Coacăzele negre mențin creierul tânăr și agil, și reduc oboseala mentală (studiu)
Un pahar de suc de coacăze negre ar putea fi secretul unui creier mai activ și mai vigilent.
Cel puțin așa arată noile descoperiri ale oamenilor de știință.
Coacăzele negre sunt foarte bogate în antociani.
Acești pigmenți roșii, albaștri și purpurii sunt antioxidanți puternici, cu beneficii dovedite împotriva cancerului, îmbătrânirii, inflamațiilor și bolilor neurologice.
Coacăzele negre conțin de 3-4 ori mai multă vitamina C decât portocalele, și sunt de asemenea surse foarte bune de vitamine B: B1, B5, B6.
Coacăzele negre – „fructele creierului”
Un studiu recent realizat de cercetătorii de la compania de științe Plant & Food Research din Noua Zeelandă în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Northumbria din U.K a arătat că sucul de coacăze negre poate îmbunătăți performanța mentală.
Mai mult, aceste fructe ar putea ajuta la controlul declinului mental asociat cu îmbătrânirea, și ameliora simptomele tulburărilor cerebrale, precum Parkinson.
36 de adulți cu vârsta cuprinsă între 1 și 35 de ani au fost înrolați la acest studiu. Aceștia au fost împărțiți în 3 grupuri.
Un grup a primit 250 ml de suc de coacăze negre, un alt grup a primit 350 ml de extract de coacăze negre, și un alt grup a primit o băutură placebo.
Au urmat apoi o serie de teste pentru evaluarea performanței mentale.
Rezultatele au arătat că după consumul de suc sau extract de coacăze negre, participanții au avut o îmbunătățire a indicatorilor de performanță mentală: acuratețe, atenție și stare de spirit sau bună-dispoziție.
Autorii studiului au descoperit că sucul și extractul de coacăze negre au redus de asemenea oboseala mentală.
Sucul de coacăze negre reduce activitatea unui grup de enzime numite monoamina oxidază, care reglează nivelurile de serotonină și dopamină din creier.
Acești doi compuși chimici afectează starea de spirit și funcțiile cognitive.
Compușii din coacăzele negre au o acțiune asemănătoare medicamentelor inhibitoare folosite pentru tratarea bolii Parkinson, depresiei, stresului și anxietății, însă fără efectele secundare ale acestora.
Datorită rezultatelor bune ale acestui studiu, oamenii de știință cred că pacienții cu boli neurodegenerative – precum Parkinson ar putea extrage beneficii importante din consumul de coacăze negre.
Este prima cercetare care demonstrează că aceste fructe pot crește performanța mentală și pot fi folosite ca aliment funcțional pentru tulburările creierului.
Acest studiu a fost publicat online, în Jurnalul american Functional Food.
Alte beneficii ale consumului de coacăze negre
Coacăzele negre și compușii regăsiți în aceste fructe au foarte multe beneficii pentru sănătate, confirmate științific:
– Îmbunătățesc leziunile ficatului la pacienții cu boala ficatului gras non-alcoolic
– Acționează ca un probiotic, crescând bacteriile bune din intestin
– Îmbunătățesc răspunsul imun la persoanele vârstnice
– Încetinesc progresia glaucomului
– Îmbunătățesc proprietățile imunitare ale laptelui matern
– Scad prevalența dermatitei atopice la nou-născuți
– Ajută la controlul glucozei după masă și a insulinei
– Îmbunătățesc markerii inflamatori la pacienții cu boala arterială a arterelor
– Suprimă creșterea celulelor canceroase în ficat
Surse articol:
1. http://www.greenmedinfo.com/blog/outlawed-berries-boost-brain-power-and-mood?page=2