Fasole roșie bătută cu tahini – rețetă cu beneficii

Această rețetă de fasole roșie bătută cu tahini este preluată din bucătăria mexicană.

O recomandăm în zilele de post, sau în regimul celor care nu consumă carne.

Fasole rosie batuta cu tahini

Fasole rosie batuta cu tahini: Keith McDuffee

Fasolea conține niveluri ridicate de proteine, fibre, minerale și vitamine.

Este o sursă importantă de energie. Compușii polifenoli pe care îi conține contribuie la scăderea riscului de boli cronice.

Din aceste considerente, fasolea nu mai trebuie numită pe nedrept „carnea omului sărac”.

Beneficiile consumului de fasole

Fibrele insolubile pe care le conține susțin sănătatea tractului digestiv, asigurând un tranzit regulat.

Prin faptul că măresc volumul scaunului, fibrele ajută la prevenirea constipației.

Fibrele solubile au la rândul lor beneficii. Acestea hrănesc bacteriile bune și mențin sănătatea colonului și a sistemului imunitar.

Fasolea este o alegere mult mai bună pentru sistemul cardiovascular decât carnea. Este săracă în grăsimi. Nu conține deloc colesterol.

Nu doar că nu crește colesterolul, ci ajută la reglarea colesterolului mare.

Potasiul, calciul și magneziul din fasole au un rol esențial în pentru controlul tensiunii arteriale.

Aceste minerale susțin totodată sănătatea musculară.

Fasolea roșie este o sursă foarte bună de acid folic, o vitamină care la rândul ei protejează sistemul cardiovascular.

Acidul folic scade nivelurile de homocisteină și implicit riscul de boli cardiace.

Fasolea protejează împotriva diabetului de tip 2. Efectul antidiabetic se datorează concentrației mari de fibre și amidon rezistent.

Fibrele sunt cele care împiedică creșterea insulinei.

Nu în ultimul rând, leguminoasele au beneficii pentru siluetă. Împiedică luarea în greutate și ajută la slăbit.

Proteinele și fibrele pe care le conțin asigură mai multă sațietate.

Alimentele bogate în proteine ajută de asemenea la construirea de țesut muscular slab și totodată la accelerarea metabolismului.

Alimentele bogate în fibre precum fasolea contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer, precum cancerul de sân.

Fasole roșie bătută cu tahini – rețetă

Nr. de porții: 8

Ingrediente

  • 400-450 g de fasole neagră
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 1 lingură de tahini (pastă de susan)
  • 1 cățel de usturoi
  • ¼ ceapă roșie
  • ½ linguriță de oțet roșu de vin
  • 3 linguri de apă
  • ½ linguriță de sare
  • ¼ linguriță de piper
  • ½ linguriță de chimen măcinat
  • pătrunjel verde, după gust

Mod de preparare

Dacă folosiți fasole roșie la conservă, care este gata fiartă, scurgeți-o într-o sită și clătiți-o sub jet de apă rece.

Scurgeți-o bine și puneți-o în vasul robotului cu lama S. Adăugați apa, uleiul, zeama de lămâie, oțetul, usturoiul, sarea, piperul și celelalte condimente.

Mixați câteva secunde, până când ingredientele se transformă într-o pastă fină.

Gustați de sare și condimente.

Fasolea bătută se servește cu ceapă și pătrunjel verde deasupra.

Informații nutriționale

O porție de fasole roșie bătută cu tahini (echivalentul a 3 linguri) conține 59 de calorii, 3,2 g de grăsimi și 199 g de sodiu.

Rețete similare

Mâncare de fasole în sos de roșii – rețetă libaneză

Fasole bătută cu ardei copți – rețetă de post

Fasole verde păstăi în stil grecesc – mâncare savuroasă, ieftină

Surse articol:

1. Darcy Lenz, Black Bean Hummus Queso Fresco, My Recipes: https://www.myrecipes.com/recipe/black-bean-hummus-queso-fresco
2. Imran Hayat, Asif Ahmad, Tariq Masud, Anwaar Ahmed, Shaukat Bashir, Nutritional and health perspectives of beans (Phaseolus vulgaris L.): an overview, Crit Rev Food Sci Nutr. 2014;54(5):580-92: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24261533/
3. Meg Campbell, Things you need to know about the health benefits of red beans, School of Nutrition and Fitness: http://district.schoolnutritionandfitness.com/hamburg_1501717446202/files/Health%20Benefits%20of%20Red%20Beans.pdf

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.