Cum să faci drojdie naturală în casă (maia)
Descoperă cum să faci drojdie în casă, din făină și apă! Este vorba despre acea „drojdie sălbatică” sau maia naturală din care multe femei fac pâine, cozonaci, biscuiți și alte produse de patiserie.
Criza financiară provocată de pandemie amenință inflația prețurilor la alimente. Drojdia, făina și pâinea sunt cele mai vizate.
Cuprins
Faceți pâine în casă! Și drojdie…
O pâine feliată bună costă deja foarte mult, aproape de 4 lei. Mai mult decât un kilogram de făină! Iar dintr-un kilogram de făină se pot face 2 pâini de casă mari.
Așadar, o soluție la aceste probleme ar fi să învățăm să facem pâine în casă. Dar nu numai pâine, ci și drojdie!
Cumpărați făină din piață, la vrac, și învățați să faceți pâine – dacă nu aveți deja acest obicei.
În alt articol am scris despre cum se poate face pâinea fără drojdie, cu bicarbonat de sodiu. Există însă și o metodă de preparare a drojdiei în casă.
Este vorba de un ferment natural, cunoscut sub numele de „maia” sau „drojdie sălbatică”.
Pâinea făcută cu maia este mult mai sănătoasă, datorită bacteriilor bune rezultate în urma procesului de fermentare.
Totodată, pâinea cu maia este mai gustoasă și mai hrănitoare. Ține mai mult de saț și nu ridică glicemia.
Citește și – Pâine de casă fără frământare (pâinea gospodinelor moderne și grăbite)
Cum se face drojdia în casă (maia) – rețetă
Maiaua se face din 2 ingrediente de bază. Singurul inconvenient este că trebuie să așteptați 10 zile până fermentează și este gata.
Se va prepara o cultură-mamă, din care veți păstra mereu o porție pentru creșterea unei noi culturi.
Ingrediente
- 50 g de făină albă de 650
- 50 g de făină de secară
- 100 ml de apă călduță
Cum se face maiaua
Este important să folosiți și făină de secară (sau făină de grâu integrală), deoarece aceasta accelerează procesul de fermentație.
Puneți făină într-un borcan de sticlă de 800 de grame. Sau într-o cutie de plastic înaltă.
Adăugați apa călduță (nu trebuie să fie fierbinte!) și amestecați bine-bine.
Puneți capacul, dar nu îl închideți de tot. Este important ca aerul să poată pătrunde în borcan pentru ca amestecul de făină și apă să fermenteze.
Lăsați amestecul la fermentat o zi. Până în ziua următoare va începe să bolborosească și să se umfle. Borcanul nu trebuie lăsat în bătaia directă a soarelui.
A doua zi, se opresc 100 de grame de maia. Se pune din nou în borcan și se adaugă 100 ml de apă și apoi 100 g de făină albă. Se amestecă și se acoperă borcanul. Se lasă încă o zi la fermentat.
Se repetă acest procedeu timp de 7-12 zile, până când maiaua capătă un miros plăcută de ferment și crește în volum până la 300 de grame.
Aceasta este drojdia naturală făcută în casă pe care o puteți folosi la pâine sau la cozonaci.
Păstrați întotdeauna 100 g de cultură pentru a prepara o nouă rundă. Se repetă toți pașii de mai sus (se adaugă 100 ml de apă și 100 g de făină pe zi, timp de 10-12 zile).
Citește și – Mâncați pâine de secară! Secara nu a fost și nu poate fi modificată genetic – prof. Ovidiu Bojor
Sursă articol: Agroland, Cum să-ți faci ușor drojdie în casă: https://www.agroland.ro/cum-sa-ti-faci-usor-drojdie-in-casa/