Morcovul, pătrunjelul și țelina ajută ficatul să elimine toxinele și protejează plămânii de leziuni

Articol bazat pe studii științifice

Legumele din familia Apiaceae ajută ficatul să detoxifice poluanții și apără plămânii de leziuni, arată un studiu apărut în 2022 în „The Journal of Nutritional Biochemistry”.

Morcovul, patrunjelul si telina ajuta ficatul sa elimine toxinele si protejeaza plamanii de leziuni

Morcovul, patrunjelul si telina ajuta ficatul sa elimine toxinele si protejeaza plamanii de leziuni: Timolina

Cercetătorii americani au realizat un studiu pe șoareci expuși la acroleină. Au descoperit că morcovul, pătrunjelul, țelina și păstârnacul neutralizează efectele nocive ale acestei toxine.

Ce este acroleina?

Acroleina este o aldehidă reactivă, prezentă peste tot în mediul înconjurător. Se prezintă ca un lichid cu miros neplăcut, foarte toxic și iritant.

Acroleina este folosită ca biocid în flora și fauna acvatică, dar și în producția de farmaceutice, suplimente alimentare, parfumuri, plasticuri și textile. 

Ajunge în mediu prin mai multe surse:

  • combustiile organice
  • gazele de eșapament ale automobilelor
  • fumul de țigară
  • emisiile rezultate în urma gătitului (produse de origine animală, grăsimi supra-încălzite)

Acroleina se depune în țesutul respirator 

Populația este expusă la acest gaz toxic din atmosferă în special prin fumul de țigară, procesele industriale și mașini. Principala rută de absorbție în corp este cea orală.

Acroleina este inhalată și reținută în țesutul respirator. Se depune în cavitatea nazală și în tractul respirator. Uneori poate ajunge în sânge, fiind ulterior distribuită în tot corpul.

Ficatul este principalul organ care se ocupă de eliminarea acestei toxine. Mai exact, ficatul transformă acroleina în gliceraldehidă care pot fi excretați mai ușor prin urină.

Pătrunjelul, morcovul și țelina ajută ficatul să elimine acroleina

Studiul menționat la începutul articolului a descoperit că legume banale precum pătrunjelul, morcovul, țelina și păstârnacul protejează corpul împotriva daunelor provocate de acroleină.

Aceste legume reduc inflamația și toxicitatea pulmonară

Animalele expuse la această toxină au dezvoltat toxicitate pulmonară, manifestată prin acumularea de mucus, infiltrarea de macrofage, inflamații și hemoragii. Toate aceste semne de intoxicare pulmonară au fost ameliorate de consumul de Apiaceae.

Legumele administrate au scăzut markerii inflamatori din sânge și din plămâni, precum TNF-alfa (factorul de necroză tumorală alfa).

Acestea au reglat expresia glutationului, care a crescut transformarea acroleinei într-o substanță hidrosolubilă, ușor de eliminat.

Optimizează detoxifierea hepatică și protejează împotriva leziunilor pulmonare

Autorii studiului au concluzionat că legumele din familia Apiaceae oferă protecție împotriva inflamației și leziunilor pulmonare induse de acroleină prin optimizarea proceselor de detoxifiere ale ficatului.

Pătrunjelul – un hepatoprotector și antitoxic puternic

Un articol și mai recent, apărut în 2023 în jurnalul „” a arătat că frunzele de pătrunjel atenuează toxicitatea produsă de nanoparticulele de oxid de zinc asupra peștilor. Pătrunjelul a demonstrat un efect hepatoprotector important.

Biologul Eugen Giurgiu recomandă pătrunjelul pentru detoxifierea organismului. Acesta propune o cură de minim 3 săptămâni pentru curățarea corpului de toxinele din alcool, tutun, gudron, metalele toxice, fumurile și poluanții din atmosfera marilor orașe.

Pătrunjelul se consumă sub formă de salată. Se folosesc câteva legături bune, care se toacă mărunt și se asezonează cu zeamă de lămâie și eventual puțin ulei de măsline.

Se pot adăuga și celalate legume Apiaceae cu efecte detoxifiante, precum morcov ras, țelină rasă și păstârnac ras. După o cură de 6 săptămâni se face o pauză de 2 săptămâni.

Este un tratament foarte bun pentru fumătorii și cei care lucrează în medii foarte toxice.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole de interes pe această temă:

Pătrunjelul ne protejează de toxinele din tutun, de fumurile și poluanții din atmosferă
Pătrunjelul – marele diuretic din grădină (rețete pentru edeme, ascită, ciroză)
Broccoli curăță rapid corpul de poluanții inhalați din aer
7 plante care scot toxinele din organele corpului

Surse articol:

1. Mersady C. Redding, Jeong Hoon Pan, Young Jun Kim, Mona Batish, Jillian Trabulsi, Jin Hyup Lee, Jae Kyeom Kim, Apiaceous vegetables protect against acrolein-induced pulmonary injuries through modulating hepatic detoxification and inflammation in C57BL/6 male mice, The Journal of Nutritional Biochemistry, Volume 101, 2022, 108939, ISSN 0955-2863, https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2022.108939 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286322000109)
2. Mariam N. Goda, Adel A.M. Shaheen, Heba S. Hamed, Potential role of dietary parsley and/or parsley nanoparticles against zinc oxide nanoparticles toxicity induced physiological, and histological alterations in Nile tilapia, Oreochromis niloticus, Aquaculture Reports, Volume 28, 2023, 101425, ISSN 2352-5134, https://doi.org/10.1016/j.aqrep.2022.101425 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352513422004215)
3. Eugen Giurgiu, Pătrunjelul, Cele mai Folosite 17 Plante Pentru Vindecare, Editura Meteor Press, 2019, pp. 150-161
4. Science Direct, Acrolein: https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/acrolein

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.