Exercițiile fizice sunt de 1,5 ori mai eficiente decât medicamentele în tratarea depresiei

Articol bazat pe studii științifice

Mișcarea înseamnă viață. Persoanele active se bucură de un tonus muscular și psihic mult mai bun decât persoanele sedentare.

O meta-analiză a arătat că exercițiile fizice sunt mai eficiente în tratarea depresiei decât medicamentele sau consilierea psihologică.

Exercitiile fizice sunt de 1,5 ori mai eficiente decat medicamentele in tratarea depresiei

Exercitiile fizice sunt de 1,5 ori mai eficiente decat medicamentele in tratarea depresiei: Rawpixel

 Exercițiile fizice – de 1,5 ori mai eficiente decât antidepresivele

Meta-analiza realizată de Universitatea din Sudul Australiei a evaluat datele din 97 de recenzii sistematice.

Rezultatele au arătat că exercițiile fizice sunt de 1,5 ori mai eficiente pentru sănătatea mentală decât antidepresivele.

Autoritățile medicale recomandă în jur de 150-300 de minute de activitate de intensitate moderată sau 75-150 de minute de exerciții fizice viguroase pe săptămână.

Persoanele active au un risc cu 20% mai mic de a face depresie

În urma analizei datelor din recenzia de mai sus, a reieșit că persoanele care fac jumătate din volumul de activitate fizică recomandată au un risc cu 18% mai mic de depresie decât persoanele sedentare. Cei care fac mișcare fizică în „dozele” recomandate, au un risc cu 25% mai mic de depresie.

Legătura dintre mișcarea fizică și riscul de depresie este bine studiată. Persoanele care îndeplinesc recomandările privind mișcarea fizică săptămânală au un risc mai mic de deces.

Mișcarea fizică reduce riscul de deces cu 30-50%

La bărbați și femei, mișcarea fizică reduce cu 34%, respectiv, cu 44% riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare.

Exercițiile fizice reduc de asemenea riscul de mortalitate prin toate cauzele cu până la 35%, respectiv 55%.

Populațiile incluse în meta-analiza de mai sus au fost reprezentate de persoane adulte sănătoase, cu probleme de sănătate mentală sau cu boli cronice.

Este cea mai amplă și demonstrativă recenzie care atestă că exercițiile fizice ameliorează într-un timp scurt simptomele de anxietate, depresie sau stres psihologic. Cercetătorii au descoperit că efectul anti-depresiv apare după 12 săptămâni de exerciții fizice.

Activitatea fizică îmbunătățește sănătatea mentală

Autorul principal al recenziei – dr. Ben Singh, consideră că activitatea fizică trebuie prioritizată în ceea ce privește gestionarea afecțiunilor mentale sau psihologice:

„Se știe că activitatea fizică îmbunătățește sănătatea mentală. Însă în ciuda acestei evidențe, nu a fost adoptată ca primă linie de tratament.

Recenzia noastră arată că activitatea fizică poate reduce semnificativ simptomele de depresie și anxietate la populația clinică, cu îmbunătățiri chiar mai mari la unele grupuri”.

Cele mai mari beneficii au fost constatate la persoanele cu depresie, femeile însărcinate și care au născut, persoanele cu HIV și persoanele cu boli de rinichi.

Cele mai eficiente exerciții fizice

Toate tipurile de exerciții și activitate fizică s-au dovedit a fi benefice, fie exerciții aerobice, fie antrenament de rezistență sau o simplă plimbare. Cu toate acestea, exercițiile fizice intense au produs cele mai bune sunt rezultatele.

Dacă persoanele mai puțin active are face suficientă mișcare fizică, 11,5% din cazurile de depresie ar putea fi prevenite.

Articol pe aceeași temă

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe tema depresiei:

Anxietate, depresie, stres? Reglați-vă flora intestinală!
Plante medicinale indicate în formele incipiente de anxietate sau depresie – fitoterapeutul Maria Pop
Persoanele cu depresie și anxietate răspund bine la tratamentul cu magneziu
Rugăciune pentru izbăvirea de depresie

Autorii fac un apel la medicii din domeniul sănătății mentale să recomandate pacienților exercițiile fizice ca primă linie de tratament.

Sursă articol: Dr. Joseph Mercola, Study: Exercise should be first treatment for depression: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2023/03/16/exercise-treatment-for-depression.aspx?ui=6ac1fb1b602ac592785892c759ca2b2ef008e5a7c93baacd7774d56e6e163333&sd=20201112&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art1HL&cid=20230316&cid=DM1358181&bid=1746209542

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.