Salată de sfeclă cu morcov și nuci – tonică, imunitară, anti-anemică
Sfecla este una din legumele preferate din sezonul rece.
Din ea putem face tot felul de salate hrănitoare, tonice și vitaminizante.
![Salata de sfecla, morcov si nuci](https://LaTaifas.ro/lataifas.ro/wp-content/uploads/2021/10/Salata-de-sfecla-morcov-si-nuci.jpg)
Salata de sfecla, morcov si nuci: Saaleha Bamjee
Se combină foarte bine cu morcov, hrean, măr, mazăre, castraveți murați, boabe de porumb și alte ingrediente.
Vă prezentăm o rețetă simplă de salată de sfeclă cu morcov și nuci.
Citește și – Sfecla roșie protejează inima, rinichii și creierul și combate infecțiile
Cuprins
Beneficiile consumului de sfeclă
Are efecte fortifiante. Ajută la creșterea imunității. Totodată, contribuie la combaterea anemiei.
Conține cantități bune de fibre, acid folic, fier, potasiu, mangan și cupru. Oferă doze mai mici de vitamine B și vitamina C.
Sfecla roșie este considerată un aliment funcțional, care poate preveni anumite boli.
Fiind o sursă bună de nitrați, reduce riscul de hipertensiune arterială și disfuncții endoteliale.
Sfecla reduce stresul oxidativ și inflamațiile. Betalaina este pigmentul responsabil pentru proprietățile sale antiinflamatoare și chimiopreventive.
Acesta are efecte antioxidante, anticancerigene, hipotensive, hipocolesterolemiante, antidiabetice și anti-obezitate.
Salata este și sănătoasă și gustoasă deopotrivă.
Citește și – Sfecla roșie îmbunătățește funcția pulmonară și respiratorie
Salata de sfeclă cu morcov și nuci – rețetă
Ingrediente
- 1 sfeclă roșie mare
- 1 morcov mare
- 2-3 căței de usturoi
- 3 linguri de miez de nucă zdrobit
- 1 lingură de ulei
- 1 lămâie
- sare și piper
Mod de preparare
Spălați sfecla roșie și puneți-o la fiert într-o cratiță cu apă.
Între timp, curățați morcovul de coajă și dați-l pe răzătoare într-un bol.
Sfecla fiartă se curăță cât este caldă, după care se dă și ea prin răzătoare.
Se adaugă miezul de nucă tocat grosier sau zdrobit.
Usturoiul se toacă mărunt.
Stoarceți lămâia. Amestecați sucul obținut cu 1 lingură de ulei. Adăugați sare și piper, după gust.
Turnați sosul peste salată și amestecați ușor.
Dați salata la frigider. După ce stă la rece câteva ore, devine mult mai gustoasă.
Sugestii
În salata de sfeclă, morcov și nuci se mai poate folosi și un măr ras.
Puteți adăuga de asemenea puțină brânză sau ou fiert tăiat mărunt.
Citește și – 4 rețete de salată din sfeclă roșie pe care trebuie să le notezi
Surse articol:
1. Uradi Sama- Ideje za kreativce, Sfeclă rasă: https://www.youtube.com/watch?v=DJTat6XBc4c&ab_channel=UradiSama-Idejezakreativce
2. Tom Clifford, Glyn Howatson, Daniel J West, Emma J Stevenson, The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease, Nutrients. 2015 Apr 14;7(4):2801-22: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25875121/
3. Elham Hadipour, Akram Taleghani, Nilufar Tayarani-Najaran, Zahra Tayarani-Najaran, Biological effects of red beetroot and betalains: A review, Phytother Res. 2020 Aug;34(8):1847-1867: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32171042/
4. Nutrition & You, Beets Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/beets.html