Pătrunjelul, un izvor de vindecare – 13 beneficii remarcabile

Pătrunjelul este de multe ori tratat ca o verdeață de decor sau de ciorbă. Puțini cunosc valoarea nutrițională și terapeutică a acestei plante.

Pătrunjelul poate fi considerat o plantă medicinală veritabilă.

Patrunjelul, un izvor de vindecare - 13 beneficii remarcabile

Patrunjelul, un izvor de vindecare – 13 beneficii remarcabile

Pătrunjelul – elixirul din grădină

Are proprietăți antioxidante, antidiabetice, imunostimulatoare, detoxifiante și anticancerigene.

Ajută la curățarea corpului de toxine, metale grele și poluanți. Protejează organismul de radicalii liberi care provoacă îmbolnăvire și îmbătrânirea prematură.

Mărește rezistența la infecții. Îmbunătățește controlul zahărului din sânge și a tensiunii arteriale. Favorizează scăderea colesterolului, fortifică vasele de sânge. Este benefic pentru oase și ochi.

Un puternic antioxidant

Pătrunjelul este o sursă excelentă de vitamina C naturală. Conține și alte vitamine prețioase, precum vitamina A, vitamina K, vitamina E. Furnizează fier, calciu, cupru și potasiu.

Se remarcă însă prin bogăția de antioxidanți (flavonoide, carotenoide). Antioxidanții sunt un fel de garde de corp care ne apără de daunele provocate de radicalii liberi.

Aceștia din urmă sunt molecule care vatămă celulele și țesuturile și provoacă boli grave, precum diabet sau chiar cancer. Extractele de pătrunjel s-au dovedit eficace în protejarea ADN-ului și prevenirea cancerului.

Agent anti-diabetic

Persoanele cu (risc de) diabet ar trebui să consume în mod regulat pătrunjel. Acest aliment ajută la obținerea unui control mai bun al zahărului din sânge.

Testele pe șobolani diabetici au arătat că pătrunjelul scade glucoza sangvină și îmbunătățește sănătatea ficatului.

Crește imunitatea

Fiind o sursă bună de vitamina C și vitamina A, pătrunjelul ajută la fortificarea sistemului imunitar. Vitamina C stimulează producția de celule albe de sânge și de colagen. Acționează în același timp ca antioxidant.

Un alt compus din pătrunjel care sprijină apărarea imunitară este clorofila. Acest pigment verde ne poate proteja de virusuri, boli autoimune și boli inflamatoare.

Detoxifiant puternic

Biologul român Eugen Giurgiu spune că pătrunjelul poate elimina diverși poluanți și substanțe toxice din corp, inclusiv metale grele.

Are proprietăți diuretice și depurative. Crește diureza și fluxul urinar. Curăță vezica, rinichii, ficatul și implicit pielea. Înlătură excesul de săruri, grăsimi și ap din corp. Este folositor în afecțiunile prostatei și în curele de slăbire.

Previne cancerul

Antioxidanții din pătrunjel luptă împotriva cancerului. Unul din aceștia este apigenina, care blochează practic creșterea celulelor maligne.

Luteolina are de asemenea proprietăți antitumorale. Misirticina poate încetini progresia tumorilor deja formate.

Pietre la rinichi

Consumul de pătrunjel previne formarea pietrelor la rinichi. Fiind un diuretic natural, crește cantitatea de urină eliminată și curăță vezica urinară. Previne nu doar calculii, ci și infecțiile vezicale.

Afecțiuni respiratorii

Pătrunjelul este benefic în afecțiunile respiratorii sau pulmonare. Beta-carotenul pe care îl conține previne apariția astmului și susține sănătatea plămânilor.

Este un aliment valoros pentru fumători sau pentru cei expuși la fumul de țigară. Reduce toxinele din plămâni și totodată previne infecțiile.

Are de asemenea proprietăți decongestionante și antibacteriene. Ajută la subțierea mucusului și eliminarea acestuia în răceli și infecții respiratorii.

