Drojdia nutrițională – 6 beneficii dovedite științific
√ Articol documentat
Drojdia nutrițională are cel puțin 6 beneficii dovedite științific.
Este comercializată sub formă de fulgi, care se găsesc la magazinele naturiste sub numele de „fulgi de drojdie” sau „fulgi de drojdie inactivă”.
Cuprins
Drojdia nutrițională – 6 beneficii dovedite științific
Drojdia nutrițională este o specie de fungi unicelulari care se numesc „Saccharomyces cerevisiae”.
Este utilizată în industria alimentelor și băuturilor de sute de ani. Ea ajută la fermentarea pâinii, a mierii și a băuturilor (vin, bere, cidru, sucuri).
În sucurile, piureurile și produsele care conțin fructe, ea previne alterarea acestora.
Este comercializată și ca supliment proteic, ca stimulent imunitar și energizant.
Citește și – Ce sunt fulgii de drojdie – beneficii și utilizări
Drojdia nutrițională stimulează sistemul imunitar
Saccharomyces cerevisiae are efecte benefice asupra sistemelor digestiv și imunitar, datorită proprietăților sale probiotice.
O altă caracteristică importantă a acestei specii de ciuperci este aceea că deține o concentrație mare de beta-glucani.
Beta-glucanii sunt molecule polizaharide mari, care se găsesc și în ciupercile medicinale.
Aceștia, împreună cu probioticele, produc un efect imunostimulator semnificativ.
Pe lângă faptul că stimulează imunitatea, drojdia nutrițională poate crește speranța de viață. Un studiu pe șoareci vârstnici a arătat că îmbunătățește unele răspunsuri imune de bază.
Ar putea fi utilă în combaterea imunosenescenței (scăderea imunității pe măsura înaintării în vârstă). Există numeroase dovezi care atestă că îmbătrânirea este asociată cu disfuncția sistemului imunitar.
O altă categorie de nutrienți valoroși din drojdia nutrițională sunt vitaminele din complexul B.
Nu mai puțin important este conținutul de aminoacizi și minerale.
Citește și – Cură de imunizare la boli cu drojdie de bere și usturoi
Reduce durata și severitatea răcelii și gripei
Un studiu publicat în „European Journal of Nutrition” a arătat că drojdia nutrițională reduce incidența răcelilor în timpul iernii.
Cercetătorii germani au descoperit că beta-glucanii din drojdia nutrițională , administrați sub formă de supliment, au redus durata răcelii cu peste 25%, comparativ cu placebo.
Atunci când au răcit, participanții au raportat o severitate mai mică a simptomelor cu 15%.
Suplimentul cu drojdie nutrițională a îmbunătățit și somnul pe durata răcelii.
Aceste rezultate sunt susținute și de alte studii, în care extractul de Saccharomyces cerevisiae a redus durata răcelii și gripei.
Cercetătorii susțin că beta-glucanii din drojdia nutrițională cresc capacitatea de apărare a organismului împotriva patogenilor dăunători.
Un studiu realizat în 2008 de Centrul Medical de la Universitatea din Michigan a arătat pacienții cu răceală și gripă care au primit un supliment Saccharomyces cerevisiae au avut mai puține zile de boală.
Simptomele au fost mai puține și de durată mai mică. Mai mult decât atât, suplimentul a avut un profil de siguranță foarte bun.
Îmbunătățește somnul
Cercetătorii japonezi au descoperit că la adulții sănătoși, drojdia nutrițională dă un somn mai profund și de calitate.
Participanții care au primit tablete de 500 mg de S. cerevisiae cu o oră înainte de culcare s-au odihnit mai bine au fost mai puțin somnoroși a doua zi.
Citește și – Drojdie de bere cu miere – ajută la refacerea, întărirea și întreținerea organismului
Ameliorează sindromul colonului iritabil
Aceeași doză de S. cerevisiae, administrată sub formă de capsule, a ameliorat simptomele colonului iritabil într-un studiu realizat de francezi.
Perioada de testare a durat 2 luni. La finalul studiului, durerile abdominale și disconfortul provocat de colonul iritabil s-au redus considerabil. S. cerevisiae a ameliorat simptomele afecțiunii fără să modifice scaunul sau să provoace efecte secundare.
Aceste rezultate sugerează că drojdia nutrițională ar putea fi un supliment util pentru persoanele care suferă de colon iritabil.
Previne afecțiunile cardiovasculare
Un studiu mic efectuat de Colegiul Natural de Medicină Naturală din Portland a arătat că drojdia nutrițională a îmbunătățit markerii bolilor arteriale coronariene.
Protejează împotriva bolilor cronice
Oamenii de știință de la Universitatea din Paraiba au testat efectele extractului de drojdie nutrițională pe adulți sănătoși.
Studiul a durat 2 luni. După prima lună de tratament, drojdia nutrițională a scăzut notabil nivelul de malondialdehidă – un indicator al stresului oxidativ.
Stresul oxidativ provoacă daune grave în corp, ducând la boli degenerative sau cronice.
Autorii au concluzionat că drojdia nutrițională poate oferi protecție împotriva efectelor nocive ale stresului oxidativ la persoanele sănătoase.
Citește și – Cura cu drojdie de bere – efecte miraculoase în cancer și multe alte boli
Surse articol:
1. G. Stewart, SACCHAROMYCES | Saccharomyces cerevisiae, in Encyclopedia of Food Microbiology (Second Edition), 2014: https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/saccharomyces-cerevisiae
2. Mark A Moyad, Brewer’s/baker’s yeast (Saccharomyces cerevisiae) and preventive medicine: Part II, Urol Nurs. 2008 Feb;28(1):73-5: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18335702/
3. Case Adams, Five proven medicinal benefits of brewer’s yeast, The Journal of Plant Medicines: https://plantmedicines.org/brewers-yeast-medicinal-benefits/
4. Randa E El-Naggar, Wael Y Attia, Brewer’s Yeast Supplementation Enhances Immune Response of Aged Mice, Egypt J Immunol. 2015 Jun;22(2):69-79: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28502146/