Remedii naturiste pentru varice, ulcer varicos, flebită și tromboză

Durerile de picioare, senzația de picioare grele și oboseala membrelor de care mulți se plâng se datorează adesea afecțiunilor venoase.

Varicele, ulcerul varicos, flebitele și trombozele sunt cele mai frecvente.

Remedii naturiste pentru varice, ulcer varicos, flebită și tromboză

Remedii naturiste pentru varice, ulcer varicos, flebită și tromboză

Tulburările de circulație la nivel periferic pot cauza boli ale venelor și arterelor.

Acestea îngreunează mișcarea și capacitatea de a desfășura activitățile zilnice obișnuite.

Inflamarea venelor și afectarea vaselor de sânge sunt întâlnite cu precădere la persoanele în vârstă.

Însă din cauza stilului de viață sedentarist, multe dezvoltă varice din tinerețe.

Remedii naturiste pentru afecțiunile vaselor de sânge

Fitoterapia vine în sprijinul sistemului circulator cu o serie de plante ce au efecte vasodilatatoare și tonice venoase.

Acestea înlătura fragilitatea capilarelor și cresc rezistența vaselor de sânge.

Citește și – Vase de sânge sparte pe față – cauze și remedii naturiste

TROMBOZĂ și FLEBITĂ

Preparate pentru uz intern

  • Ceai de sulfină galbenă. Conține flavonoide și cumarine, substanțe benefice pentru sistemul circulator. Ajută la subțierea sângelui gros. Reduce riscul de formare a cheagurilor sangvine. Este util în insuficiența venoasă.
  • Ceai de frunze de afin. Este bogat în polifenoli (antocianini), vitamina P și taninuri. Reduce inflamația. Mărește rezistența vaselor mici de sânge. Îmbunătățește funcția vasculară. Reduce riscul de boli cardiovasculare.
  • Ceai de frunze de viță de vie roșie uscată. Vița de vie roșie conține antocianozide și flavonoide (quercetină, isoquercetină, kaempferol). Crește aprovizionarea cu sânge și oxigen la nivel cutanat. Studiile au arătat că îmbunătățește microcirculația la pacienții cu insuficiență venoasă cronică. Reglează circulația, reduce edemele la nivelul membrelor inferioare. Reduce fragilitatea vaselor de sânge.
  • Ceai mixt. Se amestecă în părți egale flori de arnică, păducel și castan sălbatic, fructe de măceș și de scorș de munte, frunze de mesteacăn și de coada-calului. Se pun 3 lingurițe de amestec de plante mărunțite la infuzat în 2 căni de apă clocotită. Se administrează 3 căni de ceai pe zi, după masă.
  • Ceai din traista-ciobanului și frunze de ghimpe. Aceste plante previn apariția cheagurilor sangvine. Tonifică musculatura netedă și pereții arteriali.
  • Tinctură mixtă. Se amestecă în părți egale tinctură din flori de coada-șoricelului și sulfină, scoarță de salcie, de stejar și de castan sălbatic, rostopască și trei-frați-pătați. Se consumă câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Tratamentul durează 2-3 săptămâni pe lună.

Preparate pentru uz extern

  • Comprese cu ceaiuri din plante. Se folosesc decocturi din scoarță de castan sau de alun, sau infuzia de pedicuță. Se folosește un pumn de plantă la 1 litru de apă. Se pune și puțin oțet. Compresele se aplică pe picioare zilnic.
  • Cataplasme cu pulbere de plante. Se macină fin flori de sunătoare sau de arnică. Pulberea se amestecă apoi cu făină de in sau argilă și puțină apă. Pasta rezultată se aplică pe zonele afectate.

Citește și – Faceți o cură cu afine pentru sănătatea ochilor, inimii și vaselor de sânge

VARICE și ULCER VARICOS

Preparate pentru uz intern

  • Infuzie din urzică, salvie sau sulfină galbenă. Aceste plante îmbunătățesc circulația sangvină. Au proprietăți cicatrizante și ajută la vindecarea ulcerațiilor.
  • Ceai mixt. Se amestecă flori de gălbenele cu flori de scoarță de castan sălbatic, frunze de salvie, rădăcină de tătăneasă, rădăcină de păpădie și coada-calului. Preparatul are efecte tonifiante. Stimulează fluxul sangvin. Reface țesuturile vătămate.
  • Ceai de coada-șoricelului, frunze de viță de vie și alun. Se pune 1 linguriță de amestec de plante la infuzat în 200 ml de apă clocotită. Se consumă câte 2-3 căni de ceai pe zi. Are efecte antiinflamatoare și anticoagulante.

Pe durata tratamentului cu plante este indicat să se urmeze o dietă săracă în carne și sare.

Alimentația în bolile vasculare

Dacă ați început să aveți varice care provoacă durere, înlăturați o perioadă carnea grasă, salamurile, slănina, grăsimile animale, alcoolul, tutunul, zahărul și cafeaua.

Consumați timp de 2-3 zile pe săptămână doar legume și fructe.

Cură de legume și fructe

Cele mai bune sunt morcovii, sfecla, varza, pătrunjelul, ridichile, citricele, afinele.

Ceapa dă efecte bune în afecțiunile cardiovasculare. Combate apariția trombozelor.

Au efecte favorabile salatele din crudități și sucurile de fructe (citrice) sau legume.

Citește și – 30 g de pătrunjel pe zi mențin rezistența vaselor de sânge, previn accidentele vasculare cerebrale

Rețetă de suc

O rețetă recomandată de prof. Constantin Milică este aceasta:

  • 300 ml de suc din sfeclă roșie
  • 200 ml de suc de morcov
  • 100 ml de varză albă
  • 100 ml de mere roșie
  • 50 ml de țelină
  • 20 ml de cartofi cruzi

Amestecul obținut se împarte în 3-4 rații egale, care se vor consuma pe parcursul unei zilei.

Treptat, se introduc produsele lactate, apoi alimentele consumate în mod obișnuit.

Sirop de ceapă cu miere

Un alt preparat benefic în bolile vaselor de sânge este siropul de ceapă cu miere.

Se amestecă 600 ml de suc de ceapă roșie cu 300 g de miere. Se consumă câte 50 g, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Tratamentul durează 30 de zile și se poate relua după o pauză de 30 de zile.

Evitați acest preparat dacă aveți afecțiuni provocate de o aciditate excesivă a stomacului.

Citește și – Alimente care întăresc vasele de sânge – recomandate celor care suferă de varice

Informații preluate din:

1. Constantin Milică, Tratamente naturiste ale bolilor vasculare, Ziarul Lumina: https://ziarullumina.ro/societate/sanatate/tratamente-naturiste-ale-bolilor-vasculare-131555.html
2. Grau M, Bölck B, Bizjak DA, Stabenow CJ, Bloch W. The red-vine-leaf extract AS195 increases nitric oxide synthase-dependent nitric oxide generation and decreases oxidative stress in endothelial and red blood cells. Pharmacol Res Perspect. 2016;4(1):e00213. Published 2016 Feb 8. doi:10.1002/prp2.213
3. Wood E , Hein S , Heiss C , Williams C , Rodriguez-Mateos A . Blueberries and cardiovascular disease prevention. Food Funct. 2019 Dec 11;10(12):7621-7633. doi: 10.1039/c9fo02291k. PMID: 31776541.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.