Măcrișul – leac pentru cei lipsiți de sânge (anemie) și multe alte boli

Articol documentat

Măcrișul este un leac excelent pentru persoanele anemice, care au sânge puțin, spune Părintele Iov Burlacu – „rețetarul de la Neamț”.

Această plantă are proprietăți curative deosebite și merită mai multă atenție din partea noastră.

Macris (Rumex acetosa)

Primăvara este o perioadă de maximă desfătare pentru organismul nostru. După o dietă grasă și consistentă de iarnă, o cură de detoxifiere este mai mult decât binevenită.

Măcrișul, ștevia de grădină, leurda, păpădia, spanacul și urzicile sunt cele mai bune curățitoare ale corpului. Ele purifică sângele, curăță stomacul și în consecință fac și pielea curată.

Citește și: Pătrunjelul, leurda, păpădia și urzicile ajută la curățarea TENULUI (cum să le folosim)

Măcrișul – proprietăți

Înainte vreme, măcrișul este considerat un remediu eficient împotriva scorbutului – adică lipsa de vitamina C.

Academicianul Ovidiu Bojor apreciază că tratarea scorbutului nu mai este punctul forte al măcrișului, dat fiind că deficitul de vitamina C este tot mai rar întâlnit.

Majoritatea persoanelor iau necesarul de vitamina C din dietă (fructe, legume, verdețuri).

În schimb, măcrișul are proprietăți depurative importante, pentru care se merită să îl includem mai des în alimentația noastră de primăvară.

Citește și: Măcrișul curăță și întărește organismele slăbite la ieșirea din iarnă

Are de asemenea efecte diuretice și laxative. La fel ca spanacul, măcrișul întărește și remineralizează organismul.

Impresionează prin conținutul bogat în vitamina A și vitamina C. Iată ce nutrienți se găsesc într-o sută de grame de măcriș verde:

Vitamina A (133% din doza zilnică recomandată/DZR)

Vitamina C (80% din DZR)

Fier (30% din DZR)

Magneziu (26% din DZR)

• Mangan (21% din DZR)

• Fibre (7,5% din DZR)

Măcrișul are un gust acru, acidulat. De aceea este companie bună pentru preparatele grase (brânzeturi, somon, fripturi, mâncăruri cu ouă, unt etc).

Leacuri băbești cu măcriș

Descoperă ce beneficii are măcrișul și cum poți folosi această plantă ca medicament natural:

Anemie

Nu în mod întâmplător Părintele Iov recomandă măcrișul persoanelor cu sânge puțin. Această specie conține o cantitate mare de fier, un element care crește producția celulelor roșii de sânge.

Fierul asigură totodată buna oxigenare a organismului. În consecință, stimulează creșterea părului, mărește nivelul de energie și accelerează procesul de vindecare a pielii.

Persoanele care au anemie sau lipsă de fier pot beneficia de pe urma unei cure cu măcriș, spanac și urzici proaspete. Aceste verdețuri pot fi consumate sub formă de salate sau sucuri proaspete.

Citește și: Salată de păpădie și MĂCRIȘ – medicamentele primăverii

Curățarea organismului

Farmacistul Ovidiu Bojor consideră măcrișul un adjuvant prețios pentru eliminarea deșeurilor acumulate în organism de pe urma dietei de iarnă.

Se bea ceai de măcriș preparat din 20-30 de grame de frunze verzi și 1 litru de apă. Se lasă la infuzat 10-20 de minute și se bea lichidul. Are efect diuretic și depurativ.

Digestie

Frunzele de măcriș au o cantitate impresionantă de fibre. Aceste substanțe asigură un tranzit intestinal foarte bun. Măcrișul reglează „ieșirea afară a celor încuiați”, cum spune Părintele Iov, adică rezolvă constipația.

Fibrele sunt de asemenea util în balonare, crampe, diaree și alte probleme gastrointestinale.

Macris cu vine rosii (Rumex sanguinaeus)

Creșterea imunității

După vitamina A, măcrișul abundă în vitamina C. 100 de grame de măcriș acoperă 80% din cantitatea zilnică necesară.

Pe lângă faptul că susține imunitatea, vitamina C acționează ca un antioxidant, adică protejează celulele și țesuturile corpului împotriva stresului oxidativ.

