Salată de sfeclă cu morcov și nuci – tonică, imunitară, anti-anemică

Sfecla este una din legumele preferate din sezonul rece.

Din ea putem face tot felul de salate hrănitoare, tonice și vitaminizante.

Salata de sfecla, morcov si nuci

Salata de sfecla, morcov si nuci: Saaleha Bamjee

Se combină foarte bine cu morcov, hrean, măr, mazăre, castraveți murați, boabe de porumb și alte ingrediente.

Vă prezentăm o rețetă simplă de salată de sfeclă cu morcov și nuci.

Citește și – Sfecla roșie protejează inima, rinichii și creierul și combate infecțiile

Beneficiile consumului de sfeclă 

Are efecte fortifiante. Ajută la creșterea imunității. Totodată, contribuie la combaterea anemiei.

Conține cantități bune de fibre, acid folic, fier, potasiu, mangan și cupru. Oferă doze mai mici de vitamine B și vitamina C.

Sfecla roșie este considerată un aliment funcțional, care poate preveni anumite boli.

Fiind o sursă bună de nitrați, reduce riscul de hipertensiune arterială și disfuncții endoteliale.

Sfecla reduce stresul oxidativ și inflamațiile. Betalaina este pigmentul responsabil pentru proprietățile sale antiinflamatoare și chimiopreventive.

Acesta are efecte antioxidante, anticancerigene, hipotensive, hipocolesterolemiante, antidiabetice și anti-obezitate.

Salata este și sănătoasă și gustoasă deopotrivă.

Citește șiSfecla roșie îmbunătățește funcția pulmonară și respiratorie

Salata de sfeclă cu morcov și nuci – rețetă

Ingrediente

  • 1 sfeclă roșie mare
  • 1 morcov mare
  • 2-3 căței de usturoi
  • 3 linguri de miez de nucă zdrobit
  • 1 lingură de ulei
  • 1 lămâie
  • sare și piper

Mod de preparare

Spălați sfecla roșie și puneți-o la fiert într-o cratiță cu apă.

Între timp, curățați morcovul de coajă și dați-l pe răzătoare într-un bol.

Sfecla fiartă se curăță cât este caldă, după care se dă și ea prin răzătoare.

Se adaugă miezul de nucă tocat grosier sau zdrobit.

Usturoiul se toacă mărunt.

Stoarceți lămâia. Amestecați sucul obținut cu 1 lingură de ulei. Adăugați sare și piper, după gust.

Turnați sosul peste salată și amestecați ușor.

Dați salata la frigider. După ce stă la rece câteva ore, devine mult mai gustoasă.

Sugestii

În salata de sfeclă, morcov și nuci se mai poate folosi și un măr ras.

Puteți adăuga de asemenea puțină brânză sau ou fiert tăiat mărunt.

Citește și4 rețete de salată din sfeclă roșie pe care trebuie să le notezi

Surse articol:

1. Uradi Sama- Ideje za kreativce, Sfeclă rasă: https://www.youtube.com/watch?v=DJTat6XBc4c&ab_channel=UradiSama-Idejezakreativce
2. Tom Clifford, Glyn Howatson, Daniel J West, Emma J Stevenson, The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease, Nutrients. 2015 Apr 14;7(4):2801-22: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25875121/
3. Elham Hadipour, Akram Taleghani, Nilufar Tayarani-Najaran, Zahra Tayarani-Najaran, Biological effects of red beetroot and betalains: A review, Phytother Res. 2020 Aug;34(8):1847-1867: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32171042/
4. Nutrition & You, Beets Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/beets.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.