Coacăzele negre – fructe de leac pentru anemie, miopie, hipertensiune, dureri articulare

Coacăzele negre (Ribes nigrum) se numără printre cele mai sănătoase fructe din lume. Sunt considerate alimente funcționale.

Valoarea lor nutrițională, dar și terapeutică, este dată de compușii fenolici (antocianini), pectine, acizi organici, vitamina C și acizii grași polinesaturați.

Coacaze negre

Coacaze negre

Este o trăsătură specifică a fructelor de pădure să conțină mulți antioxidanți.

Studiile au arătat că antocianinii atenuează stresul oxidativ și preîntâmpină diferite boli cronice.

Coacăzele negre sunt înzestrate cu proprietăți antioxidante, imunomodulatoare, antimicrobiene și anticancerigene.

ÎN CE AFECȚIUNI AJUTĂ COACĂZELE NEGRE

Coacăzele negre au efect revigorant și energizant. Susțin creșterea și refacerea organismului.

Sunt recomandate în convalescență. Ajută la înlăturarea anemiei.

Reglează funcțiile metabolice și ale sistemului nervos.

Îmbunătățesc vederea. Fortifică imunitatea.

Citește și – Vreți să-ți întărești imunitatea și sănătatea? Coacăzele negre fac minuni!

Susțin sănătatea inimii, a vaselor de sânge și a ochilor.

Reduc riscul de boli cardiovasculare și boli oculare. Scad nivelul grăsimilor din sânge și reglează zahărul din sânge.

Acizii grași polinesaturați ajută la tratarea bolilor autoimune.

Aceste fructe sunt utile în bolile care au la bază o inflamație sistemică.

TRATAMENTE CU COACĂZE NEGRE

Sunt zeci de boli în care coacăzele negre acționează benefic.

Din păcate, sezonul lor este scurt, iar fructele nu au o durată lungă de viață. De aceea, consumul lor în stare proaspătă este destul de redus.

Produsele procesate din coacăze, precum sucurile, siropurile și dulcețurile, conțin de regulă mult zahăr și nu sunt cea mai bună formă de administrare.

Dacă nu aveți la dispoziție coacăze proaspete, optați pentru coacăze congelate sau uscate.

Anemie. Persoanele care au un nivel scăzut de fier sau hemoglobină, pot face o cură de 2-3 săptămâni cu suc de coacăze negre sau pulbere din fructele uscate. Ajută la formarea hematiilor. Se recomandă câte 1 cană de suc pe zi, sau câte 1 linguriță de pulbere, de 3 ori pe zi.

Miopie. Această defecțiune a vederii este de obicei progresivă. Atât fructele, cât și frunzele de coacăz negru măresc acuitatea vizuală. Sunt recomandate persoanelor cu deficiențe de vedere sub formă de pulbere din fructe uscate sau macerat. Efectele apar în timp. De aceea tratamentul se poate face până la jumătate de an.

Imunitate scăzută. Coacăzele negre cresc rezistența organismului la infecții. Totodată, modulează imunitatea și luptă împotriva microbilor. Persoanele cu o predispoziție crescută la infecții pot face o cură cu 100 g de coacăze negre pe zi, cât ține sezonul lor. Porția se completează cu 100 g de fragi sau mure. În restul anului se continuă cu câte ½ linguriță de pudră de coacăze negre uscate și ½ linguriță de pulbere de măceșe pe zi.

Citește și – Siropul de coacăze negre – medicamentul suprem împotriva infecțiilor

Dureri articulare, inflamații ale articulațiilor. Grație acțiunii antiinflamatoare, coacăzele negre ajută la calmarea durerilor articulare și reumatice. Se pot administra sub formă de suc sau ceai. Ceaiul se prepară prin infuzarea fructelor și frunzelor în apă caldă. Se face o cură de 3 săptămâni.

Ateroscleroză, hipertensiune arterială, arterite. Fiind bogate în antioxidanți, coacăzele negre pot preveni afecțiunile cardiovasculare. Un studiu din 2020 a arătat că antocianinii reduc rigiditatea arterelor central și tensiunea arterială la vârstnici. Se consumă în acest scop câte ½ kg de fructe proaspete pe zi. Cura durează 14 zile.

Citește și – Rețete medicinale din coacăze negre – fructele longevității, tinereții, vigorii și sănătății

Pietre la rinichi. Contra calculilor renali formați din urați se recomandă o cură de 10 zile cu suc și infuzie de coacăze negre. Sucul se bea dimineața (1 cană), iar ceaiul seara (1 cană). În ultima zi se consumă un ceai obținut din: 1 litru de apă, 1 lingură de frunze de coacăz, 1 lingură de frunze de mesteacăn și 1 lingură de fructe de ienupăr.

Dependență de alcool. Pentru a reduce dependența de alcool, se face o cură de 6 luni cu ceai de coacăze negre și pătrunjel. Se pun 2 linguri de coacăze negre uscate și 1 linguriță de semințe de pătrunjel la fiert cu 700 ml de apă. După un sfert de oră se stinge focul și se lasă la infuzat până la răcire. Ceaiul se strecoară și se administrează integral. Cei care reușesc să țină cura până la capăt vor vedea că adicția de alcool începe să dispară.

Tulburări de menopauză. Ceaiul și pulberea de coacăze negre ajută la reglarea sistemului endocrin și reducerea hemoragiilor. Femeile care au simptome neplăcute din cauza menopauze pot consuma câte 1-2 căni de ceai de coacăze negre sau 3 lingurițe de pulbere pe zi.

Citește și – Coacăzele negre mențin creierul tânăr și agil, și reduc oboseala mentală (studiu)

Surse articol:

1. Oczkowski M. Health-promoting effects of bioactive compounds in blackcurrant (Ribes nigrum L.) Berries. Rocz Panstw Zakl Hig. 2021;72(3):229-238. doi: 10.32394/rpzh.2021.0174. PMID: 34553876.
2. Okamoto T, Hashimoto Y, Kobayashi R, Nakazato K, Willems MET. Effects of blackcurrant extract on arterial functions in older adults: A randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover trial. Clin Exp Hypertens. 2020 Oct 2;42(7):640-647. doi: 10.1080/10641963.2020.1764015. Epub 2020 May 12. PMID: 32396017.
3. Cortez RE, Gonzalez de Mejia E. Blackcurrants (Ribes nigrum): A Review on Chemistry, Processing, and Health Benefits. J Food Sci. 2019 Sep;84(9):2387-2401. doi: 10.1111/1750-3841.14781. Epub 2019 Aug 27. PMID: 31454085.
4. Ilie Tudor, Fructele negre de pădure: coacăzele, afinele și murele, Formula As: http://arhiva.formula-as.ro/2019/1378/medicina-naturii-44/fructele-negre-de-padure-coacazele-afinele-si-murele-25552

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.