Anemie feriprivă? Faceți o cură de 4 săptămâni cu pătrunjel!

Anemia nu este o boală în sine, ci semnul unei probleme de sănătate subiacente. Această stare apare atunci când nivelul hemoglobinei sau a hematocritului scade sub limita normală.

Pătrunjelul este un aliment valoros pentru dieta persoanelor anemice. Acesta ajută la refacerea numărului de globule roșii.

Anemie feripriva – cura cu patrunjel de 4 saptamani

Anemie feripriva – cura cu patrunjel de 4 saptamani

Anemia poate fi de multe ori asimptomatică. Simptomele apar de regulă când hemoglobina scade sub 7.0 g/dL. Acestea sunt destul de vagi: slăbiciune, letargie, oboseală sau epuizare.

Anemia severă provoacă în schimb probleme mai severe, precum sincope, respirație scurtă și o toleranță foarte scăzută la efort sau exerciții fizice.

Anemia feriprivă

Una din cele mai întâlnite tipuri de anemie este anemia feriprivă. Ea apare din cauza scăderii nivelului de fier din sânge.

Din cauză că sângele nu are suficiente globule roșii, țesuturile corpului nu sunt oxigenate în mod adecvat.

Citește și – Alimente care combat starea de anemie – dr. Iren Alexoi

Fără suficient fier, corpul nu poate produce hemoglobina (substanța din celule roșii de sânge care transportă oxigenul). Anemia prin lipsă de fier dă stări de oboseală și „te lasă fără aer”.

Acest deficit poate fi corectat prin dietă și suplimente.

Cura cu pătrunjel pentru anemie

Alimentația persoanelor cu anemie trebuie să fie axată pe cât mai multe alimente bogate în fier, proteine și vitamina B12.

O sursă excelentă de fier este pătrunjelul. 100 de grame de pătrunjel verde furnizează 5 mg de fier.

Frunzele acestei plante nu conțin doar fier, ci și vitamina C (mai mult decât citricele), care ajută la absorbția acestuia.

Mai mult decât atât, mai mulți autori susțin că pătrunjelul are în compoziție și vitamina B12, care are implicații importante în producția globulelor roșii.

Citește și – Aveți hemoglobina mică, anemie, depresie sau lipsă de energie? O cură cu polen vă poate ajuta

Biologul Eugen Giurgiu spune că o legătură de pătrunjel are mai multe proteine decât 2 ouă. Conține de asemenea vitamina A (beta-caroten), vitamine din grupul B, vitamina K, vitamina E și acid folic. 

Autorul recomandă persoanelor cu anemie feriprivă sau carență de fier să facă o cură cu salată de pătrunjel.

Salată de pătrunjel pentru anemie sau lipsă de fier

Cantitatea zilnică recomandată este de 50 de grame de pătrunjel proaspăt.

Planta se spală, se toacă mărunt și se stropește cu puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie. Sucul de lămâie aduce un plus de vitamina C naturală.

Salata de pătrunjel se poate consuma așa, simplă, sau se poate îmbogăți cu alte legume, precum ceapă, ardei gras, varză (bogată în vitamina C), roșii, dovlecei etc.

Dacă vreți să o faceți mai consistentă, pentru a înlocui o altă mâncare principală, puteți adăuga o sursă de proteine, fibre sau grăsimi: boabe de năut, fasole sau porumb, bulgur, cuș-cuș, avocado, nuci, semințe.

Citește și – Coacăzele negre – fructe de leac pentru anemie, miopie, hipertensiune, dureri articulare

O cură cu salată de pătrunjel pentru anemie durează 4 săptămâni. Ea se poate repeta după o pauză de 2 săptămâni.

Nu depășiți doza de pătrunjel indicată.

Surse articol:

1. Jake Turner, Meghana Parsi, Madhu Badireddy, StatPearls: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499994/
2. Mayo Clinic, Iron deficiency anemia: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iron-deficiency-anemia/symptoms-causes/syc-20355034
3. Eugen Giurgiu, Pătrunjelul, Cele mai Folosite 17 Plante pentru Vindecare, Editura Meteor Press, București, 2019, pp. 159-160

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]