Sfecla și pătrunjelul stimulează producția de celule roșii – rețete pentru lipsă de fier sau anemie

Slăbiciunea fizică, oboseala, amețeala și palpitațiile pot fi semne de anemie. O hemoleucogramă completă poate arăta dacă nivelul de fier sau hemoglobină este sub limita normală.

Pe lângă suplimentul cu fier recomandat de medic, puteți încerca și o cură cu suc de legume. Aceasta vă va ajuta să creșteți mai repede hemoglobina din sânge și să vă simți mai bine.

Sfecla si patrunjelul cresc productia de celule roșii - retete pentru anemie

Sfecla si patrunjelul cresc productia de celule roșii – retete pentru anemie

Completați tratamentul medicamentos cu alimente bogate în fier

Pastilele cu fier sunt foarte scumpe, însă în anemia simptomatică ele pot fi necesare pentru a vă pune pe picioare.

Cel mai eficient supliment este în prezent „Sideral Forte”. Acesta are cel mai bun grad de asimilare și dă rezultate rapide.

În ceea ce privește alimentația, este important să includeți în dietă mai multe surse de fier și vitamina C.

Cele mai bune alimente pentru anemie sau lipsa de fier sunt:

  • pătrunjelul, spirulina, orzul verde, sfecla roșie, spanacul, urzicile, polenul crud de albine, gălbenușul de ou, coacăzele negre, ficatul de animale, carnea roșie vită la grătar.

Cura cu pătrunjel și sfeclă roșie pentru anemie

Foarte benefice în anemie sunt sucul de sfeclă și salata de sfeclă sau de pătrunjel verde. 100 de grame de pătrunjel verde au 5 mg de fier. În plus, conține și vitamina C.

Biologul român Eugen Giurgiu recomandă o cură de 1 lună cu 50 g de pătrunjel verde pe zi pentru stimularea producției de celule roșii de sânge. După 2 săptămâni de pauză, cura se poate relua.

În alt capitol recomandă de asemenea un pahar cu suc de sfeclă și morcov, de 2 ori pe zi, dimineața și seara.  Trei sferturi de pahar trebuie să fie din suc de morcov și un sfert din suc de sfeclă.

Cura poate fi completată cu salată de sfeclă crudă, câte 150 de grame, de 2-3 ori pe zi. Sfecla se dă pe răzătoare și se combină cu morcov și ridiche neagră crude rase.

Se adaugă suc de lămâie din belșug. Se poate pune și 1-2 linguri de smântână sau iaurt natural. O altă sugestie bună este să adăugați 1 linguriță de polen crud. Acesta remediază multe carențe nutriționale, fiind foarte hrănitor.

Suc pentru anemie – rețetă

Indienii au o rețetă proprie pe bază de sfeclă pe care o folosesc pentru creșterea hemoglobinei din sânge.

Ingrediente

  • 5 cm. de rădăcină de sfeclă roșie
  • 5 cm. de rădăcină de morcov
  • 10-15 frunze de spanac
  • 180 ml de apă

Mod de preparare

Decojiți, spălați și tăiați rădăcinile bucăți mici. Spălați spanacul și stoarceți-l de apă. Puneți toate ingredientele în vasul blenderului/robotului.

Mixați câteva secunde, până când ingredientele se macină complet. Trebuie să obțineți un suc fin, fără bucăți de legume. Sucul se administrează dimineața, pe stomacul gol.

În acest suc se poate adăuga și pătrunjel, câteva rămurele. Dacă vreți să fie mai dulce, puteți pune jumătate de măr sau 2-3 curmale. În unele variante ale acestui suc de adaugă de asemenea bobițe de rodie. Atât curmalele, cât și rodia sunt surse bune de fier.

Nu uitați să adăugați și puțin suc de lămâie. Vitamina C din acesta va crește absorbția fierului în corp.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii naturale pentru anemie:

Cura de 7 zile cu acest suc te ajută să crești hemoglobina și să îți revii din anemie
Leacuri de la cititori pentru anemie
Leac vechi pentru anemie, cu polen și gălbenuș de ou
Ceai pentru anemie din urzică și păpădie

Surse articol:

1. Swayam Paaka, Drink for iron deficiency, home remedy for anemia: https://www.youtube.com/watch?v=VV5amY4QHJE&ab_channel=SwayamPaaka
2. Eugen Giurgiu, Păpădia, Cele Mai Folosite 17 Plante Pentru Vindecare, Editura Meteor Press, 2019, p. 159 / p. 237

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.