Probioticele din murături, iaurt și kefir îmbunătățesc starea de spirit, combat depresia și anxietatea
√ Articol bazat pe studii științifice
Alimentele fermentate au un rol important în protejarea sănătății. Studiile științifice scot la iveală noi și noi beneficii, care ne încurajează să le includem mai des în dietă.
Un motiv în plus să mâncăm mai multe murături este că îmbunătățesc dispoziția. Poate că nu în mod întâmplător consumul de varză murată este mai frecvent iarna, când starea noastră de spirit scade și suntem mai predispuși la melancolie sau chiar la depresie.
Cuprins
Microbiota intestinală influențează imunitatea și starea de spirit
Intestinul nostru este populat de trilioane de bacterii, fungi și virusuri. Acestea sunt cruciale pentru digestie, dar și pentru dezvoltarea unei imunități puternice.
Cercetările de dată recentă arată tot mai clar rolul pe care aceste comunități de microbi îl au în reglarea comportamentului.
Microbii din intestin au o contribuție semnificativă în apariția afecțiunilor psihologice și nervoase.
Disbioza intestinală sau perturbarea comunității microbiene din tractul digestiv este frecvent întâlnită la pacienții cu stres psihologic crescut sau cu tulburări de dispoziție.
Dintre toate bacteriile intestinale, familia de Lactobacillus este cel mai mult scăzută în aceste afecțiuni.
Lactobactillus sunt specii de bacterii producătoare de acid lactic. Acestea se găsesc în murăturile clasice și în lactatele. Ele susțin axa microbiom-creier și, prin reglarea echilibrului florei intestinale, au un rol activ în prevenirea sau chiar tratarea depresiei.
Lactobacillus – bacteriile care previn comportamentele depresive și anxioase
Studiile au arătat că suplimentarea cu probiotice care conțin Lactobacillus ar putea ajuta la prevenirea sau ameliorarea comportamentelor depresive și anxioase. Diferite specii de Lactobacillus s-au dovedit eficiente în acest sens.
Un studiu pe șoareci, apărut în 2021 în jurnalul „Annals of Translational Medicine”, a demonstrat că Lactobacillus inhibă dezvoltarea comportamentelor asemănătoare depresiei.
Concluzia autorilor a fost că Lactobacillus sunt un antidepresiv remarcabil. Această familie de probiotice funcționează prin inhibarea disbiozei intestinale.
Lactobacillus protejează împotriva factorilor de stres
Cel mai recent studiu, care va fi publicat în ianuarie 2024 în jurnalul „Brain, Behavior and Immunity”, sugerează că persoanele care au o comunitate întărită de Lactobacillus în intestin fac față mai eficient stresului.
Oamenii de știință de la Universitatea din Virginia au descoperit că bacteriile lactice exercită un efect protector împotriva factorilor de stres din mediu și ajută corpul să gestioneze mai bine stresul.
Depresia – incidență și opțiuni de tratament
Depresia este una din cele mai prevalente tulburări mentale din lume. OMS arată un număr de peste 300 de milioane de pacienți depresivi la nivel mondial. Se preconizează că depresia va deveni a doua afecțiune cauzatoare de morbiditate și mortalitate.
La apariția ei contribuie factori genetici, evenimente stresante, abuzul de alcool, sarcina, eșecurile sociale, profesionale sau familiale.
Aceștia cresc producția de citokine inflamatorii, iar inflamația cronică afectează procesele fiziologice și patologice ale depresiei prin căi nervoase, imunitare și endocrine.
Momentan, depresia este tratată cu antidepresive, însă rata de succes a acestor medicamente este de 30-40%.
Majoritatea medicamentelor antidepresive au efecte secundare, precum dureri de cap, greață, iritabilitate sau sedare, din cauza interferării lor cu activitatea neurotransmițătorilor din creier.
Probioticele pot fi utile în tratamentul depresiei datorită influenței asupra axei creier-intestin. Speciile de Lactobacillus și Bifidobacterim s-au dovedit cele mai eficiente.
Cercetătorii au descoperit că prezența acestor bacterii în tractul intestinal este mult mai mic la pacienții depresivi. Aceștia au în schimb un număr mai mare de Enterobacteriaceae și Enterococcus – un indicator al disbiozei intestinale.
Așa cum au arătat ultimele studii în domeniu, speciile de Lactobacillus sunt cele mai bune pentru reglarea florei intestinale și prevenirea sau ameliorarea depresiei.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Murăturile și iaurtul – alimente care dau bună-dispoziție și diminuează stresul
Anxietate, depresie, stres? Reglați-vă flora intestinală!
Exercițiile fizice sunt de 1,5 ori mai eficiente decât medicamentele în tratarea depresiei
Consumul excesiv de dulciuri provoacă inflamații și depresie
Surse articol:
1. Qiu X, Wu G, Wang L, Tan Y, Song Z. Lactobacillus delbrueckiialleviates depression-like behavior through inhibiting toll-like receptor 4 (TLR4) signaling in mice. Ann Transl Med. 2021 Mar;9(5):366. doi: 10.21037/atm-20-4411. PMID: 33842587; PMCID: PMC8033381.
2. Andrea R. Merchak, Samuel Wachamo, Lucille C. Brown, Alisha Thakur, Brett Moreau, Ryan M. Brown, Courtney R. Rivet-Noor, Tula Raghavan, Alban Gaultier, Lactobacillus from the Altered Schaedler Flora maintain IFNγ homeostasis to promote behavioral stress resilience, Brain, Behavior, and Immunity, Volume 115, 2024, Pages 458-469, ISSN 0889-1591, https://doi.org/10.1016/j.bbi.2023.11.001 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889159123003343)
3. Paul Ian Cross, Jill Seladi-Schuman, Probiotic bacteria found in yogurt, kefir may help improve mood, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/probiotic-bacteria-lactobacillus-yogurt-kefir-improve-mood-depression-anxiety