Sunătoarea crește nivelul de dopamină și serotonină din creier și îmbunătățește starea de spirit

Sunătoarea poate fi considerată antidepresivul naturii. Studiile au confirmat efectele sale benefice asupra sistemului nervos.

Eficiența sa în reducerea stărilor depresive se datorează faptului că modifică neurotransmițătorii din creier asociați cu starea de bine.

Sunatoarea creste nivelul de serotonina si dopamina din creier

Sunatoarea creste nivelul de serotonina si dopamina din creier

Sunătoarea – antidepresivul naturii

Sunătoarea (Hypericum performatum) este folosită în medicina tradițională și modernă în special pentru tratarea tulburărilor de dispoziție și a afecțiunilor neurologice.

Această plantă acționează cu precădere împotriva depresiei și anxietății. Reduce agitația, neliniștea, stresul și nervozitatea. Ajută la inducerea somnului și a unei stări de bine.

Produce un efect calmant asupra minții, dar și asupra mușchilor. Reduce iritabilitatea, crampele și sensibilitatea sânilor în sindromul premenstrual.

Femeile pot folosi această plantă și pentru atenuarea simptomelor provocate de menopauză precum anxietate și schimbările de dispoziție.

În scop medicinal se folosesc părțile aeriene ale plantei, anume florile sau vârfurile înflorite.

Ce conține sunătoarea

Studiile pe compoziția chimică a acestei plante au evidențiat una din substanțele sale active importante, anume hipericina.

Acest compus, precum și hiperforina sunt derivați de antraquinonă și au efect psihoactive.

Ce proprietăți are sunătoarea

Sunătoarea este dopaminergică, serotonergică, antidepresivă, anxiolitică și antivirală.

Are de asemenea o acțiune analgezică în sindromul premenstrual. La nivel extern, exercită efecte antiinflamatoare și antibacteriene.

În ce afecțiuni este utilă sunătoarea

Preparatele din sunătoare pot fi folosite în următoarele afecțiuni:

  • depresie
  • anxietate
  • tulburări de dispoziție
  • sindrom premenstrual
  • simptome neurologice datorate menopauzei
  • stres
  • oboseală mentală cronică
  • insomnie
  • ADHD
  • tulburarea obsesiv-comportamentală
  • tulburarea afectivă sezonieră
  • eczeme
  • iritații ale pielii
  • răni
  • arsuri

Cum funcționează sunătoarea împotriva depresiei

Sunătoarea s-a dovedit eficientă în depresia ușoară și moderată. În unele cazuri este preferată medicamentelor de sinteză deoarece are mai efecte secundare mai mici decât acestea.

Hipercina este răspunzătoare pentru efectul antidepresiv al plantei. Aceasta crește nivelul de dopamină din creier prin faptul că inhibă recaptarea ei. O acțiune similară o are și în cazul serotoninei.

Sunătoarea îmbunătățește de asemenea nivelul de norepinefrină (noradrenalină) din creier. Acest hormon și neurotransmițător mărește vigilența, atenția și memoria. Combate stresul și insomnia, depresia, anxietatea, ADHD și durerile de cap.

Persoanele depresive au de regulă niveluri scăzute de serotonină. Sunătoarea s-a dovedit benefică în depresia ușoară la adolescenți, precum și în depresia nevrotică sau instabilitatea emoțională.

O recenzie pe 29 de studii clinice a concluzionat că tratamentul cu sunătoare este mai eficient decât placebo în depresia majoră.

A demonstrat efecte similare antidepresivelor sintetice, având totodată mai puține efecte secundare.

În ce tip de anxietate este utilă sunătoarea

Sunătoarea este benefică și în anxietate. Nu are însă un efect anxiolitic direct. Ci, prin faptul că mărește nivelul de dopamină și serotonină din creier, îmbunătățește dispoziția și reacția la stres.

Sunătoarea atenuează diferite simptome ale anxietății, precum slăbiciunea, oboseala, lipsa de interes, dificultățile de concentrare.

Sunătoarea ajută cu precădere în anxietatea pasivă care se manifestă prin oboseală, slăbiciune, moleșeală, lipsă de energie și de interes, randament scăzut la locul de muncă.

Prin faptul că îmbunătățește starea de spirit, această plantă dă rezultate bune și în tulburarea afectivă sezonieră care se manifestă prin tristețe, iritabilitate, anxietate, apetit crescut pentru carbohidrați, creștere în greutate, oboseală.

Moduri de administrare

Sunătoarea este disponibilă sub formă de ceai, capsule și tinctură. Se va administra conform dozelor indicate pe produs.

Preparatele cu sunătoare se consumă în timpul mesei.

Precauții și contraindicații

Sunătoarea nu funcționează la fel la toate persoanele. În unele cazuri poate înrăutăți situația. La cei cu anxietate activă această plantă poate avea efecte opuse.

De pildă, persoanele cu anxietate activă au un ritm crescut al inimii, palpitații, hiperventilație, tremur, transpirații și gura uscată. Sunătoarea nu numai că nu ușurează aceste simptome, ci le agravează.

În doze mari, sunătoarea dă sensibilitate la lumina soarelui, ceea ce poate favoriza apariția arsurilor solare.

Interacțiuni cu medicamente

Sunătoarea interacționează cu anumite medicamente, precum:

  • antidepresive
  • anxiolitice
  • anestezice
  • antieplieptice
  • analgezice

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre sunătoare:

Ceaiul de sunătoare – benefic pentru ficat (ficat lent, ficat gras, inflamații și leziuni hepatice)
Sunătoarea reface funcția sistemului nervos și combate diverse tipuri de nevralgii, depresie și infecții virale
Uleiul de sunătoare – balsamul naturii pentru nevralgii, dureri, sciatică, arsuri (rețetă și utilizări)
În ce boli ajută ceaiul de sunătoare – prof. Constantin Pârvu

Sursă articol: Ayur Times, St. John’s wort (Hypericum perforatum): https://www.ayurtimes.com/st-johns-wort-hypericum-perforatum/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.