Rețete medicinale din COACĂZE negre – fructele longevității, tinereții, vigorii și sănătății

Coacăzele negre sunt apreciate din vechime ca un medicament natural veritabil și ca un tonic extraordinar al organismului. Grecii, romanii și dacii noștri foloseau aceste fructe ca aliment și remediu în numeroase boli.

100 g de coacăze negre ne pot oferi circa 150-200 mg de vitamina C – un antioxidant important pentru mărirea rezistenței corpului la boli și infecții cu patogeni periculoși.

Coacăze negre

În aceste fructe minunate se găsesc de asemenea cantități bune de minerale alcalinizantefosfor, potasiu, magneziu, calciu. Coacăzele negre conțin antioxidanți puternici – antocianini și flavonoide, vitamine din grupul B, taninuri, vitamina P și ulei volatil. Semințele sunt o sursă prețioasă de acid afla-linoleic și acid stearidonic.

Coacăzele negre au proprietăți revitalizante, detoxifiante, imunitare, digestive, decongestionante hepatice și pancreatice, hipocolesterolemiante, antiinflamatoare și anti-reumatice.

_______________________________________________________________________________________________________

Rețete din coacăze negre

♣ Suc de coacăze negre

Iată o metodă simplă de a obține suc din coacăze negre proaspete: puneți 2 linguri de fructe într-o cană, zdrobiți-le cu o lingură sau cu un pistil și turnați peste ele apă, cât să le acopere. Strecurați apoi sucul obținut, sau consumați pasta obținută ca atare. Sucul se consumă înainte de masă.

Dacă preferați să filtrați lichidul, amestecați pulpa rămasă cu puțină miere și nucă măcinată și consumați preparatul ca desert.

♣ Sirop de coacăze negre

Siropul de coacăze negre este un tonic excelent pentru persoanele slăbite, obosite, cu deficit de vitamine, suferinde de artrită sau aflate în perioada de convalescență.

Fructele triate și spălate se pun în borcane de sticlă în straturi, alternându-se cu zahăr brut. Se închid recipientele ermetic și se lasă să stea 3-4 săptămâni. După perioada de macerare se strecoară siropul rezultat și se păstrează în sticluțe închise la culoare.

Se consumă câte 30-50 ml de sirop, dimineața și seara. Pulpa și semințele rămase după filtrare nu se aruncă, ci se combină cu puțină miere și nucă și se consumă ca desert medicinal.

Dacă nu vreți să folosiți zahăr, optați pentru un sirop pe bază de miere. Umpleți un borcan de sticlă cu coacăze și turnați peste ele miere de albine. Lăsați fructele la macerat o săptămână, apoi puteți consuma câte 1 lingură din preparatul obținut, una dimineața, și una seara.

♣ Infuzie de coacăz negru

Vitamina C din aceste părți ale coacăzului negru este rezistentă la temperaturi mari, rămânând stabilă și în timpul fierberii. Se pot utiliza atât fructele, cât și semințele, și frunzele și mugurii.

Se pune 1 linguriță de plante la infuzat într-o cană cu apă clocotită și se lasă 5-10 minute. Această infuzie poate fi consumată zilnic, pe perioade lungi de timp.

♣ Lichior de coacăze negre

Se pune 1 kg de fructe coapte bine la macerat într-un borcan cu 3 litri de țuică. Se adaugă 2 g de scorțișoară Ceylon, 12 g de cuișoare și 750 g de zahăr brut. Se închide borcanul ermetic și se lasă o lună la macerat, agitând conținutul zilnic.

După o lună de zile, se zdrobesc fructele și se strecoară totul printr-un tifon. Se stoarce bine și se strecoară din nou, păstrând lichidul limpede în sticle închise la culoare.

♣ Vin de coacăze negre

Se pun 200 g de fructe coapte bine la macerat într-un litru de vin roșu de țară (natural). După 3 zile se strecoară. Se consumă în doze medicinale, câte 1 păhărel de 30-50 ml pe zi, după masă. Are efecte revigorante și remineralizante.

Indicații terapeutice

Aceste preparate din coacăz negru pot fi folosite în numeroase afecțiuni, după recomandările biologului și cercetătorului român Virginia Ciocan:

– infecții respiratorii, digestive și renale
– litiază renală cu urați
– reumatism degenerativ
– anemie
– convalescență
– oboseală cronică fizică și psihică
– surmenaj
– avitaminoză
– miopie
– oboseală oculară
– tulburări de menopauză
– hipertensiune arterială, angină pectorală, cardiopatie
– dependență de alcool
– afecțiuni hepatice

_______________________________________________________________________________________________

Sursă: Virginia Ciocan, Coacăzul negru, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, pp. 80-86

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.