Coacăzele negre tratează sensibilitatea la infecțiile respiratorii, digestive și renale
Coacăzele negre fac parte din arsenalul de fructe medicinale pe care le putem culege direct din natură în sezonul rece.
Acestea sunt incluse în rândul alimentelor cu proprietăți imunitare și adaptogene.
Cuprins
Coacăzele negre – o comoară de compuși binefăcători sănătății
Biologul român Virgina Ciocan spune că strămoșii noștri daci considerau coacăzele negre fructe ale tinereții și longevității. Este un „medicament verde” ușor de administrat chiar și copiilor, datorită gustului plăcut.
Coacăzele negre abundă în vitamine, minerale și compuși cu efect revigorant, imunostimulator și detoxifiant.
Conțin vitamina C, vitamine din grupul B, vitamina P și minerale cu efect alcalinizant, precum calciu, potasiu, fosfor și magneziu.
Au de asemenea în compoziție antioxidanți valoroși, precum antocianini, flavonoizi, terpeni și taninuri. Semințele din interiorul fructului sunt bogate în acizi grași nesaturați.
Vitamina C din coacăze rezistă la fierbere
100 de grame de coacăze negre conțin 150-200 mg de vitamina C. Nu atât cantitatea contează aici, cât calitatea vitaminei C din coacăzele negre.
Aceasta este mult mai prețioasă decât cea din cătină sau măceșe, deoarece are o rezistență mai mare la oxidare și tratarea termică.
Asta înseamnă că fierberea coacăzelor nu afectează major conținutul de vitamina C. Siropul de coacăze negre pierde doar 15% din vitamina C în primul an, însă după al doilea, pierderea va fi de 70%.
Ce proprietăți au coacăzele negre
Coacăzele negre sunt în primul rând tonice imunitare. Cercetătorul Virgina Ciocan spune că acestea cresc rezistența la atacul patogenilor. Sunt indicate persoanelor care răcesc des sau sunt susceptibile la infecții respiratorii, digestive și renale.
Prin faptul că stimulează funcția splinei, coacăzele susțin producția de anticorpi care luptă împotriva agenților infecțioși din corp.
Coacăzele negre sunt de asemenea recomandate persoanelor care suferă de anemie, atât fructele, cât și frunzele. Acestea ajută la formarea de celule roșii de sânge.
Au efecte digestive, laxative, diuretice și astringente. Sunt antiinflamatoare și antireumatice. Ajută la eliminarea toxinelor, acidului uric și a colesterolului.
Mugurii de coacăz negru sunt considerați un cortizon al naturii, fiind deosebit de utili în alergii.
În ce boli ajută coacăzele negre
Lista afecțiunilor în care coacăzele negre sunt utile este cât se poate de generoasă:
- sensibilitate crescută la infecții
- imunitate scăzută
- alergii
- hipertensiune arterială
- angină
- anemie
- avitaminoză
- oboseală fizică și psihică
- oboseală oculară, miopie
- menopauză
- dependență de alcool
- afecțiuni hepatice
Cum se consumă coacăzele negre
Din coacăzele negre putem obține ceaiuri, sucuri, siropuri, lichior și vin.
Sirop de coacăze negre
Se umple un borcan cu fructe proaspete și se completează cu miere. Se lasă la macerat timp de o săptămână, după care se începe cura. Se ia câte 1 lingură dimineața, pe nemâncate.
Suc de coacăze negre
Fructele proaspete se dau prin storcătorul de fructe, sau se zdrobesc cu lingura.
Pentru o doză zilnică de suc, se pun 2-3 linguri de coacăze negre într-un pahar și se zdrobesc cu lingura. Se toarnă apă plată sau minerală cât să acopere fructele, apoi se lasă puțin la macerat. Se strecoară printr-o sită sau printr-un tifon și se bea sucul.
Pulpa nu se aruncă, ci se folosește la prepararea unui desert vitaminizant, după rețeta următoare.
Sucul de coacăze negre este indicat în toate afecțiunile menționate mai sus. Se bea câte 1 pahar pe zi, înainte de masă.
În caz de litiază urică, se administrează câte 2 pahare de suc pe zi, unul dimineața și unul seara, înainte de masă. Cura durează 10 zile.
În a 10-a zi se face un ceai dntr-o linguriță de frunze de coacăz negru, 1 linguriță de frunze de mesteacăn și 1 linguriță de boabe de ienupăr. Se bea un litru din acest ceai.
Bomboane din coacăze negre
Pulpa rămasă după filtrarea sucului de coacăze se pune într-un bol. Se adaugă miere și nucă măcinată și se amestecă bine. Pasta obținută se modelază sub formă de bile sau bomboane. Se dau la final prin nucă măcinată fin sau prin nucă de cocos.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre coacăzul negru:
Coacăzele negre – fructe de leac pentru anemie, miopie, hipertensiune, dureri articulare
Coacăzele negre reduc aspectul varicelor și durerile asociate
Coacăzul negru – la fel de eficient ca Indometacin în reducerea inflamațiilor și alergiilor
Coacăzele negre reduc dependența de alcool în câteva săptămâni
Sursă articol: Virginia Ciocan, Coacăz-negru, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Editura Universitară, București, 2012, pp. 80-85