Sos pentru salată, fără ulei sau alte grăsimi! – doar 20 de calorii!
Salatele sunt foarte sănătoase și pline de nutrienți. Este indicat să mâncăm zilnic cel puțin o porție de salată. Dar ce ne facem cu uleiul și cu sosurile care adaugă un număr uluitor de calorii?
Salatale sunt bune, dar sosurile strică totul, am putea spune.
Mulți s-au obișnuit să adauge mult ulei, sau maioneză sau sosuri din comerț care conțin multe calorii și grăsimi nesănătoase. În plus, au aditivi, arome artificiale, potențatori de gust, stabilizatori, agenți de îngroșare și alte E-uri periculoase.
Vestea bună este că putem prepara diverse sosuri în casă, din ingrediente atent selectate și combinate. Nu este nevoie să folosim nici măcar o picătură de ulei și chiar este indicat să încercăm varianta asta.
Rețineți că uleiurile și grăsimile în general au 9 calorii per gram. 100 ml de ulei au 884 de kilocalorii! Probabil că mulți nici nu-și dau seama.
Sosul prezentat mai jos nu conține ulei sau alte grăsimi, dar este foarte gustos. Ingredientul principal este aquafaba, adică acea zeamă care se găsește în conserva de năut.
Dacă fierbeți năutul în casă, cu atât mai bine. Nu aruncați apa, ci păstrați-o în pungi sau caserole, la congelator.
Scoateți câte o porție și folosiți-o la sosuri sau maioneze. Este ideală pentru aceste scopuri.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de sosuri pe care vă recomand să le încercați:
Maioneză / sos de post din tahini (fără ulei)
Sos bechamel de post, fără gluten – bogat în proteine
Paste din porumb cu sos de leurdă (fără ulei)
Sos pentru salată, fără ulei
Ingrediente
- 3 linguri de aquafaba (zeamă de năut)
- 2 linguri de suc de lămâie
- 1 lingură de oțet
- 2 linguri de sos de soia
- 1 lingură de miere sau sirop de arțar
- 1 cățel de usturoi
- 1 lingură de fulgi de drojdie inactivă
- 1/4 linguriță de oregano uscat
- 1/4 linguriță de busuioc uscat
- 1/4 linguriță de piper măcinat
- 1 lingură de pătrunjel verde tocat fin
Mod preparare rețetă
- Amestecați într-un borcan aquafaba, sucul de lămâie, oțetul, sosul de soia și mierea. Puneți capacul și agitați borcanul pentru amestecarea optimă a ingredientelor.
- Adăugați usturoiul dat prin răzătoarea mică sau prin presă, fulgii de drojdie nutrițională, mirodeniile și pătrunjelul. Agitați din nou borcanul pentru omogenizare.