Drojdia de bere, drojdia nutrițională și drojdia de pâine – diferențe, beneficii și utilizări

Există mai multe tipuri de drojdii pe piață. Cea mai cunoscută este drojdia activă, care se folosește la creșterea pâinii și alte aluaturi.

Ce sunt celelalte tipuri de drojdie? Ce proprietăți, utilizări și beneficii au?

Drojdia de bere, drojdia nutrițională și drojdia de pâine - diferențe și beneficii

Drojdia de bere, drojdia nutrițională și drojdia de pâine: Bart Everson/ Marco Verch Professional Photographer

Drojdia de bere

Drojdia de bere se folosește, așa cum o arată și numele, la producția berii. Are un gust amar. Se găsește în unele magazine online, sau la producătorii de bere.

Deși mulți o confundă cu drojdia nutrițională, nu este același lucru.

Este obținută dintr-o ciupercă unicelulară numită „Saccharomyces” .

Conține vitamine din grupul B și minerale, precum calciu, potasiu și fier.

Are mult seleniu și crom. Acesta din urmă este un mineral important pentru menținerea zahărului din sânge la un nivel normal.

Drojdia de bere este o sursă completă de aminoacizi esențiali. Circa 50% din greutatea sa este constituită din proteine.

În 100 mg de drojdie de bere se găsesc:

  • 44,7 g de proteine
  • 28 mg de vitamina B3
  • 25,3 g de fibre
  • 10,4 mg de vitamina B1
  • 9,9 mg de zinc
  • 7,7 mg de vitamina B5
  • 6 mg de fier
  • 4,9 g de lipide
  • 1500 mcg de vitamina B9

Este recomandată persoanelor care țin cură de slăbire, deoarece satură și menține sațietatea.

La fel de benefică este și în alimentația sportivilor, datorită conținutului de minerale.

Are efecte probiotice datorită cărora susține sănătatea tractului gastrointestinal și imunitatea.

Drojdia de bere conține polizaharide, substanțe care stimulează activitatea sistemului imunitar și țin la distanță patogenii infecțioși.

Acestea contribuie de asemenea la regenerarea celulelor.

Citește și – Cură de imunizare cu drojdie de bere și usturoi

Mai puțin cunoscut este faptul că drojdia de bere conține zaharuri care combat virusurile.

Alte beneficii ale consumului de drojdie de bere

  • susține funcția sistemului nervos
  • susține sistemul cardiovascular
  • susține metabolismul celular
  • susține metabolismul grăsimilor și carbohidraților

Suplimentele cu drojdie de bere pot interacționa cu medicamentele pentru hipertensiune arterială, antidepresive, antidiabetice sau analgezice.

Evitați acest produs dacă aveți infecții fungice sau sensibilitate la micoze.

Drojdia nutrițională

Acest tip de drojdie este opusul drojdiei de panificație.

Se mai numește drojdie inactivă. Are un gust similar parmezanului. De aceea vegetarienii o folosesc în mâncăruri în loc de brânză.

Este ideală în perioadele de post nu doar datorită gustului, ci și conținutul bogat în proteine, minerale și vitamine.

Se poate include în salate, sosuri, paste, pizza, piureuri etc.

Drojdia nutrițională se găsește la magazinele naturiste sau la raioanele cu produse naturiste sub formă de fulgi sau pudră.

Citește și – Ce sunt fulgii de drojdie inactivă – beneficii și utilizări

Se obține din ciuperca Saccharomyces cerevisiae, care crește pe melasă. De aceea este atât de bogată în substanțe nutritive.

Ciuperca este trecută prin procese de pasteurizare, uscare și dezactivare, care îi cresc valoarea nutrițională.

În 100 g de drojdie nutrițională se găsesc:

  • 47 g de proteine
  • 27 g de fibre
  • 4,8 g de lipide

Conține aminoacizi esențiali, zinc, seleniu, vitamina B1, vitamina B3, acid folic și vitamina B12, dacă este adăugată de producători.

Ce beneficii are drojdia nutritivă

  • mărește vitalitatea
  • combate stările de oboseală
  • reduce stările de anxietate
  • menține sănătatea pielii, părului și unghiilor
  • atenuează efectele nocive ale stresului

Citește și – Cura cu drodjie nutrițională – efecte în cancer și alte boli

Drojdia de pâine nu poate fi consumată ca atare, precum celelalte tipuri de drojdie menționate mai sus.

Dacă este ingerată în stare crudă, se va umfla în stomac, cauzând tulburări gastrointestinale.

Drojdia de bere și drojdia nutrițională sunt tipuri de drojdie inactivă, în timp ce drojdia de pâine este activă.

De aceea nu pot fi folosite la creșterea aluaturilor.

Citește și – Tratament cu drojdie pentru întărirea și creșterea părului

Surse articol:

1. ProDieta.ro, Drojdie de bere, drojdie nutritivă, drojdie activă: https://prodieta.ro/drojdie-de-bere-drojdie-nutritiva-drojdie-activa/
2. Anna Giorgi, Katherine Marengo, Brewer’s Yeast, Healthline: https://www.healthline.com/health/brewers-yeast
3. Credit foto: https://foto.wuestenigel.com/spoon-of-vegan-nutritional-yeast-flakes-on-white-background/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.