SALATĂ rusească, cu SFECLĂ și MAIONEZĂ de post

Această salată, foarte populară în Rusia și în alte state sovietice, poartă numele de salată „Vinegret”, datorită gustul său acru.

Se prepară din sfeclă roșie, cartofi și morcovi, toate fierte și tăiate cubulețe. Se adaugă de regulă mazăre sau fasole, și se condimentează cu murături (castraveți sau varză murată).

Salata Vinegret

Salata poate fi servită simplă, sau cu maioneză. Pentru această rețetă noi am ales o maioneză din soia, potrivită pentru persoanele vegetariene sau pentru cei care țin post.

__________________________

Salată rusească Vinegret – rețetă

Salata cu sfecla

Ingrediente

• 2 sfecle roșii medii
• 4 cartofi
• 2-3 morcovi
• 4 castraveți murați medii
• 200 g de mazăre
• maioneză din soia (rețeta mai jos)
• sare, după gust
• opțional: 1 ceapă uscată sau ceapă verde

Preparare

Spălați bine cartofii, morcovii și sfeclele roșii până se fac curate. Puteți folosi un burete pentru a elimina mai ușor pământul de pe coajă.

Puneți cartofii împreună cu morcovii la fiert în aceeași cratiță, cu apă cât îi cuprinde.

Sfeclele se pun separat, întrucât au nevoie de un timp mai mare de fiert.

Legumele sunt gata când furculița pătrunde ușor prin mijlocul lor.

Se varsă apa, se clătesc sub un jet de apă rece și se curăță de coajă. După ce s-au răcorit și pot fi manevrate cu mâna, se taie cubulețe pe un tocător de lemn. Începeți cu cartofii, apoi cu morcovii. Continuați cu ceapa, castraveții, și la final cu sfecla roșie.

Puneți toate legumele tăiate într-un bol încăpător.

Dacă folosiți mazăre la conservă, clătiți-o și scurgeți excesul de apă. Adăugați-o peste legume.

 Salata Vinegret

Preparați apoi maioneza de soia. Puneți 100 ml de lapte de soia într-un vas înalt și adăugați 300 ml de ulei, sucul de la ½ lămâie, 1 lingură de muștar (sau după gust) și puțină sare.

Introduceți blenderul manual și mixați la viteză mică la început, fără să-l mișcați. În câteva secunde compoziția trebuie să înceapă să se îngroașe. Măriți viteza și mișcați blenderul de jos în sus, ușor.

Maioneză de soia

Maioneza se face în câteva minute. Adăugați peste salată o cantitate suficientă, iar dacă vă rămâne, păstrați-o într-un borcan în frigider și folosiți-o în următoarele zile la altă rețetă.

Amestecați salata ușor, fără să zdrobiți legumele, până se incorporează bine maioneza.

Salata Vinegret

Dacă pregătiți salata pentru musafiri, se poate decora la final cu boabe de mazăre și frunze de pătrunjel proaspăt.

_______________________

Sursă: LaLena, Salata „Vinegret”: https://www.lalena.ro/reteta/160/Salata-Vinegret/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.