Pătrunjelul – detoxifiantul din grădină!
Pătrunjelul este una din „vedetele” zarzavaturilor. Abundă în grădini și în piețe în sezonul cald, încât oricine își poate face provizii generoase.
Poate fi păstrat cu succes în congelator pe tot parcursul anului. Această plantă culinară deține proprietăți terapeutice importante.
Între multele sale beneficii se numără și cel legat de curățarea organismului de toxine, deșeuri metabolice sau chiar metale grele și substanțe chimice.
Cuprins
Pătrunjelul – detoxifiantul din grădină
Pătrunjelul este un bun diuretic și depurativ, ceea ce îl face util în curele de detoxifiere a corpului.
Prin faptul că mărește cantitatea de urină și fluxul urinar, pătrunjelul curățarea deșeurilor acumulate în tractul urinar și în sânge.
Pătrunjelul ajută la spălarea rinichilor, dar și a întregului organism. El face o detoxifiere generală.
Mai mulți autori menționează calitatea anti-toxică și anti-poluantă a acestei plante. Biologul Eugen Giurgiu numără pătrunjelul între cele mai bune plante pentru eliminarea metalelor grele din corp.
Potrivit unui studiu din 2018, pătrunjelul ajută inclusiv la purificarea apei.
Ce beneficii are pătrunjelul
Pătrunjelul are numeroase beneficii pentru corp. Este o sursă bogată de antioxidanți, vitamina K, vitamina C și vitamina A, clorofilă. Furnizează de asemenea magneziu, fier, potasiu, calciu și acid folic.
Pătrunjelul reduce glucoza din sânge și îmbunătățește controlul glicemic. Fortifică sănătatea ochilor, a inimii și a vaselor de sânge.
Susține sănătatea rinichilor, ficatului, pielii și oaselor. Ajută la creșterea imunității și a rezistenței la patogenii infecțioși. Uleiurile sale esențiale au proprietăți antibacteriene.
Cura cu pătrunjel
Pătrunjelul poate fi consumat ca atare, câte o legătură pe zi. Putem face din ele salate sau sucuri.
Pentru suc, este indicat să folosiți un aparat cu presă, care permite o stoarcere cât mai naturală.
Suc de pătrunjel pentru detoxifiere – rețetă
Ingrediente
- o legătură de pătrunjel
- 1 măr roșu sau verde
- 1 castravete
- 1 lămâie
Mod de preparare
Spălați bine ingredientele și dați-le prin aparatul de suc. Băutura rezultată se consumă imediat, pentru a beneficia de toate enzimele disponibile.
Dacă legumele și fructele sunt tratate, lăsați-le la înmuiat într-o soluție din apă și bicarbonat. Aceasta va înlătura o bună parte din pesticidele de suprafață.
Articole similare
Vă recomand și alte articole despre pătrunjel și beneficiile sale:
Nu fiți zgârciți cu pătrunjelul – are efecte tonice, imunitare, protectoare, antitoxice, anti-poluante
Pătrunjelul, un izvor de vindecare – 13 beneficii remarcabile
Cura cu pătrunjel pentru persoanele care fac infecții repetate
Pătrunjelul ne protejează de toxinele din tutun, de fumurile și poluanții din atmosferă
Surse articol:
1. Autumn Enloe, Parsley: an impressive herb with health benefits, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/parsley#other-benefits
2. Dr. Morses’s Healing Herbs, Parsley benefits and uses: https://drmorses.com/blogs/media/parsley-benefits-and-uses