Leacuri cu coacăze negre pentru miopie, afecțiuni cardiace, vasculare, renale
Coacăzele negre, afinele, murele, dudele – se numără printre cele mai sănătoase fructe de pe pământ.
Fructele de pădure abundă în compuși antioxidanți, vitamine și minerale. Chiar dacă sunt mai greu accesibile decât merele, prunele sau alte fructe obișnuite, nimeni nu trebuie să rateze sezonul lor!
Cuprins
Coacăzele negre – proprietăți și beneficii
Coacăzele negre („Ribes nigrum”) sunt folosite în medicina tradițională in centrul Europei și nordul Asiei se secole. Inclusiv studiile moderne au confirmat multe din utilizările lor populare.
Cercetările efectuate în laborator au arătat că aceste fructe au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene.
Din acest motiv pot fi utile într-un spectru larg de afecțiuni.
Beneficiile lor sunt atribuite în special antioxidanților: antocianini, flavonoli, acizi fenolici și acizilor grași polinesaturați.
Citește și – Coacăzele negre se află pe primul la capitolul antioxidanți
În coacăzele negre se găsește o formă de vitamina C care are o rezistență crescută la temperaturi mari și la oxidare. Acest lucru înseamnă că putem beneficia de această vitamină chiar și dacă le preparăm sub formă de sirop sau dulceață.
În ce boli ajută coacăzele negre
Datorită conținutului bogat în vitamine și minerale, coacăzele negre sunt recomandate în anemie, imunitate scăzută, vedere slabă, tulburări metabolice, precum și în creștere și dezvoltare.
Uleiul obținut din semințele de coacăz negru ajută la scăderea colesterolului, datorită conținutului bogat în acid gama-linoleic.
Coacăzele negre întăresc răspunsul imun la infecții și promovează detoxifierea organismului.
Consumul lor a fost asociat în studii cu beneficii în numeroase patologii:
- hipertensiune arterială și alte boli cardiovasculare
- afecțiuni neoplazice
- boli neurodegenerative
- boli oculare (ex. miopie, glaucom)
- alergii
- sindromul premenstrual
- oboseală musculară
- probleme de circulație a sângelui
- diaree
Leacuri cu coacăze negre
Sunt zeci de boli în care coacăzele negre pot fi utile. Iată doar câteva din ele, precum și forma adecvată de administrare.
Anemie
Se recomandă consumul a unei căni de suc de coacăze negre pe zi. Se administrează pe stomacul gol.
Sau se face o cură de 2-3 săptămâni cu pulbere de coacăze negre uscate, câte 3 linguri pe zi. Pulberea se ține sub limbă 10 minute, apoi se înghite cu 1 pahar de apă.
Pulberea se obține prin măcinarea fructelor uscate cu ajutorul unei râșnițe electrice de cafea.
Vedere slabă
Pentru creșterea acuității vizuale și încetinirea evoluției miopiei se recomandă maceratul de coacăze negre în cure de 3-6 luni.
Maceratul se obține dintr-o linguriță de pulbere de fructe uscate și 1 pahar cu apă caldă.
Se lasă la macerat peste noapte, iar a doua zi se îndulcește cu miere și se consumă pe stomacul gol.
Predispoziție la infecții
Persoanele care răcesc des sau suferă des de infecții la rinichi sau infecții intestinale trebuie să profite la maxim de sezonul coacăzelor.
Se pot consuma câte 100 de grame de coacăze negre proaspete pe zi. În restul anului se poate continua cu o cură cu pulbere – câte ½ linguriță pe zi. Se poate asocia cu o cantitate egală de pulbere de măceșe.
Citește și – Siropul de coacăze negre – medicamentul suprem împotriva infecțiilor
Inflamații și dureri articulare, reumatism
Se recomandă ceaiul din coacăze negre și frunze de coacăz, în cure de câte 21 de zile.
Ceaiul se prepară din 1 linguriță de pulbere de fructe uscate și ½ linguriță de frunze uscate de coacăz. Se pun la infuzat într-o cană cu apă clocotită și se lasă 20 de minute.
Ceaiul se administrează cald. Ajută la scăderea inflamației și la curățarea organismului de toxine și acid uric.
Afecțiuni cardiace și vasculare
Cei care au colesterolul mare și sunt predispuși la ateroscleroză sau au deja această afecțiune, pot face o cură cu coacăze proaspete timp de 14 zile. Se pot consuma până la jumătate de kilogram pe zi.
Acest tratament poate fi util și în hipertensiune arterială sau arterită.
Pietre la rinichi
Pentru a stimula eliminarea uraților, se recomandă sucul de coacăze negre proaspăt preparat, câte 1 cană pe zi.
În cursul serii se va bea 1 cană cu ceai din frunze de coacăz, mesteacăn și boabe de ienupăr. Plantele se amestecă în cantități egale și se pun la infuzat într-un litru de apă fierbinte.
Citește și – Coacăzele negre mențin creierul tânăr și agil, și reduc oboseala mentală (studiu)
Dependență de alcool
În combaterea alcoolismului poate fi util un ceai obținut din fructe uscate de coacăz (2 linguri) și semințe de pătrunjel (1 linguriță).
Plantele se fierb în 750 ml de apă timp de un sfert de oră, apoi se infuzează până la răcirea completă.
Ceaiul obținut are efect diuretic și detoxifiant. Se administrează pe stomacul gol, pe perioade îndelungate de timp, de până la jumătate de an.
În câteva săptămâni se poate observa o reducere a apetitului de alcool.
Citește și – Rețete medicinale din coacăze negre – fructele longevității, tinereții, vigorii și sănătății
Precauții și contraindicații
Persoanele cu probleme de coagulare a sângelui trebuie să fie precaute la consumul de coacăze negre.
Preparatele pe bază de coacăze negre trebuie evitate cu minim 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală.
Surse articol:
1. Ashwin Gopalan, Sharon C Reuben, Shamima Ahmed, Altaf S Darvesh, The health benefits of blackcurrants, Judit Hohmann, Anupam Bishayee, Review Food Funct. 2012 Aug; 3(8):795-809: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22673662/
2. Formula As, Fructele negre de pădure – COACĂZELE, AFINELE şi MURELE: http://arhiva.formula-as.ro/2019/1378/medicina-naturii-44/fructele-negre-de-padure-coacazele-afinele-si-murele-25552
3. Cathy Wong, Richard N. Fogoros, The Health Benefits of Black Currant, Very Well Health: https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-black-currant-89420