Uleiul de sunătoare – balsamul naturii pentru nevralgii, dureri, sciatică, arsuri (rețetă și utilizări)

Sunătoarea (Hypericum perforatum) face parte din cele mai puternice plante medicinale întâlnite în flora spontană a țării noastre.

Ceaiul și uleiul de sunătoare sunt adevărate balsame pentru afecțiunile sufletești și trupești.

Uleiul de sunatoare - balsam pentru dureri, nevralgii, rani, arsuri

Uleiul de sunatoare – balsam pentru dureri, nevralgii, rani, arsuri

Sunătoarea – planta durerilor nervoase

Sunătoarea este cunoscută în unele zone și sub numele de „pojarniță”. În medicina tradițională este folosită în nevralgii, adică dureri de nervi, arsuri, răni și mușcături de insecte, dar și în anxietate sau depresie.

Planta conține ulei volatil, antioxidanți și minerale. Acționează asupra ficatului, căilor biliare, sistemului nervos și pielii.

La nivel extern, sunătoarea este calmantă, trofică, dezinfectantă, cicatrizantă, antiinflamatoare și analgezice.

Nimeni nu ar trebui să rateze sezonul de sunătoare. Planta se poate culege în intervalul iunie-august, până când apar fructele. Planta uscată se poate păstra peste iarnă în pungi de hârtie.

Un preparat foarte valoros pe care îl putem face din sunătoare este uleiul. Acesta este folosit din vechime pentru tratarea durerilor și afecțiunilor pielii.

Dă rezultate bune în nevralgii, milagii, contuzii, dureri reumatice, musculare, sciatice, articulare.

Orice familie ar trebui să aibă ulei de sunătoare în dulapul cu medicamente și în trusa de prim-ajutor din mașină.

Cum se prepară uleiul de sunătoare – rețetă

Tăiați vârfurile înflorite ale plantei cu cuțitul sau foarfecele. Acestea pot să aibă până la 15-20 cm., cu tot cu tulpini și frunze. Se pot folosi imediat, sau se pun la uscat.

Se umple un borcan de sticlă cu flori de sunătoare tocate mărunt, pe trei sferturi. Turnați ulei, aproape până la gura borcanului. Puteți utiliza ulei de măsline, însă cel mai bun pentru pielea afectată sau uscată și sensibilă este uleiul de floarea-soarelui. Dacă preparați acest ulei special pentru arsuri, puteți utiliza ulei de in.

Acoperiți gura borcanului cu un tifon și fixați-l cu o bandă elastică. Lăsați sunătoarea la macerat în ulei minim 2 săptămâni, la loc însorit.

Veți vedea că uleiul va căpăta o culoare roșiatică. Acesta este semnul că substanțele binefăcătoare din plantă au pătruns în ulei.

Strecurați uleiul și lăsați-l la decantat 1-2 zile. Filtrați-l din nou cu grijă, fără să-l agitați. Depunerile de pe fund trebuie înlăturate deoarece acestea scurtează durata de viață a preparatului.

Uleiul de sunătoare strecurat se pune în sticle închise la culoare și se păstrează într-un loc întunecos sau în frigider. Rezistă până la un an.

Poate fi utilizat doar extern, nu și intern sau ca ulei alimentar. Se aplică pe piele și se face masaj, sau se poate folosi la prepararea de creme, loțiuni sau unguente.

Nevralgii

Pentru a putea realiza masajul mai bine, diluați uleiul de sunătoare cu puțin ulei de măsline sau ulei de cocos sau cu puțină loțiune de corp.

Aplicați-l pe regiunea afectată de durere. Acesta poate fi adăugat și în apa din cadă. Baia nu trebuie să fie foarte fierbinte, deoarece uleiul va irita pielea. După baie se poate aplica și uleiul extern.

Nervozitate, agitație, stres

Uleiul de sunătoare are un efect relaxant general, care poate fi obținut prin masarea întregului corp.

Inclusiv copiii agitați sau neliniștiți pot fi masați pe tălpi, pe glezne și gambe cu ulei de sunătoare în care s-au pus câteva picături de ulei esențial de lavandă. Sunt șanse mari ca aceștia să se relaxeze relaxa în câteva minute și să adoarmă.

