Pătrunjelul este un adevărat medicament pentru rinichi – dr. Eugen Giurgiu

Dacă rinichii ar putea face o listă a alimentelor preferate, cu siguranță unul din ele ar fi pătrunjelul.

Atât frunzele, cât și rădăcina acestei plante au efecte extrem de binefăcătoare pentru funcția renală.

Patrunjelul este un adevărat medicament pentru rinichi – dr. Eugen Giurgiu

Patrunjelul este un adevărat medicament pentru rinichi – dr. Eugen Giurgiu

Biologul și cercetătorul român Eugen Giurgiu consideră pătrunjelul un adevărat medicament pentru rinichi. Acesta recomandă persoanelor cu infecții renale sau risc de infecții renale să facă o cură cu pătrunjel.

Sucul de pătrunjel previne și combate infecțiile urinare 

Cel mai bun efect îl are sucul. Acesta se poate obține atât din fructe, cât și rădăcină. Frunzele verzi se dau prin storcător, sau prin mașina de carne/robot/blender și se stoarce zeama. Rădăcina se dă prin storcător și se colectează sucul.

Se consumă zilnic câte 50 ml de suc din frunze și 50 ml de suc din rădăcină de pătrunjel. Acesta trebuie diluat cu alte sucuri (ex. suc de morcov, ridiche neagră, țelină, măr).

Acest tratament dă rezultate bune în:

• nefrită
• pielonefrită
• cistită
• pietre la rinichi
• prostată mărită

Sucul de pătrunjel acționează atât ca agent profilactic, cât și ca agent curativ în aceste afecțiuni.

Pătrunjelul dă rezultate bune în calculii renali

Grație efectelor sale diuretice puternice, pătrunjelul împiedică dezvoltarea calculilor renali și favorizează eliminarea pietrelor deja formate. Mai ales a pietrelor din urați.

Citește și – Suferiți de gută, infecții urinare, anemie, afecțiuni tiroidiene? Faceți o cură cu suc de pătrunjel

Pătrunjelul are o activitate anti-urolitică demonstrată științific. Un studiu pe animale a arătat că șobolanii tratați cu pătrunjel aveau mai puțini calculi renali decât cei tratați cu Cystone (un remediu naturist utilizat în infecțiile urinare și litiază urinară).

Pătrunjelul combate formarea pietrelor în rinichi datorită efectului de creștere a volumului și pH-ului urinei.

Scade tensiunea arterială și protejează rinichii

Este unul din cele mai eficiente antiurolitiatice naturale. A demonstrat de asemenea efecte nefroprotectoare.

Pătrunjelul protejează rinichii prin compușii săi antioxidanți și antiinflamatori (flavonoide, carotenoide, vitamina C).

Citește și – Pătrunjelul previne depunerea colesterolului LDL pe artere și arterioscleroza – dr. Eugen Giurgiu

Totodată, îmbunătățește circulația sângelui și ajută la scăderea presiunii arteriale – un factor de risc pentru afecțiunile renale.

Precauții

Datorită faptului că este bogat în oxalați, pătrunjelul trebuie consumat cu precauție de persoanele cu hiperoxalurie (excreție crescută de oxalați în urină).

Citește și – Beți ceai de pătrunjel – reduce greutatea corporală datorată lichidului acumulat în organism

Cu toate acestea, experții în sănătate recomandă ca numai persoanele cu hiperoxalurie – caracterizată prin excreția excesivă de oxalat în urină – să-și limiteze aportul de oxalați dietetici.

Surse articol:

1. Eugen Giurgiu, Pătrunjelul, Cele mai Folosite 17 Plante pentru Vindecare, Editura Meteor Press, București, 2019, pp. 154-166
2. Al-Yousofy F, Gumaih H, Ibrahim H, Alasbahy A. Parsley! Mechanism as antiurolithiasis remedy. Am J Clin Exp Urol. 2017 Nov 9;5(3):55-62. PMID: 29181438; PMCID: PMC5698599.
3. Autumn Enloe, Parsley: an impressive herb with health benefits, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/parsley#kidney-health

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.