Vitamina C reduce sensibilitatea la infecții, are efecte antiinflamatoare și analgezice (dacă este consumată în doze mari, terapeutice).

Citește și: Plante pentru curățarea și regenerarea sângelui

Pentru colesterol și glicemie

Concentrația generoasă de fibre din măcriș ajută inclusiv la eliminarea excesului de colesterol din corp și reglarea zahărului din sânge.

Fibrele combat diabetul de tip 2, obezitatea, bolile cardiovasculare și unele tipuri de cancere (ex. cancerul de sân).

Măcrișul se consumă sub formă de salată, împreună cu alte verdețuri și legume de sezon. Nu se pune mult ulei, ci mai multă zeamă de lămâie.

Reglarea tensiunii arteriale

Măcrișul este un aliment excelent pentru dieta hipertensivilor. Conține puțin sodiu și mult potasiu. Acest mineral asigură buna dilatare a vaselor de sânge. Relaxarea arterelor înseamnă mai puțină presiune pe sistemul cardiovascular și o tensiune arterială mai bună.

Hipertensiunea arterială crește riscul de boli coronariene și accidente vasculare cerebrale.

Pentru ochi și piele

Așa cum spuneam mai sus, măcrișul este o sursă impresionantă de vitamina A. 100 de grame de măcriș depășește cantitatea zilnică recomandată de această vitamină (133%).

Vitamina A menține sănătatea ochilor și a pielii. Este importantă pentru funcția sistemului imunitar, pentru creștere și reproducere.
Pentru beneficii mai grabnice asupra ochilor și a pielii se poate bea suc de măcriș cu suc de morcov.

Furuncule și abcese

Frunzele de măcriș și de ștevie ajută la coacerea bubelor. Pentru maturarea furunculelor și abceselor sunt bune cataplasmele cu frunze calde și o cantitate egală de untură.

Măcrișul ar avea o acțiune benefică și în pecingine (boală de piele molipsitoare).

Scorbut

Scorbutul pricinuiește umflarea și sângerarea gingiilor și vindecarea dificilă a rănilor deschise. Această boală există încă din antichitate, însă a devenit mai cunoscută între secolele XV-XVIII, la marinarii care călătoreau mult timp pe mare și nu aveau provizii de alimente proaspete.

Scorbutul cauzează anemie, debilitate, oboseală, sângerări subite, dureri ale membrelor, umflături și sau chiar pierderea dinților.

Deși este o boală mai rară, suferinzii de scorbut pot bea suc de măcriș pentru refacerea nivelului de vitamina C din corp.

Ce contraindicații are măcrișul

Pare greu de crezut că o plantă atât de hrănitoare și sănătoasă poate avea și contraindicații.

Măcrișul conține acid oxalic, de aceea nu trebuie consumat în cantități mari. Această toxină poate afecta rinichii, ficatul și tractul gastrointestinal.

Mai mult decât atât, oxalații favorizează formarea sau creșterea pietrelor la rinichi. De aceea persoanele cu nisip sau piatră la rinichi nu trebuie să mănânce măcriș. Nici cei cu colici nefritice sau litiază oxalică.

Măcrișul este contraindicat de asemenea bolnavilor de gastrită hiperacidă și ulcer gastric.

Nu gătiți măcrișul în vase de aluminiu sau de fontă, deoarece planta va căpăta un gust metalic.

Surse bibliografice:

1. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Măcrișul, Ștevia, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 108-109
2. Nancy Moyer, Everything you need to know about scurvy, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/155758
3. Nutrition and You, Sorrel nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/sorrel.html
4. Preot Iov Burlacu, Rețetarul de la Neamț, Măcrișul, Leacuri din Grădina Mănăstirii spre Folosul Credincioșilor, Editura Paralela 45, Pitești, 2009, p. 85
5. John Staughton, Emily Borth, 9 Surprising Sorrel Benefits, Organic Facts: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/sorrel.html
6. Malia Frey, Richard Fogoros, The Health Benefits of Sorrel, Very Well Fit: https://www.verywellfit.com/sorrel-benefits-side-effects-and-preparations-4211503

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.