Un morcov pe zi – scade inflamația intestinală, colesterolul și greutatea corporală, curăță corpul de toxine, previne cancerele
De ce să mănânci un morcov pe zi? Din rațiuni mult mai importante decât cele cunoscute deja. Morcovul face mai mult pentru sănătatea noastră decât să îmbunătățească vederea.
Antropologul Angela Stolnicu prezintă într-un clip pe canalul său de Youtube beneficiile remarcabile ale morcovului crud. Cu siguranță acestea vă vor surprinde și în același timp vă vor încuraja să includeți mai des această legumă în dietă.
Morcovul crud este crocant, dulce și savuros. Poate fi ronțăit ca atare, în locul altor gustări făinoase, care au mulți carbohidrați rafinați, zahăr și grăsimi.
Un morcov mediu are doar 4,3 g de carbohidrați neți. Este bogat în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.
Cuprins
Fibrele din morcov scad colesterolul și combat constipația
Fibrele din morcov sunt deosebit de importante. Cele solubile (pectina) favorizează scăderea colesterolului.
Un studiu din 1979 a arătat că 200 g de morcov crud la micul-dejun zilnic, timp de 3 săptămâni au redus colesterolul din sânge cu 11% și au crescut excreția bilei și a grăsimilor cu 50%.
Totodată, porția de morcov a crescut greutatea scaunului cu 25%. Aceste rezultate sugerează că morcovul modifică în mod favorabil metabolismul și flora bacteriană. Fibrele insolubile (celuloza, lignini) din morcov reglează tranzitul și previn constipația.
Beneficiile obținute au persistat încă 3 săptămâni după finalizarea dietei.
Previn diabetul
Morcovii cruzi au un indice glicemic redus (30) și o încărcătură glicemică mică (2,76).
Acestea valori arată că morcovii nu au un impact puternic asupra glicemiei. Pot fi consumați de diabetici și de cei care urmează dieta keto sau țin cură de slăbire.
La morcovii fierți, IG-ul ajunge până la 70-85.
Detoxifică estrogenul dăunător
Un beneficiu mai puțin cunoscut al fibrelor din morcov este că acestea facilitează eliminarea estrogenului și echilibrarea nivelului acestui hormon.
Alcalinizează corpul
Morcovii sunt legume care acalinizează organismul. Au un pH cuprins între 6-6,8.
Conțin mult potasiu, fosfor, calciu, magneziu, folați și vitamina A. Au cantități mai mici de vitamine B, vitamina C, vitamina E și vitamina K1.
La capitolul antioxidanți, se remarcă prin conținutul ridicat de betacaroten (pe care corpul îl transformă în vitamina A), luteină, licopen și falcarinol.
Morcovul previne bolile oculare, cardiovasculare și cancerul
Carotenoizii susțin sănătatea oculară și cardiovasculară. Au de asemenea proprietăți anticancerigene.
Unul din cei mai importanți fitonutrienți din morcov este falcarinol. Acest compus are proprietăți anticancerigene și antitumorale remarcabile.
Se găsește și în alte legume, precum pătrunjel, țelină, păstârnac și fenicul.
Morcovii previn cancerul prin mai multe mecanisme. În primul rând, reduc activarea compușilor pro-cancerigeni.
În al doilea rând, inhibă formarea de noi vase de sânge, tăind astfel alimentarea tumorilor.
Falcarinolul a fost asociat cu scăderea riscului de cancer de sân, cancer de plămâni, adenocarcinom, leucemie, cancer de prostată, cancer de stomac, cancer de colon și cancer colo-rectal.
Acest antioxidant este mai eficient în atenuarea inflamației intestinale decât sulforafanul din legumele crucifere.
Reduce obezitatea
Un studiu publicat în 2021 în jurnalul „Nutrients” a arătat că morcovul reduce indicele de masă corporală și obezitatea. Aceste efecte nu au fost observate la alte legume, precum broccoli, spanac sau varză.
„Pentru toate aceste beneficii cred merită să introducem un morcov crud în alimentația noastră, în fiecare zi”.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre morcov și beneficiile acestuia:
Morcovul, pătrunjelul și țelina ajută ficatul să elimine toxinele și protejează plămânii de leziuni
Morcovul curăță intestinele și ficatul de toxine, grăsimi și metale grele
Un pahar cu suc de morcov furnizează necesarul zilnic de nutrienți și ajută în toate bolile
Magia morcovului – 1 morcov pe zi face minuni pentru sănătatea ta!
Surse articol:
1. Hashimoto mon amour, De ce să mănânc un morcov crud pe zi? https://www.youtube.com/watch?v=f6XhZwCIeiE&ab_channel=Hashimoto%2Cmonamour
2. Robertson J, Brydon WG, Tadesse K, Wenham P, Walls A, Eastwood MA. The effect of raw carrot on serum lipids and colon function. Am J Clin Nutr. 1979 Sep;32(9):1889-92. doi: 10.1093/ajcn/32.9.1889. PMID: 474479.
3. Fujihara, Kazuya, Shun Nogawa, Kenji Saito, Chika Horikawa, Yasunaga Takeda, Kaori Cho, Hajime Ishiguro, Satoru Kodama, Yoshimi Nakagawa, Takashi Matsuzaka, and et al. 2021. „Carrot Consumption Frequency Associated with Reduced BMI and Obesity through the SNP Intermediary rs4445711” Nutrients13, no. 10: 3478. https://doi.org/10.3390/nu13103478