Să nu uităm că sunătoarea este planta care luptă împotriva stresului. Noi, adulții, avem numeroase confruntări cu acest inamic nevăzut. Un masaj corporal cu ulei de sunătoare la finele unei zile stresante sau agitate nici că poate fi mai binevenit!

Dureri musculare

Sunătoarea conține hipericină, un compus care îmbunătățește circulația sangvină și reduce inflamația. În consecință, atenuează durerea de la nivelul mușchilor.

Se aplică o cantitate mică de ulei pe zona dureroasă și se masează.

Sciatică

Sunătoarea acționează asupra terminațiilor nervoase, de aceea este utilă în nevralgii. Unele persoane au descoperit că uleiul de sunătoare este benefic și în durerile de sciatică.

Luxații, entorse

Uleiul de sunătoare este bun de avut în casă sau în mașină deoarece ajută în luxațiile și entorsele musculare sau ale tendoanelor.

Grație proprietăților sale antiinflamatoare, reduce umflătura și durerea. Se aplică pe zona afectată și se masează, de 3-4 ori pe zi.

Crampe musculare, articulații înțepenite, artrită, reumatism

Sunătoarea este bună atât pentru nervi, cât și pentru mușchi și articulații.

Aceste beneficii sunt puse pe seama efectelor sale antiinflamatoare, analgezice și stimulente ale circulației sangvine.

Sindromul picioarelor neliniștite

Persoanele care se confruntă cu acest sindrom pot face masaj cu ulei de sunătoare. Acesta diminuează durerea, inflamația și stresul oxidativ.

Varice

Uleiul de sunătoare stimulează fluxul sangvin, tonifică venele și poate reduce aspectul venelor varicoase. Se poate folosi de 2 ori pe zi.

Afecțiuni ale pielii

Diverși autori și fitoterapeuți recomandă uleiul de sunătoare în diverse probleme ale pielii:

  • arsuri minore
  • arsuri solare
  • răni
  • leziuni
  • vânătăi
  • ulcerații ale pielii
  • dermatită atopică
  • psoriazis
  • zona zoster
  • herpes
  • piele uscată
  • iritații

Precauții și contraindicații

Uleiul de sunătoare poate cauza iritații sau reacții alergice la unele persoane. Aplicați-l pe o porțiune mică de piele (zona cotului) și așteptați 24 de ore. Dacă nu apar simptome neplăcute, este sigur pentru dvs.

Sunătoarea (inclusiv aplicațiile externe cu ulei) poate interacționa cu unele medicamente, de aceea trebuie să cereți sfatul medicului.

Nu vă expuneți la soare după ce v-ați dat cu ulei de sunătoare pe piele. Acestea creează fotosensibilitate.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre sunătoare și beneficiile acestei plante:

Sunătoarea – ceaiul care calmează sistemul nervos și stomacul 
Ceaiul de sunătoare – antidotul bolilor nervoase, hepatice și biliare
În ce boli ajută ceaiul de sunătoare – prof. Constantin Pârvu
Sunătoarea calmează nevralgia de trigemen

Surse articol:

1. Khela Herbs, St. John’s Wort oil: how to use St. John’s wort oil for nerve pain: https://khelaherbs.com/blog/how-to-use-st-johns-wort-oil-for-nerve-pain
2. Jan, How to make St. John’s Wort oil & salve, Unruly Gardening: https://unrulygardening.com/st-johns-wort-oil-salve/
3. Wölfle U, Seelinger G, Schempp CM. Topical application of St. John’s wort (Hypericum perforatum). Planta Med. 2014 Feb;80(2-3):109-20. doi: 10.1055/s-0033-1351019. Epub 2013 Nov 8. PMID: 24214835.
4. Healthy Hildegard, St. John’s wort benefits: an effective medicinal plant for anxiety and depression: https://www.healthyhildegard.com/st-johns-wort-benefits/
5. Dumitru Răducanu, Ștefan Mocanu, Sunătoarea, Plantele Medicinale, Tezaur Natural în Terapeutică, Editura Militară, București, 1986, p. 159

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.