Remedii care te ajută să îți revii din starea de anemie

Articol documentat

Anemia poate fi extrem de neplăcută și debilitantă. Provoacă o stare constantă de oboseală și slăbiciune generală, astfel încât te simți incapabil să faci activități obișnuite.

Apare atunci când numărul de globule roșii de sânge scade sub limita normală, sau când aceste celule nu mai primesc suficientă hemoglobină. În consecință, sângele și țesuturile pe care acesta le alimentează nu primesc doza necesară de oxigen.

Remedii pentru anemie

Remedii pentru anemie: Freepik.com

Anemia – cauze și simptome

Există mai multe tipuri de anemie. Unele persoane pot avea o predispoziție genetică spre anemie (siclemie, talasemie sau anemie pernicioasă).

În multe cazuri, anemia este cauzată de lipsa de fier sau de vitamina B12, din cauza unei alimentații sărace în nutrienți, sau a unei probleme de absorbție a acestora.

Producția hemoglobinei poate fi perturbată de hemoragii, menstruații abundente, operații, accidente sau diete de slăbire prelungite.

Persoanele vegetariene și vegane sunt la risc de anemie deoarece vitamina B12 se găsește preponderent în produsele animale.

Din fericire, în cazul anemiei prin deficit de fier, carența poate fi corectată mai ușor. Fierul se găsește și în alimentele vegetale, precum cereale, legume cu frunze verzi și nuci.

Anemia produce o serie de simptome neplăcute:

  • o stare de oboseală permanentă
  • amețeală
  • paloare
  • slăbiciune musculară
  • palpitații
  • dureri de cap
  • tulburări de memorie
  • depresie

Alimente și plante utile în anemie

Persoanele anemice pot consuma anumite alimente și plante medicinale cunoscute pentru efectele lor benefice asupra compoziției sângelui.

Citește și – Ce să mănânci dacă ai anemie sau lipsă de fier – alimente recomandate de nutriționiști

Alimente recomandate în anemie

Alimentația constituie o parte esențială a planului de recuperare a organismului din starea de anemie.

FRUCTE:

  • curmale, stafide, smochine, nuci, alune, caise, piersici, mere, pere, avocado, pepene galben, prune, fragi, afine, nucă de cocos, ananas, citrice.

LEGUME și VERDEȚURI:

  • sfeclă roșie, morcov, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, roșii, spanac, praz, ștevie, urzici, rozmarin, hrean.

LEGUMINOASE:

  • fasole, linte, năut, mazăre.

CEREALE și SEMINȚE

  • grâu integral, mei, hrișcă, quinoa, semințe de susan

PRODUSE APICOLE:

  • miere, polen, păstură, lăptișor de matcă.

Citește și – Leac vechi pentru anemie, cu polen și gălbenuș de ou

Se pot face cure alimentare cu:

  • drojdie de bere (care este bogată în B-uri)
  • argilă (bogată în minerale)
  • clorofilă (bogată în fier)
  • polen (o sursă aproape completă de nutrienți)
  • fructe de pădure (bogate în antioxidanți)

Cerealele, nucile și semințele trebuie înmuiate sau gătite înainte de consum, din cauza acidului fitic care blochează asborbția fierului și a altor minerale în corp.

Caseina din lapte interferează de asemenea cu absorbția fierului, la fel și oxalați și taninurile din cafea și ceaiul verde, precum și fosfații din băuturile răcoritoare și suplimentele de calciu.

Plante recomandate în anemie

Cimbrișorul și cimbrul, urzica, păpădia, coada-calului, troscotul și coada-racului sunt printre cele mai bune plante care pot fi utilizate împotriva anemiei.

Urzica este una din cele mai bune surse vegetale de fier. Conține însă și alți nutrienți benefici în anemie, precum vitamine din complexul B, vitamina C și vitamina K. Aceștia favorizează asimilarea fierului în corp.

Pe lângă faptul că ajută la producția de sânge, urzica are și efect depurativ, adică purifică sângele de toxine și deșeuri nocive.

Urzicile proaspete sunt un tonic excelent pentru organism în perioada de primăvară, când le putem mânca în salate sau sosuri.

În restul anului se poate bea ceai de urzică.

Citește și – Ceai pentru anemie din urzică și păpădie

Pătrunjelul conține atât fier, cât și vitamina C. Poate fi consumat sub formă de suc sau ceai.

Păpădia este o altă sursă bună de fier și de alți nutrienți care favorizează absorbția acestuia în corp. În plus, conține, calciu și potasiu, proteine, colină și inulină.

Are efecte detoxifiante, laxative și tonice asupra ficatului și a sistemului digestiv. La fel ca urzica, păpădia curăță sângele și țesuturile îmbunătățește aspectul pielii.

Spirulina, lucerna și gențiana sunt de asemenea benefice în anemie.

Citește și – Măcrișul – leac pentru cei lipsiți de sânge (anemie) și multe alte boli

Sirop din plante pentru anemie

Un tonic natural pentru anemie se poate obține din:

  • 3 linguri de frunze de urzici
  • 2 linguri de măceșe
  • 1 lingură de rădăcină mărunțită de păpădie
  • 1 linguriță de rădăcină mărunțită de brusture
  • 1 lingură de rădăcină mărunțită de astragalus
  • 1 lingură de rădăcină mărunțită de dragavei
  • 2 litri de apă
  • 1 cană de melasă neagră sau miere

Puneți toate plantele (mai puțin urzicile) în apă, într-o cratiță. Fierbeți la foc mic timp de 30 de minute, fără capac. Luați vasul de pe foc, puneți urzicile și lăsați la infuzat până se răcorește.

În ceaiul cald se amestecă melasa sau mierea. Siropul rezultat se păstrează într-o sticlă. Se pot lua câte 1-3 linguri pe zi.

Surse articol:

1. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Anemie, Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, p. 338
2. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Anemie, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 193-194
3. Gina C., 5 Herbs to Help You Recover from Anemia. Herba Zest: https://www.herbazest.com/wellness-articles/5-herbs-to-help-you-recover-from-anemia
4. Berkeley Herbal Center, Delicious Herbal Iron Tonic Syrup Recipe: https://www.berkeleyherbalcenter.org/herbal-iron-tonic-recipe/
5. Lauren Glucina, 3 Iron rich herbs, Ascension Kitchen: https://ascensionkitchen.com/3-iron-rich-herbs/
6. Penn State Hershey, Anemia: http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productid=107&pid=33&gid=000009</li
7. Tania Neubauer, Recognizing and working with anemia naturally, Traditional Roots: https://traditionalroots.org/files/2015/05/Tania-updated-Recognizing-and-Working-with-Anemia-trad-roots-2015.pdf

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]