Salată-medicament din SFECLĂ, PĂTRUNJEL și NUCI

Vă prezentăm rețeta unei salate de toamnă excepțională. Deși ingredientele par banale, ele au o forță curativă extraordinară.

Ar fi minunat să preparați această salată mai des și să o consumați cu toată familia. Este deosebit de sănătoasă, hrănitoare și sățioasă.

Salată de Sfeclă

Salată de Sfeclă

Are efecte detoxifiante importante. Poate fi benefică persoanelor care au tensiunea arterială mare, suferă de afecțiuni respiratorii, boli de ficat sau de bilă, reumatism sau gută, anemie sau cancer.

Salată de sfeclă, pătrunjel și nuci – rețetă

Dacă aveți restricție la crudități, coaceți sfecla în cuptor mai întâi, apoi folosiți-o la salată.

Ingrediente

2-3 sfecle
3 linguri de suc de lămâie
4 linguri de ulei
2 linguri de nuci tocate
1 legătură de pătrunjel verde
½ legătură de mărar verde
sare după gust

Preparare

Curățați sfeclele de coajă și spălați-le bine. Dați-le pe răzătoare într-un bol încăpător. Adăugați pătrunjelul și mărarul verde spălate și tocate mărunt, și miezul de nucă zdrobit grosier sau măcinat fin.

Într-un bol separate, amestecați sucul de lămâie proaspăt stors cu uleiul și puțină sare. Turnați sosul obținut peste salată și amestecați bine, până la omogenizare.

Această salată trebuie evitată de persoanele cu hiperaciditate gastrică, afecțiuni hemoragice sau litiază oxalică.

Beneficii

Pătrunjelul este antioxidant, antidiabetic, analgezic, spasmolitic, imunosupresor, laxativ, estrogenic, diuretic, hipotensiv, antibacterian și antifungic. Are efecte protectoare asupra ficatului, tractului digestiv și creierului.

Beneficiile sale se datorează conținutului de antioxidanți (flavonoide și compuși fenolici), în special apigenină, apiină și 6-acetilapină, precum și conținutului de uleiuri esențiale miristicină și apiol și a cumarinelor.

În medicina tradițională, pătrunjelul este folosit ca tonic gastric, diuretic, antiseptic al căilor urinare, carminativ și antiinflamator. Este recomandat în unele afecțiuni ginecologice (amenoree și dismenoree), hipertensiune arterială și boli cardiace, otită, diabet și afecțiuni urinare.

Studiile recente au arătat că apigenina din pătrunjel ajută la prevenirea și tratarea cancerului. Acest zarzavat conține mulți alți compuși anticancerigeni și antitumorali: vitamina C, vitamina A, histidina, miristicina, clorofilă, falcarinol și falcarinodiol (regăsiți în rădăcină),

Sfecla este un alt aliment funcțional, care ne poate feri de o mulțime de boli. Datorită nitraților alimentari conținuți, sfecla roșie protejează sistemul cardiovascular. Betalaina, unul din compușii principali din sfeclă are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și chemopreventive. Consumul de sfeclă poate ajuta în afecțiunile asociate cu inflamații și stres oxidativ.

Nucile sunt hrănitoare, bogate în proteine și grăsimi sănătoase. Au efecte protectoare asupra creierului și sistemului cardiovascular. Îmbunătățesc memoria, învățarea și mențin creierul tânăr.

Consumul de nuci reduce riscul diabetului de tip 2, a bolilor de inimă coronariene, previn unele tipuri de cancer și ușurează simptomele afecțiunilor neurologice și a altor boli asociate cu vârsta înaintată.

Surse articol:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24660617
2.http://www.bioterapi.ro/terapii/index_terapii_diete_preparate_dietetice_salate_de_cruditati_salata_sfecla_rosie_hrean.html
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25875121
4. http://lataifas.ro/boli-si-tratamente-naturiste/tratamente-naturiste-cancer/70370/patrunjelul-un-preventiv-mai-putin-cunoscut-al-cancerului/
5. http://lataifas.ro/boli-si-tratamente-naturiste/tratamente-naturiste-cancer/86278/patrunjelul-uscat-omoara-celulele-cancerului-studii/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25747270

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.