Colesterol, tensiune arterială

Persoanele care au colesterolul crescut sau tensiunea arterială mare ar trebui să mănânce regulat pătrunjel. Ajută la scăderea valorilor.

Inflamații, dureri articulare

Grație activității sale antiinflamatoare, pătrunjelul reduce umflăturile și durerile de la nivelul articulațiilor. Antioxidanții săi protejează de asemenea oasele.

Studiile au arătat că unul din aceștia – eugenolul – are efecte anti-artritice.

Fiind totodată un bun diuretic, pătrunjelul poate elimina depunerile nocive din articulații. De aceea este util și în gută.

Vasele de sânge

Pătrunjelul este benefic și pentru vasele sangvine, deoarece conține vitamine din grupul B și acid folic.

Acesta din urmă reduce nivelul de hemocisteină – un aminoacid care în cantități mari poate vătăma vasele de sânge, cauzând cheaguri sangvine și leziuni arteriale, atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrae.

Oase și ochi

Orice aliment bogat în antioxidanți protejează ochii și oasele. Beta-carotenul (vitamina A) este în mod deosebit utilă pentur vedere deoarece reduce stresul oxidativ de la nivelul ochilor.

Consumul de pătrunjel poate reduce riscul de boli oculare grave, precum cataractă, degenerescență maculară sau glaucom (orbire).

Pătrunjelul ajută oasele prin conținutul de calciu și vitamina K. Aceasta din urmă crește în momentul în care fierbem pătrunjelul și bem ceai.

Reglează menstruația

La fel ca alte plante aromatice, pătrunjelul are un efect benefic asupra menstruației. Acesta conține miristicină și apiol, doi compuși care afectează producția de estrogen.

Pătrunjelul are un efect de stimulare a fluxului menstrual și de reglare a perioadei menstruale. Totodată, atenuează simptomele care însoțesc menstruația.

Anemie

Persoanele anemice ar face bine să urmeze o cură cu pătrunjel verde. Acesta crește producția de celule roșii ale sângelui și ajută la tratarea anemiei.

Conține atât fier, cât și vitamina C și calciu – care asigură absorbția fierului.

Cum se consumă pătrunjelul

Pentru a beneficia de calitățile detoxifante, protectoare și anticancerigene ale păturnjelului, trebuie să îl consumăm în stare proaspătă.

Cea mai indicată formă este salata din frunze verzi. Trebuie să mâncăm cel puțin o porție pe zi. Se pot face cure de 6 săptămâni.

Tratamentul se întrerupe pentru 2 săptămâni, după care poate fi reluat. Salata de pătrunjel este o mâncare foarte bună pentru fumătorii activi sau pasivi. Oferă protecție celor care muncesc în medii toxice, dar și nouă tuturor, care trăim într-o atmosferă foarte poluată.

Articole similare

Vă recomand și alte articole despre pătrunjel și beneficiile sale:

Pătrunjelul – marele diuretic din grădină (rețete pentru edeme, ascită, ciroză)
Pătrunjelul este un adevărat medicament pentru rinichi – dr. Eugen Giurgiu
Cura cu pătrunjel pentru persoanele care fac infecții repetate
Anemie feriprivă? Faceți o cură de 4 săptămâni cu pătrunjel!

Precauții și contraindicații

Pătrunjelul este contraindicat în doze mari pe parcursul sarcinii și persoanelor cu boli renale grave. Se impune precauție la cei care iau medicamente diuretice.

Poate interacționa cu medicamentele care subțiază sângele. Consumat în cantități mari, pătrunjelul poate duce la eliminarea unei cantități prea mari de apă din corp.

Un studiu a arătat că dozele mari de pătrunjel pot deveni toxice pentru organism.

Sursă articol: Conserve Energy Future, 15 ultimate benefits of parsley tea that nobody is going to tell you: https://www.conserve-energy-future.com/benefits-parsley-tea.php

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.