproape de gura borcanului.

Acoperiți gura borcanului cu o pânză de tifon steril, lăsând boabele la fermentat 2 zile într-un loc călduros, ferit de lumina soarelui. Agitați borcanul de câteva ori pe zi.

Gustați ocazional pentru a vedea dacă a căpătat un gust acrișor, asemănător borșului. Procesul de fermentație este gata când încep să se formeze bule la suprafață. Înlăturați stratul albicios de deasupra, dacă apare. 

Dr. Ann spune că Rejuvelacul trebuie să aibă o culoare gălbuie și o aromă plăcută de limonadă (citrice). Dacă este prea acru înseamnă că a fermentat prea mult. 

Dacă observați că lichidul a devenit foarte tulbure, are un miros urât și a prins mucegai, înseamnă că microbii au acaparat băutura și au distrus bacteriile bune.

Strecurați lichidul într-un borcan/sticlă de sticlă și păstrați-l în frigider. Poate fi consumat ca atare, între mese.

Nu se bea în cantități mari, ci se ia ca un tonic digestiv, în doze de 50-100 ml odată. Consumată în exces, această băutură poate cauza diaree sau tulburări gastrointestinale.

Poate fi de asemenea folosit la prepararea de limonade, prepararea de brânzeturi vegetale (de migdale, nuci, caju, semințe), sucuri, nectaruri, sau supe crud.

Beneficii

Numele spune foarte multe despre efectele sale asupra organismului. În limba engleză, „rejuvenate” înseamnă „reîntinerire.

Este folosit îndeosebi ca remediu digestiv. Ajută la creșterea conținutului de enzime din dietă.

Enzimele se formează în urma procesului de germinare a cerealelor și sunt extrem de importante deoarece ajută la o mai bună asimilare a nutrienților din alimentele ingerate. 

Această băutură are de asemenea efecte laxative blânde, ajutând la ameliorarea stărilor de constipație și la digerarea alimentelor grele.

Dr. Johannes Kuhl, un cercetător german și autorul cărții „Cancer în Check” spune că acidul lactic natural și enzimele fermentative au efecte pozitive asupra metabolismului, și o acțiune curativă asupra bolilor

Acidul lactic distruge practic bacteriile intestinale dăunătoare și îmbunătățește digestia.

Alimentele lacto-fermentate ajută la descompunerea materiilor reziduale nedigerate și a toxinelor care rămân blocate în intestine, cauzând balonare, constipație, obezitate, oboseală și disfuncția sistemului imunitar.

Rejuvelac este un tonic probiotic foarte hrănitor, cu efecte energizante. Acesta populează tractul gastrointestinal cu o microfloră bogată în Lactobacillus.

Potrivit cercetărilor realizate de dr. Harvet Lisle, Rejuvelac este de asemenea bogat în proteine, carbohidrați, vitamine din complexul B, vitaminele C și E.

Beneficiile pe scurt:

– stimulează și curăță intestinele
– crește nivelul de energie a corpului prin activitatea enzimatică
– elimină toxinele și deșeurile metabolice nedigerate
– îmbunătățește digestia
– crește absorbția nutrienților

Surse bibliografice:

1. Super Foods for Super Health, How to Make Rejuvelac, The Fermented Super Drink: http://www.superfoods-for-superhealth.com/rejuvelac.html

2.  Living and Raw Foods, Rejuvelac from Ann Wigmore Institute Kitchen, Mary Forest Finnell, ND,. MH, LMT: http://www.living-foods.com/recipes/rejuvelac.html

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.