Salată de sfeclă cu măr, nuci și afine – o explozie de culoare și vitamine

Salata de sfeclă cu măr, nuci și afine este un real deliciu! Se prepară foarte rapid.

Ingredientele se folosesc crude. Nu trebuie să fierbeți nimic. Așadar, salata este cât se poate de naturală, hrănitoare și sănătoasă.

Salata de sfecla cu mar, nuci si afine - o explozie de culoare si vitamine

Salata de sfecla cu mar, nuci si afine: Kamran Aydinov / 4045

Nu conține ulei. În loc de maioneza clasică se poate folosi un iaurt natural.

Dacă țineți post, optați pentru iaurtul de cocos. Este foarte bun.

Se găsește la Lidl în varianta simplă, neîndulcită, sau cu arome de fructe. Ar fi interesant să folosiți iaurt de cocos cu afine.

Salata de sfeclă cu măr, nuci și afine este o explozie de culoare în farfurie.

Furnizează o multitudine de vitamine, minerale și antioxidanți.

Este o sursă bogată de fibre.

Are puține calorii.

Aromele distincte de dulce și acru se întrepătrund și se îmbină perfect.

Salată de sfeclă cu măr, nuci și afine – rețetă

Ingrediente

  • 2 sfecle roșii mici
  • 2 mere
  • 30 g de nuci
  • 5 linguri de iaurt vegetal (de cocos sau soia)
  • 100 g de afine proaspete
  • ½ linguriță de scorțișoară

Mod de preparare

Spălați sfeclele și merele. Curățați-le de coajă și apoi dați-le prin răzătoarea cu găuri mici, direct într-un bol.

Amestecați iaurtul cu scorțișoara și turnați sosul peste sfeclă și măr.

Amestecați și adăugați afinele. Amestecați ușor, pentru a nu le zdrobi.

La final, puneți miezul de nucă. Acesta poate fi măcinat mărunt sau tocat grosier.

În cazul în care vreți ca salata să fie mai dulce, puteți pune puțină miere.

Salata de sfeclă cu măr, nuci și afine se poate servi imediat, sau după ce stă câteva ore la frigider.

O puteți consuma la orice masă a zilei. Merge simplă, sau ca garnitură la o mâncare gătită.

Rețete similare

Salată de sfeclă cu morcov și nuci – tonică, imunitară, anti-anemică

Salată rusească, cu sfeclă și maioneză de post

Salată-medicament din sfeclă, pătrunjel și nuci

Note și sugestii

Iaurtul este opțional, dar dă salatei o textură mai cremoasă și o leagă mai bine.

Dacă nu țineți post, puteți folosi maioneză din ou sau iaurt adevărat, nu vegetal.

Nucile pot fi înlocuite cu migdale, alune sau caju.

Afinele pot fi înlocuite cu bobițe de rodie.

Se pot folosi și afine congelate, scurse bine de apă. Însă cele proaspete sunt mult mai gustoase și bogate în nutrienți.

Acestea abundă în fitonutrienți. Culoarea lor este dată de antocianini.

Ce câștigi dacă mănânci mai des afine

Studiile recente au asociat consumul moderat sau regulat de afine cu un risc mai mic de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, obezitate și deces.

Afinele ajută menținerea greutății corporale. Contribuie la reglarea glucozei din sânge.

Îmbunătățesc microflora intestinală.

Au efecte antioxidante și antiinflamatoare. Exercită o acțiune benefică asupra sistemului vascular.

Afinele protejează neuronii. Întârzie apariția bolilor degenerative și încetinește procesul de îmbătrânire a corpului.

Surse articol:

1. Rețetă preluată din: Magiciana Fit, Salată cremoasă cu măr, sfeclă roșie și afine: https://www.magicianafit.ro/reteta/salata-cremoasa-cu-mar-sfecla-rosie-si-afine
2. Kalt W, Cassidy A, Howard LR, Krikorian R, Stull AJ, Tremblay F, Zamora-Ros R. Recent Research on the Health Benefits of Blueberries and Their Anthocyanins. Adv Nutr. 2020 Mar 1;11(2):224-236: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31329250/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.