Maioneză / sos de post din tahini (fără ulei)

Dacă aveți nevoie de o maioneză sau de un sos de post, vă recomand să încercați această rețetă pe bază de tahini.

Propunerea mea este cu atât mai atractivă cu cât sosul nu conține ulei. Tahini conține un ulei natural, rezultat în urma măcinării semințelor grăsimi până la stadiul de pastă moale.

Maioneza de post din tahini, fara ulei

Maioneza de post din tahini, fara ulei

Beneficiile consumului de susan

Semințele de susan au 39% grăsimi mononesaturate, 41% grăsimi polinesaturate și 15% grăsimi saturate.

Acestea conțin de asemenea proteine de calitate, fibre, vitamine din grupul B, calciu, magneziu, mangan și zinc.

Ba încă ne oferă și antioxidanți, precum vitamina E și lignani. Aceștia din urmă combat stresul oxidativ care crește riscul de boli cronice și îmbătrânire prematură. 

Consumul de susan este asociat cu beneficii pentru digestie, inimă, oase, sistemul imunitar, gland tiroidă și metabolism. 

Ajută la echilibrarea hormonală în perioada de manopauză, reduc inflamația și pot ameliora durerile de genunchi provocate de artrită. Susțin producția de globule roșii de sânge și la controlul zahărului din sânge în diabet. 

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu tahini sau susan, pe care vă recomand să le încercați:

Pastă de avocado cu tahini și roșii – fără ulei
Fasole roșie bătută cu tahini – rețetă cu beneficii
Salată de roșii, pătrunjel și tahini – o rețetă palestiniană care te va cuceri de la prima gustare
Baba ganoush – salată de vinete cu tahini 
Prăjitură de post din hrișcă și apă minerală, fără zahăr

Sos de post din tahini, fara ulei

Sos de post din tahini, fara ulei

Maioneza din tahini fara ulei

Maioneza din tahini fara ulei

Maioneza de post din tahini, fara ulei

Maioneză / sos de post din tahini

Categorie Side Dish

Ingrediente
  

  • 3 linguri de tahini
  • 6 linguri de lapte de cocos gras (90%)
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • 1 lingură de muștar dulce
  • sare, curry, condimente după gust

Mod preparare rețetă
 

  • Puneți tahini într-un bol.
  • Adăugați laptele și sucul de lămâie și amestecați bine cu un tel, până când tahini devine lichid.
  • Puneți muștarul, sarea și condimentele și omogenizați.
  • Gustați dacă este suficient de sărat. În cazul este pasta este prea groasă, mai puneți lapte.

Notă

Eu am folosit acest sos pe post de maioneză pentru salate. 
Nu exagerați cu tahini, deoarece este un produs destul de caloric. 100 de grame de tahini au în jur de 600 de calorii. 
Surse connsultate: Marsha McCulloch, 15 Health and nutrition benefits of sesame seeds, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/sesame-seeds#TOC_TITLE_HDR_5

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.