Cura cu sfeclă pentru hipertensiune arterială – dr. Eugen Giurgiu
Sfecla roșie este cel mai bun aliment pentru cardiaci. În special pentru hipertensivi.
Are o cantitate mare de potasiu, un mineral cu rol important în reglarea tensiunii arteriale și a pulsului. Zincul – pe care îl conține în cantități mari, previne infarctul miocardic.
Cuprins
Beneficiile consumului de sfeclă
Sfecla roșie scade tensiunea arterială crescută și colesterolul. Contribuie la dizolvarea plăcilor de aterom.
Ajută la curățarea organismului de toxine. Combate constipația, oboseala, astenia fizică și psihică. Îmbunătățește metabolismul și luptă împotriva obezității, datorită conținutului de iod.
Este benefică în anemie, nevroze, viroze. Crește imunitatea și rezistența corpului la infecții.
Citește și – Sfecla roșie nu trebuie să lipsească de masa noastră în sezonul rece – dr. Cătălin Luca
Fiind bogată în calciu, sfecla ajută în spasmofilie, decalcifieri și osteoporoză. Este un combatant natural al cancerului.
Cura cu suc de sfeclă roșie pentru afecțiunile inimii
Cercetătorul român Eugen Giurgiu recomandă persoanelor cu afecțiuni cardiace să bea zilnic câte un pahar (200 ml) de suc de sfeclă și să mănânce câte jumătate de sfeclă crudă.
Citește și – Macerat de sfeclă contra depunerilor de colesterol – dr. Eugen Giurgiu
Se începe de la 50 ml de suc pe zi, urmând a crește doza pe măsură ce organismul se acomodează.
Cura cu sfeclă și miere pentru hipertensiune arterială
Se stoarce sfecla și se colectează sucul. Acesta se amestecă apoi cu o cantitate egală de miere. Doza indicată este de 2 linguri, de 3 ori pe zi.
Diabeticii (și nu numai) pot folosi în loc de miere suc de păducel. Această plantă are efecte diverse asupra inimii.
Citește și – Păducel în miere – rețetă naturistă pentru bolnavii cardiaci
Este indicat în hipertensiune arterială, angină pectorală, insuficiență cardiacă, miocardită, ateroscleroză, tahicardie, aritmie, extrasistole, cardiopatie ischemică.
Păducelul reduce oboseala resimțită de persoanele cardiace. Este de asemenea util în perioada de menopauză.
Băutură probiotică din sfeclă pentru hipertensiunea arterială cu edeme
Unele persoane hipertensive au retenție de apă sau se confruntă cu edeme la nivelul picioarelor și dureri de cap.
În cazul lor, autorul recomandă un preparat fermentat, obținut din sfeclă și lămâie:
• 300 ml de suc de sfeclă
• 1 lămâie
• 1,5 litri de apă
• 300 g de miere
Se stoarce sfecla și lămâia. Se amestecă sucurile obținute într-un borcan de 3 litri. Se toarnă apa, se pune mierea și se amestecă bine.
Gura borcanului se acoperă cu o bucată de tifon și se fixează cu un elastic. Recipientul se ține în bucătărie, lângă aragaz sau lângă calorifer, sau în alt loc cald din casă.
Se lasă să fermenteze, după care se consumă sucul acidulat rezultat. Acesta trebuie să fie precum șampania.
Se păstrează la temperatura camerei, nu în frigider. Doza indicată este de 100-150 ml de suc, de 3-4 ori pe zi.
Citește și – Salată de sfeclă cu măr, nuci și afine – o explozie de culoare și vitamine
Această băutură fermentată din sfeclă produce un efect de reglare a tensiunii arteriale. Reduce durerile de cap și acel vâjâit specific persoanelor hipertensive.
Sursă articol: Eugen Giurgiu, Sfecla roșie, Cele mai Folosite 17 Plante pentru Vindecare, Editura Meteor Press, București, 2019, p. 232-243