COACĂZUL negru – la fel de eficient ca INDOMETACIN în reducerea INFLAMAȚIILOR și ALERGIILOR

Articol scris de Ana-Maria Postolache

O recenzie publicată în anul 2012 în jurnalul Food & Function arată beneficiile nenumărate ale coacăzului negru, evidențiate în studiile științifice. Acest arbust este cultivat în întreaga lume în scop alimentar, dar și terapeutic. Atât fructele, cât și frunzele sale sunt folosite în fitoterapie.

Studiile moderne de laborator au demonstrat proprietățile sale antiinflamatoare puternice. Sunt de asemenea bine documentate efectele antioxidante, antivirale, antimicrobiene, antitoxice, antialergice și anticancerigene.

Coacaz negru – antiinflamator, antialergic

 

Ele se datorează în mare parte conținutului de antioxdianți (antocianini, flavonoli, acizi fenolici) și de acizi grași polinesaturați.

Polifenolii protejează și susțin multe funcții ale organelor și sistemelor din corp, îndeosebi cel digestiv, circulator și nervos.

Coacăzul negru – antiinflamator comparabil cu Indometacin

Numeroase studii prezintă aplicațiile terapeutice diverse ale coacăzului negru (Ribes nigrum). S-a dovedit eficient împotriva hipertensiunii arteriale și a altor boli asociate cu sistemul cardiovascular, a afecțiunilor oculare și neurodegenerative, a bolilor neoplazice (cancer), nefrolitiază și neuropatie diabetică.

Academicianul Ovidiu Bojor scrie în cartea „Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z” că unii autori compară efectele antiinflamatoare și antialergice ale frunzelor de coacăz negru cu cele ale medicamentului Indometacin.

Indometacin este un anti-inflamator nesteroidian, cu efecte antiinflamatoare, analgezice și antipiretice. Spre deosebire de acest Indometacin, extractul de frunze de coacăz negru nu predispune la ulcer.

Frunzele de coacăz negru diminuează producția de histamină (substanță ce provoacă reacții alergice) și de chinine și afectează pozitiv celulele imunocompetente. Antocianinii și polifenolii pe care îi conțin au calități antioxidante, antialergice și antiinflamatoare.

Sunt recomandate în oculorinite, alergii de sezon și astm. Un studiu de laborator realizat în Noua Zeelandă, publicat în jurnalul Molecular Nutrition and Food Research, a arătat că pot fi utile în astmul bronșic.

Cercetătorii au testat extractele din aceste fructe pe celule pulmonare. Rezultatele au arătat că acestea acționează pozitiv asupra răspunsurilor imune la alergeni, îndeosebi asupra celor asociate cu inflamația țesutului pulmonar, observat în unele atacuri astmatice.

Coacăzele negre – beneficii diverse

Coacăzele negre au efecte tonice generale și un profil nutrițional extrem de atractiv. 112 g ne pot oferi cantități mari de:

• vitamina C (338% din doza zilnică recomandată – „DZR”)
• mangan (14% din DZR)
fier (10% din DZR)
potasiu (10% din DZR)
magneziu (7% din DZR)
fosfor (7% din DZR)

Sunt recomandate în anemie, infecții, inflamații, scăderea în greutate și formarea oaselor la copii. Rutina pe care o conțin ajută la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale. Cresc acuitatea vizuală, elimină acidul uric și pietrele la rinichi, ajută la reglarea tensiunii arteriale, combat inflamațiile digestive, respiratorii și de tip alergenic.

Sunt recomandate în numeroase afecțiuni:

– imunitate scăzută
– afecțiuni coronariene
– cefalee vasomotorie
– reumatism articular
– tulburări menstruale
– scleroza multiplă
– hiperactivitate
– alcoolism
– eczeme atopice
– dermatite cronice

Mod de utilizare

Din frunzele de coacăz negru se poate face ceai. Se folosește 1 lingură de plantă la 1 cană cu apă. Se consumă 3 căni pe zi.

Profesorul Ovidiu Bojor recomandă 6 cure pe an cu acest ceai persoanelor cu ateroscleroză, hipertensiune arterială și pietre la rinichi.

Coacăzele negre se pot consuma ca atare, în cure de 1 lună pe an, sau se pot folosi la prepararea de gem, dulceață, sirop, tinctură. Fructele uscate se pot folosi și ele la ceai – 2 lingurițe la 1 cană, câte 2-3 căni pe zi.

Precauții și contraindicații

Unele persoane pot fi alergice la coacăzul negru, mai ales dacă sunt sensibile la acidul salicilic regăsit în unele plante (ex. salcie). Dacă observați mâncărimi, urticare și umflături după consumul de coacăze negre, evitați aceste fructe.

Planta este indicată celor care iau fenotiazine, un tip de medicamente anti-psihotice, deoarece poate crește riscul de convulsii, precum și celor care iau medicamente pentru coagularea sângelui (warfarină) sau suferă de afecțiuni ale sângelui.

Nu consumați preparate pe bază de coacăz negru înainte de o operație, deoarece ele pot crește riscul de sângerări.

 

Surse bibliografice:

1. Ovidiu Bojor, „Coacăzul negru”, Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z, Editura Fiat Lux, București, 2003, pp. 99-101
2. Dorota Bonarska-Kujawa, Sylwia Cyboran, Romuald Żyłka, Jan Oszmiański, and Halina Kleszczyńska, „Biological Activity of Blackcurrant Extracts (Ribes nigrum L.) in Relation to Erythrocyte Membranes”, articol publicat în jurnalul Biomed Research International. 2014; 2014: 783059, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3914294/
3. National Health Service, „Blackcurrant may ease asthma”: https://www.nhs.uk/news/heart-and-lungs/blackcurrant-may-ease-asthma/
4. Gopalan A, Reuben SC, Ahmed S, Darvesh AS, Hohmann J, Bishayee A, „The health benefits of blackcurrants”, articol publicat în jurnalul Food & Function. 2012 Aug;3(8):795-809, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22673662
5. Rachael Link, „Black Currant: The Antioxidant-Packed Berry that Boosts Immunity”, articol publicat pe site-ul Dr. Axe: https://draxe.com/black-currant/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.