În ce afecțiuni ajută preparatele din coacăz negru

Coacăzul negru este o adevărată farmacie a naturii.

Valoarea sa terapeutică este mult apreciată în fitoterapia românească.

In ce afectiuni ajuta preparatele din coacaz negru

In ce afectiuni ajuta preparatele din coacaz negru: mako

În unele zone din țară, acest arbust se mai numește „agriș negru”, „pomișoară neagră” sau „smordin”.

Este cultivat în Europa de aproape 4 secole.

Nu doar fructele pot fi folosite, ci și frunzele și mugurii.

Produsele gemoderivate din coază negru dau rezultate bune în diverse afecțiuni.

Compoziție chimică

În fructe se găsesc proteine, acizi organici, calciu, fier, fosfor, zinc, potasiu, cupru, fluor, caroten, vitaminele B1, B2, B6 și PP.

Conținutul de vitamina C din coacăzele negre este de 3-4 ori mai mare decât în citrice.

Frunzele de coacăz negru conțin de asemenea vitamina C, taninuri, rutozid și ulei volatil.

În ce boli ajută preparatele din coacăzele negre

Fructele, frunzele, lăstarii și mugurii sunt folosiți în terapia naturală sub formă de ceai, sirop, suc, vin, tincturi.

Ajută în afecțiuni gastrointestinale, hepatice, biliare, renale și cardiovasculare.

Datorită conținutului de antioxidanți, compuși antimicrobieni și antiinflamatori, coacăzul negru poate îmbunătăți starea generală de sănătate.

Ajută mai ales în bolile care au la bază o inflamație sau o dereglare a nivelului de zahăr din sânge.

Studiile pe animale au arătat că reduce inflamația hepatică. Inhibă producția de factori inflamatori asociați cu obezitatea.

Fructele ajută la fortifierea organismului, iar frunzele au efect depurativ și diuretic.

Dau rezultate bune în gută, reumatism, afecțiuni vasculare, cardiace și oculare.

Datorită acțiunii pectorale, ameliorează afecțiunile aparatului respirator inferior:

  • tusea
  • laringită
  • insuficiență respiratorie
  • angina pectorală
  • ulcer duodenal
  • gastroduodenită
  • gastrită
  • colită
  • nefrită
  • pielonefrită
  • insuficiență cardiacă
  • ateroscleroză
  • oboseală, surmenaj

Citește și – Rețete medicinale din coacăze negre – fructele longevității, vigorii și sănătății

Infuzie din frunze sau fructe

Se pun 2 lingurițe de frunze uscate la infuzat în 200 ml de apă clocotită.

Se lasă un sfert de oră sub capac, apoi se strecoară.

Se beau 3 căni de ceai pe zi în:

  • ateroscleroză
  • arterită
  • hipertensiune arterială
  • litiază urică
  • gută
  • reumatism

Ceaiul din fructe se prepară dintr-o linguriță de fructe și 200 ml de apă clocotită.

Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

Infuzie din muguri de coacăz negru

Se pune 1 linguriță de muguri la infuzat în 200 ml de apă clocotită.

După 20 de minute se strecoară.

Se pot consuma câte 2-3 căni pe zi.

Acest remediu este indicat în:

  • rinite
  • rinosinuzită alergică
  • astm
  • alergie
  • edem
  • urticare
  • gastrită
  • migrene

Citește și – Leacuri cu coacăze negre pentru miopie, afecțiuni cardiace, vasculare, renale

Decoct de frunze de coacăz negru

Se fierbe 1 linguriță de frunze uscate de coacăz cu 200 ml de apă timp de 5 minute.

Ceaiul se împarte în două rații egale. O parte se consumă dimineața, una seara.

Se bea pentru combaterea alcoolismului. Cura durează 40 de zile.

Citește și – Coacăzele negre reduc dependența de alcool  în câteva săptămâni

Sirop de coacăze negre

Se pun 500 g de coacăze uscate la fiert cu 500 ml de apă, la foc mic.

Se strecoară și se adaugă 250 ml de zahăr. Se fierbe din nou, până când lichidul scade și se îngroașă ca un sirop.

Se poate administra câte 1 linguriță din două în două ore.

Siropul de coacăze negre are efecte antihipertensiv, sedativ și diuretic.

Informații preluate din:

1. Prof. dr. Constantin Pârvu, Coacăz negru, Universul Plantelor, Mică Enciclopedie, București, 2000, pp. 148-149
2. Cortez RE, Gonzalez de Mejia E. Blackcurrants (Ribes nigrum): A Review on Chemistry, Processing, and Health Benefits. J Food Sci. 2019 Sep;84(9):2387-2401: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31454085/
3. Lee Y, Lee JY. Blackcurrant (Ribes nigrum) Extract Exerts an Anti-Inflammatory Action by Modulating Macrophage Phenotypes. Nutrients. 2019 Apr 28;11(5):975. doi: 10.3390/nu11050975. PMID: 31035378; PMCID: PMC6566326: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31035378/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.