Cum se umple borșul – rețetă tradițională

Borșul este o licoare tradițională la noi, cu care se acresc ciorbele.

Puțini știu că borșul crud, obținut după rețeta de mai jos, are o valoare terapeutică extraordinară. 

Borș de Casă

Borș de Casă

Ajută în mod special la curățarea corpului de toxine, la întărirea corpului și a imunității, la eliminarea kilogramelor în plus și la tratarea unor boli. Borșul crud conține foarte multe vitamine (mai ales complexul B), minerale și enzime.

În acest articol puteți găsi modul de administrare al borșului crud în diferite afecțiuni sau boli.

Cum se umple borșul – rețetă

Ingrediente

• 450 g de tărâțe de grâu
• 150 g de mălai (făină de porumb)
• 25 g de drojdie de bere sau 1 castronel de huște
• 10-12 litri de apă

Ingrediente opționale

• 250 g de făină de ovăz (măcinat) și/sau orz
• câteva rămurele de vișin (verzi sau uscate)
• 1 crenguță de busuioc (verde sau uscat)
• 2-3 fire verzi de leuștean (verde sau uscat)

Borș de Casă

Borș de casă

Preparare

– Tărâțele și mălaiul (și făina de ovăz și/sau orz) se pun într-un borcan de sticlă (într-o oală de lut sau într-o putinică, dacă aveți)
– Se adaugă 2 litri de apă
– Se lasă la macerat timp de 3 ore
– Se toarnă apoi în borcan 4 litri de apă fierbinte (42 de grade Celsius) și se amestecă cu o lingură de lemn
– Când amestecul e călduț, se adaugă huștele sau drojdia de bere, apoi crenguțele de plante, dacă folosiți
– Se completează cu apă fiartă și răcită (37 grade Celsius)
– Se pune capacul strâns (sau se acoperă cu o bucată de tifon)
– Se lasă lângă o sursă de căldură timp de 48 de ore
– Se amestecă în borcan cu o lingură de lemn de 3-4 ori pe zi
– După acest interval, se strecoară lichidul printr-o strecurătoare
– Borșul crud obținut se păstrează în sticle închise ermetic, la frigider

Borș de Casă

Borș de casă

Foarte multe gospodine mai obțin un al doilea rând de borș, ceva mai diluat, dar la fel de bun de consumat, procedând astfel:

– peste huștele rămase în borcan după strecurare se completează cu apă caldă
– se lasă din nou la macerat 48 de ore, amestecând de mai multe ori, cu o lingură de lemn sau cu un făcăleț de lemn
– se strecoară printr-o strecurătoare în sticle

Sursă articol: „Frumusețe și Sănătate Prin Hrană Vie”, Elena Niță Ibrian

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

  1. Draguta de mama se ocupa de asa ceva de cateva zeci de ani,face bors pentru familie si pentru rudele apropiate,ca la tara -pt cine stie -.Din copilarie stiu ca borsul de tarate este sanatos.de aceea il si consumam.

  2. in sticle se pune un pic de sare

  3. Aurel Vlaicu

    Huşti sau huşte este amestecul rămas după strecurarea borşului, adică tarâţele fermentate. Acesta se poate păstra la frigider chiar luni întregi până ce mai umpleţi borşul.
    Dacă nu aveţi de unde procura, huştele se pot prepara foarte uşor în felul următor:
    – 250 gr. tărâţe de grâu sau secară
    – 1 felie de pâine (de preferat neagră)
    Într-un vas se amestecă pâinea marunţită cu tărâţele şi se adaugă apă caldă doar până este absorbită de amestec. Se acoperă şi se păstrează la loc cald timp de 2 zile până începe să fermenteze, după care se poate folosi la borş

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.