Alimente care combat starea de anemie – dr. Iren Alexoi
Anemia este definită ca o scădere a concentrației de celule roșii de sânge, a hemoglobinei sau a hematocritului.
Nu este un diagnostic, spun cercetătorii, ci indicatorul unei alte probleme de sănătate.
Slăbiciune, oboseală – simptome de anemie
Persoanele afectate pot avea sau nu simptome, în funcție de cauza anemiei, de acuitate și de existența altor comorbidității, precum bolile cardiovasculare.
În majoritatea cazurilor, simptomele de anemie se fac simțite când nivelul hemoglobinei scade sub 7 g/dL.
Simptomele sunt de regulă vagi, caracterizate printr-o stare de slăbiciune, letargie și oboseală.
Anemia severă poate cauza sincope, scurtarea respirației și toleranță redusă la efort sau activități fizice.
Alimente care combat anemia
Corectarea anemiei se face în primul rând prin dietă. Dacă valoarea hemoglobinei este foarte mică, medicul va prescrie un tratament medicamentos.
Nutriționistul Iren Alexoi ne oferă sfaturi importante referitor la alimentația care poate preveni sau combate anemia.
Din fericire, sunt alimente obișnuite, la îndemâna noastră, care pot aduce o cantitate necesară de fier în organismul nostru.
Din păcate, nu le consumăm suficient de des sau de mult.
Citește și – Remedii care te ajută să îți revii din starea de anemie
Pentru combaterea anemiei, trebuie să așezăm pe masa noastră alimente care conțin următorii nutrienți: fier, vitamina B12, vitamina B9 (acid folic) și vitamina C.
Legume cu frunze verzi
Sunt categoria cea mai importantă pe care trebuie să o avem în vedere.
Spanacul, pătrunjelul, broccoli, gulia, salata verde – toate aceste verdețuri contribuie la refacerea nivelului de fier din corp.
Eficiența lor este dată și de faptul că au vitamina C în compoziția lor, care ajută la asimilarea fierului.
Pătrunjel
Un sfat bun este să mâncăm mai mult pătrunjel! Conține fier, vitamina B12 și vitamina C.
Nu-l presărați doar peste ciorbe. Faceți salate din el sau administrați-l sub formă de suc proaspăt.
Cereale integrale
Cerealele integrale sunt benefice în anemie deoarece au acid folic. Această vitamină ajută la maturizarea globulelor roșii, spune dr. Alexoi.
Totodată, cerealele ne oferă cantități bune de fier, magneziu, seleniu și zinc.
Sfecla roșie
Cu toții știm cât de benefică este sfecla pentru o persoană care se confruntă cu stări de anemie.
Această legumă furnizează nu doar fier, ci și vitamine din grupul B, precum B1, B2, B6 și B9.
Dr. Iren recomandă atât rădăcina, cât și frunzele verzi de sfeclă.
Din rădăcină se poate face suc – acesta fiind o formă eficientă de creștere a hemoglobinei.
Sfecla întreagă se poate consuma de asemenea sub formă de salate sau ciorbe.
Urzică
Un alt aliment verde, bogat în fier, clorofilă, vitamine și minerale, este urzica.
Chiar dacă o percepem ca pe o buruiană, urzica este o uzină de nutrienți.
Hrănește și dă energie organismului. Este un tonic natural pentru persoanele slăbite, afectate de oboseală.
Urzicile pot fi consumate crude, în salate sau ca suc. Sau se pot căli precum spanacul.
În afara sezonului se poate administra ceaiul de urzici sau pudra de urzică, pe care o putem adăuga în diverse preparate.
Fasole
Leguminoasele au un rol important în alimentația anemicilor. Fasolea, lintea, mazărea, năutul – toate au un conținut bogat în acid folic, fier și proteine.
Citește și – Mierea de mană – utilă în anemie, oboseală, afecțiuni articulare, detoxifiere
Fructe de pădure
Un conținut ridicat de vitamine și minerale îl au fructele de pădure.
Persoanele anemice trebuie să consume cu regularitate afine, coacăze negre sau cătină. Fie ca atare, fie sub formă de suc sau vin, câte 100-150 ml pe zi.
Fulgi de drojdie inactivă
Acest produs se găsește în magazinele sau raioanele cu produse naturiste.
Fulgii de drojdie inactivă sunt o sursă excelentă de vitamine din complexul B. Conțin inclusiv vitamina B12, necesară în anemie.
Doza recomandată este de 2 linguri pe zi.
Carne roșie și pește
Alimentele de origine animală readuc hemoglobina mai repede la un nivel optim. Asta deoarece fierul pe care îl conțin se absoarbe mai rapid și complet în corp.
Se recomandă carnea de vită sau ficatul de pui, câte 80 g, de 2 ori pe săptămână.
Ouă
Mâncați mai des ouă! Dr. Iren Alexoi recomandă ouăle de prepeliță, deoarece au mai puțin colesterol decât celelalte tipuri.
Citește și – Leac vechi pentru anemie, cu polen și gălbenuș de ou
Alimente care favorizează absorbția fierului
Nu uitați de alimentele bogate în vitamina C. Atunci când serviți o friptură de curcan sau o porție de ficăței la grătar, alăturați și o salată de verdețuri, stropită din abundență cu suc de lămâie.
Citricele furnizează o cantitate bună de vitamina C.
La fel și ardeiul gras sau pătrunjelul.
Dacă serviți o porție de somon sau alt tip de pește, asociați-l cu o garnitură de piure de mazăre.
Pentru creșterea absorbției de acid folic este important să consumați alimente care au zinc.
De pildă, pește cu broccoli.
Alimente care împiedică absorbția fierului
Atenție la calciu, acidul fitic și polifenoli, care afectează absorbția fierului.
Nu cosumați alimentele bogate în fier la aceeași masă cu produse lactate, tărâțe, făină albă, nuci, ceai verde, ceai negru sau cafea.
Surse articol:
1. Jake Turner, Meghana Parsi, Madhu Badireddy, Anemia, StatPearls: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499994/
2. Iren Alexoi, Sfaturi despre alimentația în anemie: https://www.youtube.com/watch?v=MK_ZqVQi3cg&ab_channel=Dr.IrenAlexoi