Morcovul – o legumă care poate lecui multe boli

Articol documentat

Morcovii sunt hrănitori și totodată vindecători. Pliniu cel Bătrân menționează utilizările sale inițiale ca leac și apoi ca aliment.

Te invităm să descoperi cele mai importante beneficii ale acestei legume, precum și câteva leacuri din bătrâni cu morcovi pe care este bine să le știi și să le folosești la nevoie.

Leacuri babesti cu morcovi

Leacuri babesti cu morcovi: Dragana Gordic – www.freepik.com

Ce proprietăți au morcovii

Morcovii fac parte din familia țelinei (Apiaceae) și sunt cultivați în întreaga lume. Este apreciat conținutul său nutrițional remarcabil. Morcovul este una din cele mai bogate surse de vitamina A.

Potrivit „Nutrition and You”, 100 de grame de morcov crud acoperă (de fapt depășește) 557% din doza zilnică recomandată de vitamina A.

Conține de asemenea antocianini și fibre. În doze mai mici, în morcovi găsim și vitamine din complexul B, vitaminele C și K, precum și minerale (calciu, cupru, fier, magneziu, potasiu, mangan, fosfor).

100 de grame de morcovi au 41 de calorii și aproape deloc grăsimi și colesterol.

Citește și: Morcovii împiedică absorbția colesterolului în corp

Ce beneficii au morcovii

Fiind o sursă excelentă de antioxidanți, morcovii pot ajuta la prevenirea multor boli cronice.

Vitamina A este principalul compus antioxidant din morcovi care a fost asociat cu o protecție mărită împotriva mai multor tipuri de cancere: cancerul oral, cancerul pulmonar și cancerul de piele.

Vitamina A, sau beta-carotenul, protejează vederea și previne bolile oculare, mai ales cele asociate cu vârsta (cataracta, degenerescența maculară).

Totodată, susține funcția sistemului reproducător, menține integritatea pielii, ajută creșterea și dezvoltarea.

Morcovii conțin un compus special, numit falcarinol. Acesta este un antioxidant pe care studiile l-au arătat eficient împotriva bolilor canceroase.

În testele pe animale de laborator, falcarinolul a distrus celulele pre-canceroase din tumori.

Rădăcina de morcov conține și cantități moderate de vitamina C, un alt antioxidant benefic pentru țesutul conjunctiv, oase și gingii. La fel de vitamina A, vitamina C are proprietăți anticancerigene.

În ce boli ajută morcovii

Morcovii - beneficii, leacuri din batrani

Morcovii – beneficii, leacuri din batrani

Bolile stomacului

Academicianul Ovidiu Bojor citează efectele benefice ale morcovilor în bolile aparatului digestiv. Are acțiune antiinflamatoare la nivel gastrointestinal.

Este util deopotrivă în constipație și diaree, în funcție de modul în care este folosit. Leacurile cu morcovi sunt renumite în diareea sugarilor.

– dispepsie acută
– colibaciloză
– ulcere gastroduodenale
– ulcer cu hemoragii
– gastrită hiperacidă
– tenie, paraziți intestinali

Bolile ficatului

Morcovii sunt în egală măsură un remediu bun pentru ficat. În medicina tradițională este folosit mai cu seamă în icter. Morcovii stimulează regenerarea celulei hepatice. Are efecte coleretice și colagoge.

Reumatism, artrită, gută, pietre urinare

Datorită acțiunii lor diuretice puternice, morcovii măresc de două ori cantitatea de urină eliminată. Din aceste considerente ajută în litiaza urică, reumatism, gută sau artrite.

Anemie, slăbiciune, predispoziție la boli

Copiii în special ar face bine să primească morcovi, deoarece au efect vitaminizant și accelerează procesul de creștere. Totodată, măresc rezistența organismului la infecții.

Persoanele slăbite, cu sânge puțin sau convalescente se pot întrema mai repede dacă mănâncă morcov sau beau suc de morcov. Ajută la refacerea celulelor roșii de sânge.

Afecțiuni ale gâtului 

Din morcovi se prepară diverse leacuri pentru tuse, astm și bronșite.

Sistemul cardiovascular și diabet

Studiile moderne au arătat că morcovii ajută la dilatarea vaselor de sânge, în special a vaselor coronariene.

Pe lângă faptul că scad glucoza din sânge, au și o acțiune similară insulinei.

Riduri, îmbătrânire, afecțiuni ale pielii

Vitamina A din morcovi este foarte prețioasă pentru sănătatea pielii. Această legumă este apreciată pentru capacitatea sa de a încetini procesele îmbătrânirii și de apariție a ridurilor.

Citește și: Ronțăiți zilnic 1-2 morcovi pentru prevenirea ridurilor și a cancerului

Leacuri băbești cu morcovi

Redăm în continuare câteva din cele mai cunoscute și uzitate leacuri cu morcovi. 

Suc de morcovi

Zeama de la morcovi cruzi este benefică în bolile de piept, tuse cu flegmă, afecțiunile rinichilor, vezica biliară și lapte puțin la femeile care alăptează.

Profesorul Ovidiu Bojor recomandă consumul a câte 100 ml de suc de morcov dimineața în zori, pentru:

– anemie
– creșterea diurezei
– curățarea corpului
– întărirea organismului
– catar gastrointestinal

Citește și: Beți zilnic suc de morcov! Protejează inima, sistemul nervos, creierul, oasele și pielea

Sirop de morcov

Preotul Iov Burlacu de la Neamț recomandă un sirop de morcov preparat dintr-o parte de suc de morcov, 2 părți de apă și 3 părți de zahăr.

Împotriva limbricilor la copii este bun morcovul crud. Iar pentru curățirea bubelor la copiii mici, este eficient sucul de morcovi cu miere.

Supă de morcov anti-diaree

Contra diareii la nou-născuți este benefică următoarea supă:

Se pun 500 g de morcovi dați pe răzătoare la fiert 15-30 de minute. Se pasează legumele și se completează până la 1 litru cu apă fiartă.

Această supă de morcov trebuie să înlocuiască treptat laptele. Se dă cu biberonul.

Mască pentru ten

Pentru întinerirea tenului se pot face tamponări zilnice cu suc de morcov. Sau se poate aplica o mască din morcov ras și smântână.

Frunzele de morcov

La fel ca frunzele altor rădăcinoase, frunzele de morcov pot fi folosite în diverse afecțiuni.

Fiertura de frunze de morcovi poate fi întrebuințat la gargară pentru tratarea afecțiunilor bucale (afte, stomatite). Cu acest decoct se fac și băi locale împotriva degerăturilor.

Surse bibliografice:

1. Feng Que, Xi-Lin Hou, Guang-Long Wang, Zhi-Sheng Xu, Guo-Fei Tan, Tong Li, Ya-Hui Wang, Ahmed Khadr and Ai-Sheng Xiong, Advances in research on the carrot, an important root vegetable in the Apiaceae family, Hortic Res. 2019; 6: 69: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6544626/
2. Nutrition and You, Carrots nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/carrots.html
3. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Morcovul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 86-87
4. Preot Iov Burlacu, Rețetarul de la Neamț, Morcovi, Leacuri din Grădina Mănăstirii spre Folosul Credincioșilor, Editura Paralela 45, Pitești, 2009, p. 95

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.